Sportnytt
14 december 2020 19:51
Ridsportplus

Förbundet: ”Vi kommer att börja tävla mycket tidigare än sista juni”

FörklaringKänslorna har svallat höga sedan beslutet om tävlingsstoppet kom. Det har varit lite ros men mest ris på sociala medier. "Detta är det mörkaste scenariot som det ser ut just nu", sa förbundets generalsekreterare Annika Tjernström på en digital presskonferens på måndagen. Läs om förbundets resonemang kring tävlingsstoppet och 17-åringarnas nitlott här.

Förbundet: ”Vi kommer att börja tävla mycket tidigare än sista juni”
De tidigare regionala råden i Sveriges 21 regioner ersätts från och med den 14 december av nationella allmänna råd som gäller till den 30 juni. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    – Med de nya nationella allmänna råd som gäller från den 14 december till den 30 juni var vi nödgade att ta det beslut som vi gjorde i förra veckan, inledde Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster i samband med en presskonferens på måndagens eftermiddag.

    Han berättade att förbundet arbetar hårt för att påverka olika instanser och driva frågan kring ridsportens särart som en icke kontaktsport, där fysisk distansering och hänsyn till smittspridning är naturliga inslag. Alldeles nyligen pratade Ulf Brömster dessutom med Amanda Lind, ministern för kultur, demokrati och idrott.
    – Jag sa något om ridsportens särart säkert tio gånger, och att vi inte har haft någon smittspridning. Vad vi vet är det ett fall där en domare har blivit smittad av en funktionär, vilket var en sekreterare.

    – Jag sa också att jag tycker att man har dragit alla över en kam och att man har lyssnat mer på de stora lagsporterna. Man har lyssnat mindre på de individuella sporterna och de sporter som faktiskt har ett naturligt minimerande av smittspridning, vilket vi ju har i ridsporten. Men det finns inga genvägar och vi måste följa de allmänna råd som finns, sa Ulf Brömster.

    – Detta är det mörkaste scenariot som det ser ut just nu, sa förbundets generalsekreterare Annika Tjernström och tillade att förhoppningen är att det snart ska komma en ljusning.

    – Givet den rådande situationen och givet de regler som finns är det här det beslut som gäller. Om läget förändras kan det komma nya beslut, och då kommer vi också att fatta beslut, fortsatte Ulf Brömster.

    ”Det kommer att göra ont länge”

    Förbundet har även haft återkommande sittningar med både generalsekreteraren och ordföranden i Riksidrottsförbundet, det förs en dialog med andra förbund som också hanterar icke kontaktsporter och samtal har förts med flera politiska partier som vill veta mer om ridsportens förutsättningar.

    – Vi har verkligen ett bra system som fungerar och vi kan inte se att vi har haft någon smittspridning under den tiden som vi har haft tävlingar. Vi har ändå haft mycket tävlingar under året som har gått och det har fungerat väldigt bra. Samtidigt vill vi passa på att tacka alla arrangörer och ryttare som har gjort allt för att få det här att fungera, fortsatte sportchefen Andrea Barth.

    – Nu är vi i ett svårt läge. Vi öppnar upp för vissa delar att få tävla igen, och vissa kommer inte att få tävla. Det är en stor sorg. Alla som har tävlat har ju någon gång varit med om att en häst har blivit halt inför fel tävling, och en sorg breder ut sig när man vet att man inte kommer att kunna vara med. Det är så det känns för många just nu.

    – Vi förstår hur det känns och det kommer att göra ont länge nu, innan det släpper. Jag vill också säga att vi känner extra mycket för de här 17-åringarna som inte riktigt har träffats av möjligheterna, fortsatte Andrea Barth.

    ”Mänskligt att reagera med känslor”

    Gällande just 17-åringarna, de som är födda 2004, har ramaskriet varit extra stort då dessa tycks falla mellan i princip alla stolar. Förklaringen till detta är enligt förbundet Folkhälsomyndighetens riktlinjer gällande barn- och ungdomsidrotten, där Riksidrottsförbundet har gjort förtydliganden avseende dem som är födda 2005 och senare samt dem som är födda 2004 och tidigare.

    Enligt de nya nationella råden får barn födda 2005 eller senare delta i enstaka matcher eller tävlingar. Det innebär att den här ålderskategorin får delta i tävlingar inom regionen med enbart lokala tävlande. Cuper eller turneringar är över huvud taget inte aktuellt. Gränsen dras alltså vid dem som är födda 2004 eller tidigare, vilka endast tillåts träna enligt de nya nationella råden.

    Att det känns djupt orättvist var något som Niklas Jonsson, ordförande i hoppkommittén, kunde relatera till. Han deltog också i presskonferensen och adresserade just de upprörda känslor som har väckts i och med tävlingsstoppet.
    – Det är både djupt förståeligt och djupt mänskligt att man reagerar med känslor i första hand. Men det är några saker man måste bena ut. För det första måste man vara överens om grundförutsättningarna, och när man drar något ur sitt sammanhang blir det väldigt lätt fel.

    – Varför får alla tävla utom en 17-åring? Det låter ju helt ologiskt, eller varför särbehandlas ej yrkesverksamma? I mina öron låter det helt galet. Det är ju inget jag skulle kunna stå bakom, för ridsporten ska ju vara jämställd i alla led, sa Niklas Jonsson retoriskt och tillade att han hade ägnat helgen åt att sätta sig in i varför beslutet om tävlingsstopp tagits.

    – Här tror jag det är viktigt att varje människa rannsakar sig själv. Man väljer själv på vilket sätt man går in i en diskussion. Antingen gör man det med syftet att till varje pris vinna diskussionen, eller så väljer man målet att försöka förstå den andra partens bild. Det betyder inte att man behöver vara överens i sakfrågan, men det kan ändå finnas en vilja att försöka förstå och skapa acceptans.

    Ordergången är tydlig

    Niklas Jonsson förtydligade att han och hoppkommittén inte varit delaktiga i utformningen av de nya reglerna, utan att det varit förbundsstyrelsens beslut.
    – Personligen önskar jag inget annat än att alla ska få tävla, oavsett ålder eller yrke. Det är grundinställningen när man går in i det här. Men det första vi måste vara överens om är att vi har en pandemi, och att samhället har gjort gränsdragningar. Det är inget som ridsporten i sig kan påverka, där ligger vi under samhället.

    – Dessvärre har det blivit så för sporten att alla födda innan 2005 inte ska tävla, det är grundläget. Sedan har regeringen och Folkhälsomyndigheten lämnat dispens för vissa grupper, och det är den dispensen som Riksidrottsförbundet har tolkat – och sedan skapat riktlinjer för specialidrottsförbunden. Det är den ordergången som gäller, ridsporten har inte hittat på egna regler. Det tror jag är väldigt viktigt att förstå, fortsatte Niklas Jonsson.

    Tilläggas ska också att en springande punkt i sammanhanget är att Folkhälsomyndigheten inte gör någon skillnad på lagidrotter eller individuella idrotter, och inte heller på kontaktidrotter och andra idrotter. Därav svårigheterna att finna gehör för ridsportens särart, enligt det som sades på presskonferensen.

    – Vi har inte nått ända fram i hur vi tycker att vi kan bedriva sport på ett coronasäkert sätt, men vi måste göra det bästa av situationen. Men jag hyser en stor förhoppning om att svenskarna kommer att vara kloka, vi kommer att hålla oss hemma under julen och vi kommer att börja tävla mycket tidigare än sista juni, sa Andrea Barth.

    – Det är viktigt för alla att veta att på sportavdelningen står vi på tårna. Vi är förberedda till tänderna på att köra igång hela systemet igen, det är ingen lång fördröjning på det alls. Alla är dedikerade och vill verkligen starta upp på ett smittskyddssäkert sätt, så fort vi bara får möjligheten att göra det.

    Aktuella råd och rekommendationer – länk till Svenska Ridsportförbundet.

    Fotnot: I de nya nationella allmänna råden betonas det personliga ansvaret för att skydda sig själv och andra. Det innebär bland annat att idrottsaktiviteter ska bedrivas på ett sätt som minimerar risken för smitta. 

    För att personer födda 2004 eller tidigare ska kunna träna idrott på ett sådant sätt bör de hålla avstånd till varandra, inte dela utrustning med varandra, när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus, undvika gemensamma omklädningsrum, resa till och från aktiviteten individuellt och utföra aktiviteten i mindre grupper. Dessa råd gäller inte för personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott eller barn och unga födda 2005 eller senare. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden