Ridsport Play, Träningstips
30 januari 2021 09:55
Ridsportplus

Pether Markne: ”Se till att någon kollar hur du tränar”

Hoppning med Markne, del 2De flesta ryttare trimmar flitigt på egen hand, men likväl behövs en tränare för att komma framåt, oavsett om du siktar högt på tävlingsbanorna eller rider för nöjes skull. Det tycker Pether Markne, som i den andra delen i sin träningsserien delar med sig av stjärnryttares favoritövningar och egna tankar.

Pether Markne: ”Se till att någon kollar hur du tränar”
Alla behöver ett bollplank, som har erfarenhet och kompetens att bedöma ridningen, menar Pether Markne. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I Pether Marknes serie med hopptips bjuder han på övningar som du kan göra själv på hemmaplan, men för att få rätt kvalitet i träningen behöver du stöd av en tränare. För att verkligen få effekt av till exempel även enklare bomövningar, är en avstämning med tränaren lämplig. När det sedan är dags för högre hinder tycker Pether Markne att det definitivt bör göras tillsammans med en tränare.

    – Det gäller även de bästa toppryttarna. De kan absolut göra mycket själva, men behöver bland annat få bekräftat om det är bra nog eller om de ska göra mer eller avsluta för dagen, säger Pether Markne som själv har flera landslagsryttare bland sina elever.

    Alla behöver ett bollplank

    Han förklarar att de här ryttarna förstås är ytterst kompetenta och har stor kunskap efter många år i eliten, men att han hjälper dem att spegla sig själva och att de diskuterar tillsammans.

    – Det är inte kopplat till om ryttaren är rutinerad eller orutinerad. Alla behöver ett bollplank. Bollplanket ska självklart vara någon som har erfarenhet och kompetens att bedöma ridningen, för att därefter kunna ge goda råd.

    Om inte en tränare finns på plats kan en stallkompis, gärna en mer rutinerad sådan, stämma av detaljer. Exempel på viktiga saker att checka av är att hästen verkligen är rak, att ryttaren sitter mitt över hästen och att ekipaget är på linjen utan att förflytta sig därifrån före eller efter ett hinder.

    – Det här är många små pusselbitar som alla har en funktion. Saknas en bit går det inte att lägga hela pusslet.

    Ställ kontrollfrågor

    Precis som Pether Markne poängterade i den första delen i serien går hans övningar under temat ridbarhet och är något som ryttaren helst ska återkomma till och förfina över tid. Han påminner gärna ryttarna om att vara ärliga mot sig själva. Kontrollera till exempel att galoppsprången i en cavalettiövning inte blir rätt i antal bara för att hästen klämmer in sig med förkortad galopp och hög nacke.

    – Ställ kontrollfrågor: Är kontakten rätt, är halsen rätt? Skulle hindren kunna ligga på den höjd som jag tävlar på? Att nå dit är jätteviktigt för att det inte ska bli två sorters ridande: en för bomövningar eller cavaletti och en annan för träning på större hinder.

    De flesta övningar som Pether Markne delar med sig av i den här serien är en form av prototyper, genom att vara utmaningar på låg höjd som hästarna tål att göra flera gånger i veckan. Det håller inte att träna på tävlingshöjd jämt, men målet är likväl att övningarna i princip skulle ha kunnat ligga på tävlingshöjd och ändå genomföras på samma sätt.

    – Ett exempel är övningen från del 1 med tre cavaletti med 13 meters mellanrum. Den rids med tre eller fyra jämna galoppsprång på låg höjd, men ska kunna ridas med tre jämna även om hindren är högre. Förfining med alltmer säkerhet och balans i en sådan övning leder till att upplevelsen blir mer positiv när du sedan tar hindren.

    Fakta

    Pether Markne

    Equestrian Sport
    Pether Markne. Foto: Roland Thunholm

    Pether Markne har många projekt i gång i sina olika roller inom ridsporten. Han är A-tränare i såväl hoppning som dressyr, författare och driver Markne Academy. Bland eleverna märks landslagsryttarna Malin Baryard Johnsson och Helena Persson. Under sin aktiva karriär tävlade han svår hoppning och deltog i OS i dressyr i Sydney 2000 tillsammans med Amiral.

    Att göra träningen till något positivt återkommer Pether Markne gärna till. Varje häst har sina förutsättningar; även om hästen går att forma till stor del måste ryttaren ta hänsyn till just den individ han eller hon sitter på.

    Likaså sambandet mellan var hästen befinner sig på utbildningsskalan och höjder på träning.

    – I en serie ska hästen aldrig behöva ta i för mycket så att udden, det lilla extra, tas ur dem. Laborera därför inte med höga höjder i en serie. ”By the end of the day” ska hästen alltid ha kvar viljan att ta sig till andra sidan hindret.

    Tre klassiska favoriter

    1 Klassisk rakriktande styrketräning
    Förberedelse
    Placera ut tre studs med 3 meters mellanrum och därefter 2,5 meter till ett kryss. Fortsätt med 5,5-6 meter till en oxer, 9-9,5 meter till ett räcke och slutligen 6,5-7 meter till en oxer. Det ska helst vara möjligt att svänga både höger och vänster efteråt. Hindren ska inte vara särskilt höga. De bästa hästarna hos Pether Markne gör övningen på max 1,20-höjd.
    Önskat utförande
    Travhoppa in, därefter ett galoppsprång till oxern, två språng till räcket och ett språng till oxern ut. Ha blicken långt fram och börja inte agera alltför mycket som ryttare. Tänk ”vikt i stigbyglarna och brallorna i sadeln”.
    Syfte
    Bra styrketräning för hästen och tränar rakriktningen över hindren.
    Vanliga fel
    Hästen hoppar snett åt något håll: Lägg inramande, stödjande bommar på marken (gärna mjuka bommar) så att de tillsammans bildar en gata rakt fram.

    Os 2016, Dag 5, Ridsport, Hoppning, Jumping
    Foto: Roland Thunholm

    2 En Malin-favorit på böjt spår
    Förberedelse
    Sätt upp en cavaletti på böjt spår, därefter 5,5 meter till en oxer på rakt spår och avsluta med 5,5 meter till en cavaletti på böjt spår.

    Skiss Del 2
    Önskat utförande
    Följ linjen och håll hästen formad med lätt innerhand och runt innerskänkeln. Målet är att hästen ska landa med lång, trevlig hals på böjt spår utan att låsa sin kropp eller gå mot handen. Ryttaren får ett kvitto på om hästen är ärligt runt skänkeln till den yttre tygeln eller om den ligger för hårt i handen på den inre tygeln.
    Syfte
    Övningen gymnastiserar hästen då denna hoppar runt innerskänkeln och formar sin kropp. Träning för att verkligen kunna rida på linjen.
    Vanliga fel
    1. Hästen rätar ut sig i språnget och landar till vänster om linjen i höger varv och tvärtom: Checka av att du verkligen är lätt i innerhanden och har hästen formad runt skänkeln.
    2. Svårighet att nå målbilden med lång hals och att hästen inte går mot handen: Tänk krypa-gå-springa. Bryt ner övningen till en mindre prototyp med lägre hinder, särskilt oxern kan med fördel sänkas. Ta bort oxern helt om det behövs och jobba på det huvudsakliga: att hästen släpper i inre sidan och sänker halsen.

    Ridsport,hoppning
    Foto: Roland Thunholm

    3 En Helena-favorit med ett öra bakåt
    Förberedelse
    Sätt upp ett koppelräck och en oxer med 25 meters mellanrum. Sätt en cavaletti mellan dem, alltså 12,5 meter från hindren. Som vanligt kan hindren vara låga, max 1 meter till att börja med.
    Önskat utförande
    Övningen kan göras från båda håll och linjen kan i tanken delas upp i två delar. I de tre sprången efter det första hindret rätar ryttaren upp sig och får hästen att vänta över cavalettin, sedan tre språng till det sista hindret. När övningen sitter kan du höja hindren, ta bort cavalettibommen och rida på sex språng medan hästen har bibehållen uppmärksamhet på väntasignalen. Landar hästen i rätt galopp, exempelvis vänster i vänster varv, genom hela övningen är det guldstjärna. Prioritera dock kontakt över cavalettin och rakriktning.
    Syfte
    Övningen kontrollerar att ryttaren kan rida framåt samtidigt som hästen ”har ett öra bakåt” och därmed är uppmärksam på orange ljus som är väntasignalen. Träning för rakriktning och ryttaren kan även stämma av att hästen landar obekymrat i både vänster och höger galopp.
    Vanliga fel
    Hästen blir stark och väntar inte över cavalettin: Lägg en volt ett par gånger över det. Om hästen flyr är det mjuk halt som gäller, men tänk annars på att inte alltid ta den lätta lösningen och stanna. Jobba vidare från båda håll och lägg volter över cavalettin tills hästen uppfattar väntasignalen.

    Den här serien har tidigare publicerats i Ridsport under 2016, och är något modifierad för dagens förutsättningar.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden