Hästliv
9 februari 2021 06:30
Ridsportplus

Nya stallregistret igång – leder till extraarbete

EU-förordningNu har Jordbruksverket öppnat registreringen för stall och hästanläggningar. Men frågetecknen är många kring hur registreringen ska gå till. "Det blir väldigt arbetsamt för dem som har många hästar på anläggningen", konstaterar Anna Ozén, som driver inackorderingsstall.

Nya stallregistret igång – leder till extraarbete
För den som har många hästar på anläggningen väntar ett digert arbete. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Lite drygt två månader återstår till den 21 april, då EU:s nya djurhälsolagstiftning träder i kraft. Och under måndagen smög den nya registreringen av hästanläggningar i gång på Jordbruksverkets hemsida.

    Alla som har ett stall måste först registrera stallet, fylla i storlek och maxantal djur som kan vistas på anläggningen, samt därefter föra in varje enskild häst som finns på anläggningen, i stallets register.

    ─ Det står att hästarnas UELN-nummer ska läggas in, och det är spännande, för jag undrar om alla ens vet vad UELN-numret är, säger Anna Ozén, som driver inackorderingsstall i södra Dalarna och har klickat runt på Jordbruksverkets sida.

    Det handlar om det långa nummer som står på hästpassets förstasida, alltså inte chipnumret eller id-numret.
    ─ Det blir jobbigt för dem med många hästar på anläggningen, konstaterar hon också.

    Tre slags hästar

    Hästarna delas in i tre kategorier, travhästar, ridhästar och övriga.

    Jordbruksverket förklarar vilket man ska välja på följande sätt:
    ”Om syftet med att du har hästen huvudsakligen är att använda den för att träna och/eller tävla travsport så anger du travhäst. Om syftet med hästen huvudsakligen är att träna och/eller tävla inom ridsport så anger du ridhäst. Om syftet med hästen inte är något av ovanstående anger du övrigt.”

    Förutsättningen för att registrera hästarna på anläggningen är att de finns i det centrala hästregistret, där alla rasföreningar och andra hästpassutgivare lagt in data om hästar.

    ─ Det ska bli spännande att se hur allt detta fungerar, och det är en stor apparat som har satts igång, kommenterar Anna Ozén.

    Alla som har ett stall och räknar med att hästar då och då ska lämna stallet, eller att nya hästar ska tillkomma, behöver lägga in sin anläggning i registret.

    Även verksamhet som inte bedrivs året runt, exempelvis ett sommarbete eller ett event som bedrivs på anläggningen, innebär att anläggningen ska registreras, men då som tillfällig verksamhet.

    Det är den som driver anläggningen som sedan ska registrera hästarna på anläggningen.

    Ingen hjälp av SAM

    Att koordinaterna för anläggningen redan finns i SAM-ansökan är ingen hjälp när det gäller att registrera hästanläggningar.
    Jordbruksverket skriver att man inte har möjlighet att hämta uppgifterna därifrån.
    ”Systemet behöver också kunna användas av den som inte gör någon SAM-ansökan, dessutom är det inte säkert att anläggningen sträcker sig på samma yta som du har sökt stöd för”, förklarar Jordbruksverket vidare.

    När en anläggning väl är registrerad får anläggningsägaren betala en årlig avgift på 50 kronor per anläggning.

    Vad som blir följden för den som inte registrerar sin anläggning, eller registrerar rätt hästar till sin anläggning, är ännu inte klart.

    Syftet med den nya djurhälsoförordningen, Animal Health Law, är att kunna smittspåra vid sjukdomsutbrott.

    Läs mer hos Jordbruksverket.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden