Sverige
19 februari 2021 12:50
Ridsportplus

Säkrare ridsport med öppen rapportering

OlycksrapporteringBåde tillbud och allvarligare olyckor rapporteras nu in via ett nytt system på riksanläggningarna. "Vårt mål är att skapa en kultur där det är positivt att anmäla, även om man har begått ett misstag", säger Strömsholms verksamhetschef Jonas Johnson.

Säkrare ridsport med öppen rapportering
Ryttare som fallit av en häst var det vanligaste tillbudet som rapporterades under 2020 på alla riksanläggningar. Foto: Marta Kent/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under det första året med riksanläggningarnas gemensamma rapporteringssystem har 360 rapporter om olyckor eller tillbud kommit in.
    – Med tanke på att det handlar om runt 100 anställda och ett stort antal studenter, elever och kursdeltagare så är det positivt.

    Det säger den tidigare projektledaren Lennarth Pettersson, som har hjälpt riksanläggningarna att införa rapporteringssystemet som har sitt ursprung i flygvapnets säkerhetsarbete. Han har nu tagit ett steg tillbaka, men deltar fortfarande i arbetet.
    – Som oberoende person kan jag också ställa frågor om varför saker görs på ett visst sätt, och det kan vara nyttigt, säger han.

    Har ett enkelt rapporteringssystem

    Jonas-johnsson-bioritmo2-170315-rt
    Jonas Johnson Foto: Roland Thunholm

    Jonas Johnson, verksamhetschef på Strömsholm, har tagit över ansvaret för säkerhetsarbetet.
    – Vi har alltid haft ett bra systematiskt arbetsmiljöarbete på riksanläggningarna, men i vårt gamla rapporteringssystem fick vi in rapporter om lindrigare och allvarligare skador men väldigt få tillbudsrapporter.
    – Nu har vi ett enkelt rapporteringssystem där alla anställda kan fylla i ett formulär i sin telefon direkt efter att något har hänt. Vi har också arbetat mycket för att skapa en tillåtande kultur där det är positivt att rapportera, och där det är av underordnad betydelse om någon har gjort fel.
    – Det viktigaste är att tillbudet eller olyckshändelsen blir känt så att vi kan förebygga, så långt det rimligen är möjligt, att det inte händer igen.

    Närmare 80 procent av alla rapporter som kommer in handlar om avramlingar vid ridning. Majoriteten är just tillbud, men några har också lett till skador.
    – Det har fått till följd att ridlärarna i dialog har beslutat att lägga mer fokus på sitsen och på balansträning. Vi kommer också att arrangera föreläsningar om hjärntrappan, som ska följas vid en hjärnskakning, säger Jonas Johnson.

    Sömstick inte ovanliga vid hovslageriutbildningen

    Ett annat exempel på att rapporterna lett till förändringar gäller hovslageriutbildningen, där sömstick i hovslagarens händer inte är ovanliga.
    – Där har vi en central arbetsgrupp som ser över rutinerna på riksanläggningarnas hovslageriutbildning, för att minimera skaderisken.

    Svenska Ridsportförbundet liksom Hästnäringens Yrkesnämnd följer säkerhetsarbetet på riksanläggningarna, och Jonas Johnson hoppas att det så småningom ska sprida sig över häst-Sverige.
    – Den stora uppsidan är att det är lätt att rapportera, vi får in fler rapporter som kan analyseras och därmed en säkrare arbetsmiljö, säger Jonas Johnson.

    Fakta

    Flygvapnet är förebilden

    Systemet är en vidareutveckling av riksanläggningarnas befintliga systematiska arbetsmiljöarbete. SAM, som innebär att alla arbetsmiljöförhållanden på en arbetsplats kontinuerligt ska undersökas, riskbedömas, åtgärdas och följas upp.

    Inspirationen kommer från flygvapnet, som efter ett stort antal dödsolyckor genomförde ett liknande rapporteringssystem och därmed kunde minska antalet olyckor.

    Under det första året har 360 rapporter kommit in, och absolut vanligast är avramlingar, som ofta stannar vid tillbud.

    Bland rapporterna märks också tillbud eller olyckor vid in- och utsläpp från hage, att någon har blivit trampad av en häst, klämskada eller risk för det i samband med hantering av stallutrustning, samt sårskada åsamkad av söm vid skoning.

    Varje månad gås rapporterna igenom och åter-koppling kring säkerhets-arbetet sker regelbundet till de anställda på riksanläggningarna.

    Riksanläggningarna:

    Strömsholm, Flyinge och Wången har tillsammans 100 anställda, 450 hästar och många hundra studenter, elever och kursdeltagare.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden