Avelsnyheter
15 februari 2021 11:44
Ridsportplus

”Vi har aldrig haft så många anmälda”

SWB:S bruksprovÅrets bruksprov blir sig inte likt. På grund av pandemin blir det svenska testryttare, gästdomarna dömer på distans och arrangemanget blir publikfritt. Men trots omständigheterna är det ett stort intresse från hingstägarna. "Vi har aldrig haft så många hingstar anmälda", säger Ulrika Holst på SWB:s kansli.

”Vi har aldrig haft så många anmälda”
Ulrika Holst håller i trådarna inför bruksprovet på Strömsholm. Det blir mycket digitalt i år, publikfritt och med gästdomare på distans. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    SWB lyckades genomföra unghästchampionaten i höstas, men sedan dess har smittspridningen tagit ny fart och satt bruksprovet i fara. Ulrika Holst på SWB:s kansli i Flyinge planerar för fullt för att ett prov på Strömsholm ska bli verklighet.

    Hur har ni jobbat för att coronasäkra årets bruksprov?
    – Vi har haft massor av möten där vi gått igenom mängder av tänkbara scenarier. Vi har en plan B om vi skulle tvingas ställa in vecka 9, det är att flytta fram det till vecka 17. Om det inte går att köra då heller får vi ta det då. Anläggningen ska vara ledig också.

    Du planerar för ett prov som ska genomföras långt ifrån Flyinge där du befinner dig, hur går det?
    – Det har gått fantastiskt bra och det kan jag tacka Jonas Johnson på Strömsholm för. Han har varit min räddning.

    Vilka förändringar har ni gjort i år?
    – Det första är att det måste vara publikfritt. Vi vet att det är ett stort bakslag för uppfödarna att inte kunna se hingstarna på plats under provet. För att kompensera för det kommer hela provet att livesändas på Equisport-tv, från första dagen med veterinärbesiktningen och framåt. Fördelen är att de slipper stå och frysa på plats och kan sitta i soffan hemma med en kopp kaffe och götta sig. På det här viset blir bruksprovet faktiskt tillgängligt för fler tittare.

    Vad gör ni mer för att undvika smitta?
    – Vi maximerar antalet personer som får följa med till två per hingst. Om någon kommer med fler än en hingst får de ta med ytterligare en person per hingst.
    – På anläggningen försöker vi lösa det så att man kommer in genom en dörr och går ut genom en annan för att undvika onödiga möten. Vi har tillgång till tre stall och i dem ska vi dela upp boxplatserna i sektioner. Vi ser också över hur ”utfodringen” av människor ska gå till, det är inte klart ännu men målet är att man ska kunna hämta färdig mat i låda. Vi vill inte ha folk på läktaren och därför ska vi försöka ställa iordning glest placerade bord i Knytpunkten, som är en större
    lokal, och där ha tv med livesändningen så att man kan följa hingstarna. Men självklart måste de som hör till den hingst som är inne få se den från läktarplats.

    Ni har presenterat testryttarna, bara svenska sådana. Hur har ni diskuterat med tanke på att det utifrån jävsynpunkt alltid varit ett känsligt ämne att välja svenska testryttare?
    – Vi hade inget val, vi kan inte frakta testryttare från Europa med den osäkerhet som råder kring coronatester och inställda flyg. Vi har letat testryttare från närområdet och valt sådana som av tradition inte brukar visa hingstar. Vi tycker att vi har lyckats bra, med tanke på att många ryttare den här perioden befinner sig i södra Europa på tävling. Ingen av dem vi valt har heller varit testryttare tidigare. De kommer att få tydlig information om vad som gäller kring jäv.

    Hur blir det med de utländska gästdomarna Pieter Kerstens och Hella Kuntz deltagande?
    – Det blir speciellt i år. Vi kommer att ha en person som filmar särskilt för gästdomarna inne på banan, så att de kan sitta hemma vid sina datorer och döma hästarna på distans. Idén kom faktiskt från Mikael Nolin som också är med och dömer vid det finska bruksprovet, han deltog digitalt i fjol. Det blir spännande att se om vi får det att funka, annars får suppleanterna i AVN hoppa in.

    Kan pandemin innebära färre hingstar till årets bruksprov?
    – Vi har aldrig haft så många hingstar anmälda en vecka före sista anmälningsdag som i år, så det tror jag inte. Det nya hingstreglementet ligger nog bakom det.

    Fakta

    Ulrika Holst

    Ulricaholst-2
    Ulrika Holst Foto: Lottapictures

    Ålder: 51 år.

    Familj: Engelska staffordshire bullterrien Nelson och katten Majken.

    Bor: Flyinge Kungsgård.

    Arbetar som: Hingstansvarig på SWB, FEI-steward i hoppning och dressyr.

    Drömmer om: Bara att coronan ska vara över så att jag kan börja vara som vanligt igen. Saknar tävlingar och att kunna umgås med vänner och familj.

    Favoritpryl i stallet: Jag är inte så mycket i stallet nu för tiden, men jag säger nog att en hovkrats och en bra sopkvast är två saker som är ett måste.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden