Krönika
14 mars 2021 11:06

Det är dags att 
minska på resandet

SportkrönikaTrots att vi har alldeles utmärkta tävlingar hemma i Sverige verkar det ha blivit en statusgrej att köra genom hela Europa med sina hästar och tävla i lätta klasser med minimala prispengar. Ridsports sportkrönikör Christel Behrmann tycker att utbrottet av EHV-1 i Valencia visar på att det är dags att minska resandet med hästarna.

Det är dags att 
minska på resandet
Ridsports krönikör Christel Behrmann. Foto: Roland Thunholm

Att behöva se sin häst dö är förfärligt. När det är dags för kamraten, tävlingskompisen, vännen, att sluta sina dagar, när man har tagit det oundvikliga beslutet att släppa den på de evigt gröna ängarna. Det är hemskt. Men än värre är det att tvingas se sin unga, livsbejakande och tävlingssugna friska häst i toppkondition på bara någon dag bli så sjuk att den inte kan stå upp och sedan dör.

Det här är vad alltför många har fått gå igenom i spanska Valencia. Troligen betydligt fler (enligt uppgifter från flera håll) än vad den officiella siffran anger.

Herpesviruset EHV-1 finns överallt, även här i Sverige, och vi är vana vid att det kommer rapporter om lokala utbrott. Stallar och anläggningar stängs då omedelbart och virusutbrottet kan begränsas.

Det var precis det som inte gjordes i Valencia. Trots att ryttare/hästskötare/groomar rapporterade om hästar som fått feber gjorde tävlingsledningen vid det stora meetinget inget. Alla hästarna var kvar i det gigantiska tältstallet i flera dagar innan något äntligen hände och det som hände då var både förvirrat och otillräckligt. Det krävdes insatser utifrån som kunde styra upp, från FEI och nationella förbund.

Hur står det till med kompetensen hos arrangörer inför utbrott av smittsam sjukdom?

Det här ställer många frågor. Hur står det till med kompetensen hos arrangörer inför utbrott av smittsam sjukdom? Hur förberedda är de? Finns det någon handlingsplan för att möta detta scenario?

I coronapandemins verklighet har mänskligheten lärt sig att förebygga smittspridning. Ni vet, handsprit, handtvätt och avstånd. Precis det måste också vara självklart i hästvärlden.

Framför allt avstånd borde vara en självklarhet, även utan utbrott av en sjukdom, när hästar från världens alla hörn förs samman. Det säger sig självt, när hundratals hästar ställs in under samma tak och därmed andas samma luft, då sprids eventuell smitta blixtsnabbt.

Svenska ryttare tävlar i allt större grad utomlands. Trots att vi har alldeles utmärkta tävlingar här hemma verkar det ha blivit en statusgrej att köra genom hela Europa med sina hästar och tävla i lätta klasser med minimala prispengar.

Behöver du inte utomhusträna tidigt inför de stora mästerskapen, stanna hemma.

Det är dags nu, att minska resandet, att börja tänka kring hästarna som vi tänker kring coronapandemin: behöver du inte utomhusträna tidigt inför de stora mästerskapen, stanna hemma.

Det är också dags att införa kompletterande vaccinationsregler.

Planeringen inför Gothenburg Horse Show fortsätter, tävlingschef Tomas Torgersen litar på organisationens erfarenheter och kunskaper. Det är bara att önska alla i GHS-gruppen lycka till.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Jag hyllar Carl-Walter Fox som kämpar med hästarna i Valencia och som försöker få ordning på kaoset och styra upp smitthanteringen.

 

Tummenned
Diss

Sluta tiga om siffrorna
Mörkningen av dödssiffrorna i Valencia, medvetet eller ej, men att inte våga stå för verkligheten är svagt.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden