Hästägartips
2 april 2021 15:02
Ridsportplus

Smärtan som ingen talar om

VardagsproblemFå pratar om det. Desto fler lider av det. Skav och smärta i snippan är vardag för många ryttare, men okunskapen är stor.

Smärtan som ingen talar om
Ridsport går på djupet kring den osynliga smärtan - underlivsproblem. Illustration: Veronica Ballart Lilja

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Traditionen är att inte klaga, du ska bara rida på. Det säger fysioterapeuten Birthe Vogelius, men rösten kunde komma från vem som helst.

    En känd kvinnlig tränare avfärdar smärta vid ridning med mensvärk. En annan med ännu fler år i spånet skyller på dagens sadlar med helgjuten plastbom, och konstaterar att ”är man lite för tunn eller för tjock får man så klart problem”.

    Olika forum på nätet visar en annan verklighet. En kvinna som vill ha tips för att slippa skav får 134 kommentarer; diskussionen om sår på blygdläpparna engagerar 127 personer – med egen erfarenhet.

    Har känslig hud sedan födseln

    Linda-hellstrand
    Linda Hellstrand

    Linda Hellstrand, 27, får svidande ont när hon rider. Och det beror varken på mens eller sadel. Hon har känslig hud sedan födseln, så kallat atopiskt eksem, ett av våra vanligaste hudbesvär.
    – Jag har lite sämre barriär än andra, men är långt ifrån ensam om de här problemen.

    Linda Hellstrand har provat de salvor som hon har fått utskrivna för sitt eksem, men tycker även att den receptfria hudlotion som innehåller propylenglykol lindrar smärtan.
    – Vad det handlar om är att förebygga skavet och hålla huden fuktig. Under ridning har jag provat allt möjligt – för mig fungerar hala trosor bäst, sporttrosor. Aldrig string eller spets. Jag har också testat vadderade, men tycker att det blir knöligt och varmt.

    De perfekta ridbyxorna letar hon fortfarande efter.
    – Kanske att de känns bäst som är utformade så att de är smidiga i allmänhet – antingen med klassisk mockaskoning eller bara knäskoning. Men silikongrip gillar jag inte alls, man måste ju kunna glida lite i sadeln.

     Man väver in det och kanske säger att man har ont i magen och rider lätt en stund.

    Anna Hedbys

    Linda Hellstrand rider fyra-fem gånger i veckan, på ett sto som är lite svårt att få lösgjord och fram för skänkeln. Hon märkte ett samband mellan sitt eget skav och stoets lösgjordhet.
    – När hon släpper ner mig i sadeln känns det bättre. Så nu sitter jag inte ner förrän hon är helt lösgjord, efter cirka 20 minuters ridning. Det gör också att jag spar på hennes rygg.

    Svank har en koppling till smärta

    En annan koppling som hon har noterat är smärta och svank, en iakttagelse som understödjs av både tränare och sadelinpassare.

    Linda Hellstrand påminner om att ryttare alltid har fått höra att man ska sträcka på sig och sitta rak i ryggen. För hennes del får uppmaningen negativa konsekvenser.
    – Om jag sträcker på mig sitter jag på skrevet. Jag är väldigt svank av naturen.

    Hon tog hjälp av en tränare för att komma till rätta med sitsen. Under longeringen konstaterade tränaren mycket riktigt att Linda svankade ganska rejält och bad henne att sitta som en hösäck.
    – För mig fungerade det att tänka så, just för att jag är så svank. Då satt jag helt plötsligt rakt och det kändes bättre.

    Linda är violinist och undervisar i ämnet. Hon har funderat mycket på hur olika byggda vi kan vara, och att vi måste anpassa oss efter det.
    – Vissa fingersättningar är mer bekväma för en del, medan andra gör på ett annat sätt. Huvudsaken är att det låter bra i slutändan. Kanske är det samma sak med ridning?

    Kan bli sittande på blygdbenen

    Img_9918
    Mari Zetterqvist Blokhuis

    Tankegångarna går igen hos Mari Zetterqvist Blokhuis, ridlärare Level 3 med fil kand i pedagogik som sedan länge har fokuserat på ryttarens sits och kommunikation.
    – Många tjejer är lite svanka i ryggen, jag är det själv. Och hamnar man i svank kommer man för mycket på framsidan, man blir sittande på blygdbenen.

    Hon delar erfarenheten att smärta och skav är inget man talar om, men när hon frågade runt i sitt stall inför intervjun var responsen överraskande.
    – När vi pratade om det sade tjejerna: ”det vet väl alla att man behöver silikon eller någon form av glidmedel”.

    Anna Hedbys, dressyrtränare med bas i Skåne, instämmer i att underlivsproblem inte är något som diskuteras. Och skulle någon elev ta upp ämnet sker det på ett försiktigt sätt.
    – Man väver in det och kanske säger att man har ont i magen och rider lätt en stund.

    Inget hjälpte. Det gick till och med så långt att jag googlade på operationer.

    Ellinor Engeström

    Anna-hedbys
    Anna Hedbys Arkivbild

    Anna Hedbys har själv inte funderat så mycket på problemet, men efter en stunds resonerande landar hon i teorin att skav och värk kan ha ett samband med spänning/lösgjordhet och sadeln.
    – Friktion är en del av problemet. Många vill sitta ”fast” i sadeln, men det kan man få skav av. Likaså av spänning – och all spänning gör ont i längden. Spänner man sig i sadeln är det svårt att komma till ridning och få hästen lösgjord. Många problem på hästryggen löser sig med ridbarhet.

    Om det däremot gör så ont att det är svårt att rida måste du låta såret läka ut, understryker hon. Men för den skull behöver hästen inte vila:
    – Var fiffig och uppfinningsrik. Du kan jobba hästen ändå, från marken. Longera eller ta en promenad.

    Försök hitta bekväma underkläder

    Anna Hedbys rekommenderar den som har problem att dels försöka hitta bekväma underkläder, dels att se över sadeln.
    – Sadeln kanske ligger fint på hästen men passar inte dig. Sedan kan den kännas bra när du provar den på sadelbocken, eller när hästen står still, men under rörelse kan upplevelsen vara en annan.
    – Fråga gärna din tränare om han eller hon kan se var du har spänningar eller skav, och var generös med varandra i stallet. Prova någon annans sadel, gärna flera gånger för att verkligen känna in, är hennes främsta tips. Anna Hedbys har också ett par elever som blivit hjälpta av en sittdyna med silikon i och där det finns ”hål” för de känsliga skavpunkterna.

    Ellinor-img_6176
    Ellinor Engeström

    Vikten av rätt sadel kan sadelutprovare Ellinor Engeström intyga – av egen erfarenhet. Efter det första barnet, en svår förlossning, fick hon själv problem i sadeln.
    – Jag provade det mesta, säger hon och rabblar upp det artilleri som återkommer i många tips och diskussionsforum: cykelbyxor under ridbyxorna, ridtrosor, olika krämer, gynekologbesök…
    – Men inget hjälpte. Det gick till och med så långt att jag googlade på operationer.

    Till slut hittade hon rätt sadel och skavet minskade betydligt.
    – Sadlar är av tradition gjorda för män, och de sitter på två ben, vi kvinnor på tre. Kvinnor behöver en annan bom som avlastar så att vi inte stöter i.

    Det är dock få av hennes kunder som nämner detta specifikt.
    – Många tycker nog att det är lite pinsamt, funderar Ellinor Engeström och säger som många andra, att känslan ofta lindas in.
    – I stället kanske man säger att ”sadeln inte är så skön”.

    Ryttaren förtränger gärna sin egen känsla

    Ridsporten har traditionellt varit väldigt fokuserad på hästen. Ligger sadeln som gjuten förtränger ryttaren gärna sin egen känsla. Och skulle man få problem bokar man tid hos sjukgymnast eller massör, för att sedan sätta sig i samma sits igen.

    Det är först på senare tid som häst och ryttare ses som det ekipage det faktiskt är – en sammanhängande helhet. Det går inte att justera häst och ryttare på var sitt håll och sedan tro att det automatiskt ska passa igen. Lika viktigt som det är att sadeln passar hästen, lika viktigt är att den passar ryttaren – som annars blir spänd och för över sin stålvajer ner i hästen, som också blir spänd.
    – Jag ser många ryttare som knuffar sig bak i sadeln, men de gör ju det för att det gör ont. Samma sak när en tränare säger att ryttaren ska sluta knipa – det finns en anledning till att han eller hon gör det.

    Jag upplever att problemet finns men att det inte kommer upp till ytan.

    Charlotte Frisch

    Att lägga en gelpad i sadeln tror Ellinor Engeström inte på.
    – Den är mer till för om man har ont i ryggen. Jag har inte sett att det fungerar om man får skav och ont. För min egen del hjälpte kombinationen rätt gynekolog, sadel och trosor.

    Just att få rätt hjälp är lättare sagt än gjort. Åtskilliga ryttare med besvär i underlivet vittnar om okunskap hos läkare och gynekologer. Malin Trommels Lind hade en svår förlossning i april och var tvungen att opereras. Hon fick höra att hon aldrig mer skulle kunna rida som tidigare.
    – Det var fruktansvärt att höra, jag gick in i ett psykiskt trauma. Men sedan hade jag tur att träffa en underbar fysioterapeut som var positiv till att jag rörde mig och ville införliva ridning i min rehabilitering. Hon var inte själv hästtjej, men hon förstod.

    Ridning ska inte vara en plåga

    Josefina-rustas
    Josefina Rustas

    På Gotland finns en gynekologisk mottagning som har specialiserat sig på vulvasmärtor, Vulvaverket. Den drivs av Hildur Hadenius och Josefina Rustas. De delar erfarenheten att värk i underlivet vid ridning är inget man talar om. Josefina Rustas säger:
    – Ridning ska ge energi, det ska inte vara en plåga. Man ska inte behöva få ont i underlivet av att rida – normalt ska man ju inte känna av sitt underliv. Smärtan beror på andra, bakomliggande orsaker. Men det är viktigt att våga söka hjälp, vi måste lyfta frågan.

    I ridkretsar talas ofta om bäckenets form och lutning som orsak till att man inte sitter bra i sadeln. Enligt Josefina Rustas är det snarare slemhinnorna som orsakar det onda. Slemhinnorna måste hållas fuktiga.
    – En sak du kan fundera på är om du använder hormonella preventivmedel. Det är relativt vanligt att man får torra slemhinnor av dem. Är man lite äldre och börjar komma mot klimakteriet kan det i stället handla om östrogenbrist.

    Hennes främsta tips, utöver att söka hjälp, är att ha bra underkläder och att inte tvätta sig för flitigt.
    – Använd inte tvål utan någon vegetabilisk olja, och ha helst bomullstrosor.

    Fakta

    Sköt underlivet rätt

    • Övertvätta inte.
    • Använd inte tvål, tvättkräm, schampo eller liknande. Inte heller intimtvål eller flytande tvål. Tvål löser fett och förstör det naturligt skyddande fettet som måste finnas i huden och ytterst i slemhinnan.
    • Innan och efter du sköljer med vatten, ta några droppar olja på fingrarna och stryk på underlivet. Oljan skyddar mot uttorkning och mekanisk nötning. Vanlig rapsolja, solrosolja eller olivolja är utmärkt. Intimolja, ren paraffinolja eller rent vaselin fungerar också bra. Det viktiga är att oljan är helt fri från parfymer och konserveringsmedel.

    Källa: Urogyn, Solna.

    Finns en förvrängd idé om renhet

    Anna-kyndel
    Anna Kyndel

    Anna Kyndel, gynekolog på Urogyn i Solna, är inne på samma spår. Hon varnar för överdriven tvättning av underlivet, vilket har blivit dagens norm.
    – Vi har en förvrängd idé om renhet, som ger torra slemhinnor och därmed skav och irritation. Tvättar man sig för ofta blir man helt enkelt mer känslig. Samma sak om man rakar sig. Håret är ett naturligt skydd som fungerar som stötdämpare. Sedan finns det så klart de som gör alla rätt och ändå får bekymmer när de cyklar eller rider. Då bör man söka hjälp.

    Att problem i sadeln ofta handlar om friktion kan Birthe Vogelius skriva under på. Hon har jobbat med problemlösning på Levád Fysiotherapi i drygt 20 år. Hon upplever dock att ryttare är mer öppna i dag och vågar prata om problem i underlivet.

    – Men man säger det kanske inte till sin tränare, framför allt inte om det är en man. Det är lite av en tradition att inte klaga, man ska bara rida på. Fast det har blivit bättre i och med att det är större fokus på sitsen i dag – men vi har en lång väg kvar.

    Kan bli en förhårdnad på sittbenet

    Friktionen kan gå från sittbensknölen hela vägen fram mot slidan. Det kan gå så långt att det bildas en förhårdnad på sittbenet, eller en blånad, på grund av den konstanta friktionen.

    – Då måste du minska på ridandet en period, eller lägga en fårskinnspad eller liknande i sadeln. Har du en förhårdnad får du inte vara på och stöta på den. Du kan se den på utsidan i form av en missfärgning på huden, den ser ut som ett blånat ärr. För att få bort den kan man använda laser eller ultraljud.

    Sadeln ska passa både häst och ryttare

    Birthe-vogelius
    Birthe Vogelius

    Att vi får problem i sadeln är en kombination av orsaker, enligt Birthe Vogelius. Det kan handla om att du är stel i höft/lårben, inte har tillräckliga magmuskler, hamnar i svank – över huvud taget inte sitter bra i sadeln.
    – Sadeln måste verkligen passa både häst och ryttare. Med ridningens militära bakgrund utformades sadlarna för män, men i dag kommer fler och fler modeller anpassade för kvinnor. Den första kom i mitten på 90-talet men var tyvärr inte hundra procent bra – den var för bred, ryttaren hamnade i spagat och fick andra problem.

    Och där är vi tillbaka till sadeln igen. Vi måste se helheten av ekipaget, det ska fungera för både häst och ryttare. Det propagerar Charlotte Frisch för, sadelinprovare och C-tränare i dressyr, som konstaterar det självklara som vi ibland glömmer:
    – I vår sport är vi två individer.

    Avdramatisera ämnet med humor

    Charlotte-frisch
    Charlotte Frisch

    Smärta i underlivet under ridning är fortfarande lite tabubelagt, men Charlotte Frisch har sitt knep för att avdramatisera frågan.
    – Jag kan till exempel fråga hur det känns i husmusen, då kan vi skratta lite och sedan gå vidare. Jag upplever att problemet finns men att det inte kommer upp till ytan.

    Hon tror att mycket går att åtgärda med rätt sadel, men det behöver inte innebära att du måste köpa en ny. Det kanske går att justera den sadel du har.
    – Det är viktigt att ha koll och komma ihåg att allt är föränderligt. Du passar in sadeln vid en viss tidpunkt, som ligger bra där och då. Men både ryttare och häst förändras, saker händer, så efter ett tag kan du behöva justera sadeln.

    Diskussionen glider in på dagens hästar, som är av en annan modell än tidigare och kräver andra sadlar.
    – Hästarna i dag har generellt kortare ryggar och är mer högställda, och kanske blir då sadeln för liten för dig. Men den ekvationen går att lösa i dag. Förr stod man ut med ridsår, men så ska vi inte behöva ha det i dag. Det går att åtgärda.

    Fakta

    Fem saker att prova om du har ont

    1. Cykelbyxor (utan trosor) under ridbyxorna, eller nylonstrumpbyxor.
    2. Gelpad i sadeln.
    3. Rid- eller sporttrosor. Trosor utan sömmar, gärna i bomull.
    4. Sadel speciellt utformad för kvinnor. Det finns modeller med utskurna hål i bommen som har fyllts med stötdämpande material.
    5. Testa olika salvor och vaselin: silikonsalva, zinksalva, inotyl.
    Illu_c
    Fem saker att prova om du har ont. Illustration: Veronica Ballart Lilja

    Fakta

    Tips för att slippa skav och smärta

    Undvik…

    • ..hårda, gamla sadlar.
    • …string- och spetstrosor.
    • …över huvud taget trosor med störande sömmar.
    •  …ridbyxor med sömmar på fel ställen. Testa dig fram: skodda eller oskodda?
    • …övertvätta inte underlivet och använd inte tvål.
    Illu_b
    Undvikt hårda och gamla sadlar om du vill slippa underlivsproblem. Illustration: Veronica Ballart Lilja

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden