Sverige
20 mars 2021 15:04
Ridsportplus

Rapport om svensk veterinärvård visar brister: ”Leder till stort lidande”

VeterinärvårdStaten brister i sitt ansvar att se till att det finns veterinär service i hela landet. Detta visar en ny rapport från Riksrevisionen. Slutsatserna i rapporten stämmer väl överens med vad försäkringsbolaget Agrias vd Agnes Fabricius har sett under en tid. "Det är inte värdigt ett land som Sverige med ett historiskt starkt djurskydd, att inte kunna erbjuda djur akut vård inom rimlig tid," säger hon.

Rapport om svensk veterinärvård visar brister: ”Leder till stort lidande”
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Nyligen släppte Riksrevisionen sin rapport Statens ansvar för veterinär service – Jordbruksverkets styrning och genomförande. Denna visade att det finns brister när det gäller tillgången på veterinärvård i hela landet, något som Ridsport har rapporterat om vid flera tillfällen.

    Regelbundet ser vi hur hästar får vård för sent med stort extra lidande och fördjupade skador som konsekvens. Som djurägare är det oerhört traumatiskt att ge sig iväg tvärs över landet med en riktigt sjuk häst. Agnes Fabricius, vd Agria.

    Det är staten som ansvarar för att det finns veterinär service i hela landet.

    Ansvaret är utlagt på Jordbruksverket och enligt rapporten ser myndigheten bland annat inte till att det finns en fungerande organisation för vård av djur i hela landet och att det finns en passivitet när det gäller detta.

    Följer inte upp

    – Sammantaget innebär detta en risk för att det inte finns tillgång till djursjukvård dygnet runt i hela landet. Men eftersom Jordbruksverket inte aktivt följer upp detta vet vi varken hur situationen ser ut just nu eller hur den väntas utvecklas på sikt, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

    Rapporten stämmer väl överens med det som försäkringsbolaget Agrias vd Agnes Fabricius lyfte i en debattartikel 2019.
    – Det stämmer helt med den bild vi har. Bristen på veterinärer i delar av landet leder till stort lidande för våra hästar, helt i onödan. Jordbruksverket har ju uppdraget att säkerställa tillgången till veterinära tjänster för våra djur, något som helt klart brister vilket revisionen nu visar på, säger hon.

    Välkomnar och tillbakavisar

    Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin välkomnar granskningen via ett pressmeddelande:
    – Vi välkomnar alla granskningar som kan hjälpa oss att bli ännu bättre. De rekommendationer som Riksrevisionen riktar till Jordbruksverket kommer vi att omhänderta, säger hon i pressmeddelandet.

    Men hon säger också i pressmeddelandet att Jordbruksverkets bedömning inte stämmer överens med rapportens bild:
    – Vår bedömning är att vi trots en rad utmaningar klarar att trygga behovet av djursjukvård över landet, och att konkurrens på likartade villkor upprätthålls på den veterinära marknaden.

    En annan verklighet

    Agnes Fabricius ser via sitt arbete på Agria en annan verklighet än Christina Nordin.
    – Som marknadsledande försäkringbolag inom hästförsäkringar i Sverige passerar det många skadeärenden genom vår skadereglering varje år. Regelbundet ser vi hur hästar får vård för sent med stort extra lidande och fördjupade skador som konsekvens, säger Agnes Fabricius.

    – Som djurägare är det oerhört traumatiskt att ge sig iväg tvärs över landet med en riktigt sjuk häst. Tyvärr händer det att hästar dör på dessa resor eller direkt vid ankomst till veterinären.

    Agrias vd tycker att Jordbruksverket behöver kartlägga bristen på djursjukvård i landet för att få en bild av var resurser behöver sättas in för att få en effektiv och fungerande organisation.
    – Det är inte värdigt ett land som Sverige med ett historiskt starkt djurskydd, att inte kunna erbjuda djur akut vård inom rimlig tid.

    Distriktsveterinärerna

    Veterinärmarknaden i Sverige är till största delen privat, men staten har sedan lång tid tagit på sig ett ansvar för att alla djur i människans vård kan få tillgång till djursjukvård. Detta görs dels via Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket och genom avtal med privata aktörer.

    Agnes Fabricius Och Siri
    Agnes Fabricius. Foto: Agria

    Även när det gäller hur de affärsmässiga bitarna sköts får Jordbruksverket kritik i rapporten. Det handlar om att Jordbruksverket inte alltid håller isär sina beställar- och utförarroller i förhållande till Distriktsveterinärerna. Enligt rapporten går det inte heller att bedöma om den statliga ersättningen för veterinär service används för att finansiera den konkurrensutsatta delen av Distriktsveterinärernas verksamhet.
    – Ur konkurrenssynpunkt är det viktigt att Distriktsveterinärerna och privata veterinärer behandlas lika och att användningen av det statliga anslaget redovisas transparent, säger Fredrik Engström, projektledare för granskningen, i ett pressmeddelande från Riksrevisionen.

    Grundnivå

    Agria har tidigare lyft att Jordbruksverket bör säkra akut djursjukvård inom tre timmars bildfärd i hela landet. Det handlar om en grundnivå med att säkra smärtlindring och avlivning, vidareutbildning för veterinärer när det gäller hästens akuta sjukdomar samt modernisera Distriktsveterinärernas medicinska utrustning.

    – En konsekvens om det här inte åtgärdas är ökat lidande för hästarna, säger Agnes Fabricius.
    – Frågan är inte om hästen kommer behöva vård under sin livstid, snarare när och i vilken omfattning. Alla djurägare har en skyldighet enligt djurskyddslagen att säkra att djuret få vård vid behov, men hur ska man bete sig om det inte ens finns tillgång till vård inom rimlig tid?

    Läs hela Riksrevisionens rapport

    Ridsports samlade rapporteringen om bristen på veterinärvård.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden