Avelsnyheter
22 mars 2021 11:21
Ridsportplus

Eks Wellington för familjeblodet vidare

Avelsvärdering new forestVid helgens avelsvärdering av new foresthingstar blev 3-årige Eks Wellington högst bedömd bland de nygodkända. Han är tredje generationens egen uppfödning för Elin Krantzén, som började sin new forestavel när hon inte längre kunde tävla sin första ponny utan började ta föl på henne. Nu plockar Eks Wellington upp stafettpinnen efter pappa Eks Manhattan.

Eks Wellington för familjeblodet vidare
Högst bedömd bland de nygodkända new foresthingstarna blev Eks Wellington. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Svenska New Forestföreningen höll sin avelsvärdering med särskilt bruksprov av hingstar på Grevagården under helgen. Totalt visades 14 hingstar under två dagar, där fyra hingstar nygodkändes och två bruksprovshingstar fick fortsatt förtroende. Fem av hingstarna var tre år och fyra 4-årshingstar visades. Dessutom visades en 5-åring, tre 6-åringar samt en 16-årig EU-godkänd hingst.

    Avelsvärderingsnämnden bestod av ordförande Alf Johansson, Elisabeth Ljungstorp, suppleanten Karin Olsson som tjänstgjorde som ordinarie, hoppdomaren Harald Jönsson, gångartsdomare Vanja Wallemyr, veterinär Karoline Uppström Wahn samt testryttarna Barbro Wiengren i hoppning och Johan Svensson för gångarter.

    Två stycken 3-åringar fann nämndens gillande. Högst bedömd av dessa blev Eks Wellington, uppfödd och ägd av Elin Krantzén i Lagan. Wellington belönades med mycket jämna siffror – åttor rakt igenom med spetsbetygen 9 för typen och temperamentsbetyget i hoppning.

    Tredje generationens egen uppfödning

    Wellington är tredje generationens egen uppfödning för Elin Krantzén, men generationerna går lite udda genom att hon fött upp Wellingtons far Eks Manhattan och farmor Eks Magnolia.
    – Magnolias mamma Stackarps Manda mamma var min första ponny, och när jag blev för stor för att tävla började jag ta föl på henne, berättar Elin.

    Stackarps Manda är ett diplomsto och högt bedömd vid såväl kvalitetsbedömning som utställningar med flera BIS-titlar på meritlistan – bland annat finns en toppnotering på 45 poäng exteriört. Även det första fölet Eks Magnolia är högt belönad, precis som sonen Eks Manhattan. Den sistnämnda har därtill farit fram som en torped genom ungponnybedömningar och championat med höga betyg och utmärkelser – bland annat 10-10 i hoppsiffror vid kvalitetsbedömning och en tredjeplats i ungponnychampionatets riksfinal som 6-åring. Tyvärr förolyckades Eks Manhattan förra året, och han har bara tre registrerade avkommor efter sig.
    – Wellington ska jag ha kvar som avelshingst, säger Elin.
    – Han är en genomsnäll hingst, verkligen snällheten själv. Alltid nyfiken och pigg på allt samtidigt som han är lugn. Wellington tycker livet är härligt och han tar det med en klacksaprk.
    – Dessutom syns han i mängden, inte minst med sin stora breda bläs.

    Elins avel är helt baserad på linjen från Stackarps Manda, men när sonen Eks Manhattan blev godkänd för fem år sedan köptes Torpalyckans Wera som hon kunde använda till Manhattan. Resultatet blev dels ett sto som belönats med klass I på 3-årstest, och så den nygodkända Wellington.

    Utöver Wellingtons temperament, är det jämnheten hos honom som Elin lovordar. Hennes avelsmål är att få fram rastypiska ponnyer med bra ridbarhet och temperament som kan användas både till hoppning och dressyr.
    – Wellington är en fantastisk barnponny med mycket ponnytyp, och han är jämn rakt igenom både när det gäller gångarterna och hoppningen.
    – Dessutom är han söt! Vi har fått så många kommentarer under dagen om vilken söt ponny vi har, säger Elin med ett skratt.

    Angsbackensmanetric_e266_175dsc_0188w
    Ängsbackens Manetric blir första godkända sonen till Stackarps Jackson. Foto: Yvonne Karlsson

    Inblandad även i Ängsbackens Manetric

    Nu väntar matchning mot 3-årstest för Wellington, och förstås en betäckningssäsong. Han kommer att verka i aveln hemma hos Elin, och själv har hon ett sto hon kan använda till honom. Elin är en flitig tränare och visare av unga individer mot såväl unghästbedömningar och ungponnytester, vilket bland annat inneburit att hon är inblandad i även den andra godkända 3-årshingsten för dagen, Ängsbackens Manetric.
    – Han är faktiskt tillverkad hos mig, säger Elin.
    – Jag hade hans pappa Stackarps Jackson här i träning och då kom uppfödaren med stoet och vi betäckte henne hemma hos oss.

    Ängsbackens Manetric är uppfödd och ägd av Linn Forsström, Stuteri Ängsbacken i Sköllersta, och han belönades med åttor rakt igenom för exteriören, och fick hoppsiffrorna 7-8. Hans far Stackarps Jackson har en gedigen meritlista med BIS-titel, dubbla utmärkelser från såväl 3-årstest som kvalitetsbedömning och vinnare av flera årgångsfinaler i gångarter. Ovanpå det har han placeringar upp till Msv C dressyr för stora hästar – riden av just Elin Krantzén. Ängsbackens Manetric är Stackarps Jacksons första son i aveln.

    Modern till Ängsbackens Manetric heter Zahara Hippios och är danskfödd med elitpremierade föräldrar där båda tävlats på hög nivå i såväl hoppning som dressyr. Manetric är ännu så länge Zahara Hippios enda registrerade avkomma.

    Phadraigsvancouver_e266_335dsc_0406w
    4-åriga Phadraigs Vancouver är född i Tyskland och nu godkänd för svensk avel. Foto: Yvonne Karlsson
    Wenwsmisterhandsome_e266_258dsc_0309w
    Hollandsfödde W en W’s Mister handsome godkändes med 40 poäng. Foto: Yvonne Karlsson

    4-åringarna har använt i avel på dispens

    Bland 4-åringarna uppnådde två individer 40 poäng och tilldelades avelsvärdesklass G. Båda hingstarna är importerade och anmäldes redan förra året för avelsvärderingen, men då den ställdes in fick hingstarna dispens och har redan verkat i den svenska aveln en säsong.

    Phadraigs Vancouver är född i Tyskland och ägs av Åstratorps Stuteri, medan W en W’s Mister Handsome är född i Nederländerna och ägs av Torpalyckans Stuteri. Båda hingstarna har starka prestationsstammar. Vancouvers far är tysk bruksprovsvinnare och har tävlats i dressyr motsvarande FEI-nivå, medan modern redan sedan tidigare lämnat två godkända hingstar och är graderad som Preferent. Hos Mister Handsome har båda föräldrarna tävlats i dressyr, där modern dessutom gått 1,25 i hoppning och är graderad med Ster.

    Polsburypessoa_e266_003dsc_9989w
    Hollandsfödde Polsbury Pessoa – med svenska Sörbys Lotus som far – godkändes med 40 poäng. Foto: Yvonne Karlsson

    Belgisk EU-hingst in i svenska stamboken

    16-årige Polsbury Pessoa har gjort bruksprov i Belgien och var enligt rasvisa krav befriad från det svenska bruksprovet. Han är en så kallad EU-hingst och är därmed redan godkänd för avel i Sverige.
    – Jag visade honom nu eftersom jag ville ha honom stambokförd i Sverige, säger ägaren Anna Ransholm, som även berättar att Pessoa fick femton ston förra säsongen.

    Nu fick han ihop 40 poäng med nior för såväl typ som huvud/hals/bål. Polsbury Pessoa är hollandsfödd, men har med svenska mått mätt en välbekant härstamning med den svenska elithingsten Sörbys Lotus som far – och som extra kuriosa kan nämnas att Sörbys Lotus dessutom återfinns i tredje led i hingstlinjen hos den nygodkända Eks Wellington.

    Torpalyckanscheckpoint_e266_121dsc_0114w
    Torpalyckans Checkpoint blev högst bedömd av bruksprovshingstarna. Foto: Yvonne Karlsson

    Två bruksprovshingstar passerade nålsögat

    Anna Ransholm är inte bara ägare till Polsbury Pessoa, utan även till 6-åriga Torpalyckans Checkpoint som blev dagens högst bedömda individ med 42 poäng exteriört.
    – Jag fick upp ögonen för honom redan när han blev godkänd, berättar Anna.
    – Det dök sedan upp ett tillfälle så jag kunde köpa honom i september förra året, och nu väntar vår första säsong med honom. Jag har tre ston jag kommer använda själv till Checkpoint.

    Utöver avelstjänsterna ska nu Checkpoint stå i träning hos familjen Rönneholm och kommer så småningom att tävlas av Ida Rönneholm – mest i dressyr och fälttävlan eftersom det är grenarna Ida är fokuserad på.

    Ytterligare två hingstar visades vid bruksprovet, och av dessa kom Stackarps Double X upp i poängen som behövdes för att få avelsvärdesklass G – även han med Sörbys Lotus som farfarsfar i hingstlinjen.

    Muntlig kritik Eks Wellington:

    Exteriör: ”Välutvecklad av mycket god rastyp. Stark ponnykaraktär. Uttrycksfullt huvud, välansatt hals, stark överlinje. Välbenad från sidan, relativt korrekt, väl markerade ledgångar. Avspänd, taktmässig skritt och lätt taktmässig trav. Galoppen är rytmisk, rund med ett gott register”.

    Hoppning: ”Hoppar med en god balans, har en bra benteknik såväl fram som bak. Är elastisk i språnget, kunde önska att han var lite kvickare genom språnget. Han är uppmärksam och har ett mycket gott förtroende. Var fokuserad på sin uppgift”.

    Muntlig kritik Ängsbackens Manetric:

    Exteriör: ”Välutvecklad av god rastyp. Vackert huvud, något brett anstatt i sin hals. Gott djup, välmusklat bakparti. Välbenad från sidan med starkt inskenade haser. En taktmässig avspänd skritt, och en lätt framåtgripande trav. Galoppen är vägvinnande, rytmisk och något svag elasticitet”.

    Hoppning: ”Välbalanserad i hoppningen. Har en god framåtbjuding, säker taxering. Bra benteknik. Däremot är han lite matt i sitt avsprång, och svag i sin ryggverkan. Samarbetsvillig, gott förtroende, väl visad”.

    Muntlig kritik Phadraigs Vancouver:

    Exteriör: ”Välproportionerlig av lättare modell. Lång välansatt hals, välutvecklad manke, bra sadelläge, välvinklat kors. Starkt inskenad i sina haser, obetydligt uttåad fram. Taktmässig, naturlig skritt och en lätt bogfri trav. Galoppen är energisk, god balans, något markbunden”.

    Hoppning: ”Hoppar med en stark framåtbjudning, god balans, säker taxering. Bra benteknik, spänstig från backen, snabba reflexer. Han är lite flack i sitt språng. God uppmärksamhet, gott förtroende och är energisk”.

    Muntlig kritik W en W’s Mister Handome:

    Exteriör: ”Maskulin av mycket god rastyp. Vackert huvud, välformad hals, bra djup, kort i sin bakdel. Benad för sin storlek, tåvid och något instabil bak, men däremot är han välbenad från sidan. Taktmässig, energisk skritt, lätt trav med bra mekanik. Galoppen är energisk, spänd, jämfota bak”.

    Hoppning: ”Inte så jämn i sin framåtbjudning under övningen, däremot har han en god balans. Ganska normal i sin taxering till hinder, hoppar med en bra frambensteknik. Han är ganska kvick i sina reflexer, men svag i sin ryggverkan och inte lika öppen i sina bakben i sprången. Han är samarbetsvillig, uppmärksam, något misstänksam och blev hetsig under övningen”.

    Muntlig kritik Polsbury Pessoa:

    Exteriör: ”Stark ponnykaraktär av mycket trevlig rastyp. Uttrycksfullt huvud, välformad och välansatt hals. Bra sadelläge, välvinklat kors. Välbenad från sidan, tät och tåvid. Skritten är ren, energisk. Framåtgripande trav, något kort bak. Galoppen framåtgripande, vägvinnande med god balans”.

    Muntlig kritik Stackarps Double X RNF 225:

    Exteriör: ”Harmonisk av god typ. Vackert huvud, välformad något brett ansatt i sin hals. Välutvecklat bakparti. Välbenad och relativt korrekt, något tät. Skritten är taktmässig, energisk, traven är lätt och energisk”.

    Hoppning: ”I den uppsuttna hoppningen så känns han orutinerad, säger testryttaren. Lite svårpåverkbar, framförallt att han har lite svag framåtbjudning. Han har en rund galopp, han har ett runt, inte så sort språng med en bra benteknik. Lite långsam”.

    Muntlig kritik Torpalyckans Checkpoint RNF 223:

    Exteriör: ”Maskulin av utmärkt rastyp. Vackert huvud, välansatt hals, välutvecklad manke, stark bog, något toppig i sitt kors om man ska vara petig. Harmoniskt benad, något bredspårig bak. Rörlig, avspänd i sin skritt. Lätt, framåtgripande trav”.

    Hoppning: ”Testryttaren säger att den är tuff, spänstig, känns skön att hoppa. Inte så bra ridbarhet för dagen. Från sidan var den elastisk med bra bakbensteknik. Lite långt språng”.

    Resultat avelsvärdering new foresthingstar, Grevagården 20-21 mars 2021:

    Avelsvärderingsnämnd: Alf Johansson (ordförande), Elisabeth Ljungstorp, Karin Olsson, Harald Jönsson (hoppning), Barbro Wiengren (testryttare hoppning), Vanja Wallemyr (gångarter), Johan Svensson (testryttare gångarter), Karoline Uppström Wahn (veterinär).

    Nygodkända hingstar:
    Eks Wellington f-18 140/19 cm e Eks Manhattan u Torpalyckans Wera e Wellhouse Willum, uppf/äg Elin Krantzén. 98888=41 poäng, galopp 89, löshoppning 89, avelsvärdesklass G.

    Ängsbackens Manetric f-18 146/19 cm e Stackarps Jackson u Zahara Hippios e Mister Malthe, uppf/äg Stuteri Ängsbacken/Linn Forsström. 88888=40 poäng, galopp 8, löshoppning 78, avelsvärdesklass G.

    Phadraigs Vancouver f-17 148/18,5 cm e Sulaatik’s Vingino u Sulaatik’s Beautiful Pearl e Sulaatik’s Benji, uppf Thea Krapp, äg Åstratorps Stuteri, Jan & Barbro Mattsson. 88888=40 poäng, galopp 8, löshoppning 88, avelsvärdesklass G.

    W en W’s Mister Handsome f-17 140/18 cm e Sulaatik’s Peter Pan u Oosterbroek Francine e Orlando, uppf Mej. C. Windstra, äg Torpalyckans Stuteri. 98788=40 poäng, galopp 6, löshoppning 66, avelsvärdesklass G.

    Hingstar som utfört bruksprov:
    Stackarps Double X RNF 225 f-16 144/18 cm e Stackarps Jupiter u Stackarps Desideria e Hoppenhofs Jop, uppf Familjen Erlandsson, äg Monica Grahn. 88888=40 poäng, uppsutten hoppning 766, gångartsprov 8788, ridbarhetsprov 888, avelsvärdesklass G.

    Torpalyckans Checkpoint RNF 223 f-15 147,7/20 cm e Bakkegaards Pinpoint u Citta e Hoppenhof’s Vivaldi, uppf Torpalyckans Stuteri, äg Anna Ransholm. 98898=42 poäng, uppsutten hoppning 868, gångartsprov 7888, ridbarhetsprov 778, avelsvärdesklass G.

    Äldre hingstar, befriade från bruksprov enligt rasvisa krav:
    Polsbury Pessoa f-05 144/20 cm e Sörbys Louts u Polsbury Poetih e Marits Mistique, uppf Dhr H. Schoone, äg Anna Ransholm. 99787= 40 poäng, avelsvärdesklass G.

    Höjning av avelsvärdesklass:
    Gullabos Camus RNF 163 f-97 e Priory Dallas u Ballerina IX e Hiawatha, uppf Gullabos Stuteri. Avelsvärdesklass A ext

    Åstratorps Mowitz RNF 129 f-93 e Fridolf u Åstratorps Menuette e Värends Pedro, uppf Lena Jonsson-Geiros. Avelsvärdesklass A ext

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden