Debatt
24 mars 2021 11:50

Debatt: ”Riksrevisionen har inte granskat hur veterinärvården fungerar i praktiken”

ReaktionAgrias vd Agnes Fabricius uttrycker i en nyhetsartikel att brister inom svensk veterinärvård gör att djur får vård för sent och utsätts för ett stort lidande. Den bilden delar inte Håkan Henrikson, näringslivschef och chefsveterinär, och Helena Elofsson, djurskyddschef, bägge på Jordbruksverket. Fabricius påståenden saknar stöd i Riksrevisionens rapport om svensk veterinärvård, menar de. Läs mer här.

Debatt: ”Riksrevisionen har inte granskat hur veterinärvården fungerar i praktiken”
Hälta är numera den absolut största diagnosgruppen på hästar där Agrias försäkringstagare ansöker om ersättning. Foto: Istock

I nyhetsartikeln Rapport om svensk veterinärvård visar brister: ”Leder till stort lidande” i Tidningen Ridsport den 20 mars anger försäkringsbolaget Agrias vd Agnes Fabricius att brister inom svensk veterinärvård gör att djur får vård för sent och utsätts för ett stort lidande. Vi delar inte denna bild utan anser att djur i Sverige kan få akut vård men att djurägare ofta vill ha en avancerad vård som staten inte ska säkerställa.

Fabricius påståenden om att djur lider på grund av brister i den veterinära verksamheten saknar stöd i Riksrevisions rapport. Deras granskning fokuserar på dokumentation och uppföljning, men innehåller ingen granskning av hur den veterinära verksamheten i landet fungerar i praktiken eller vilket djurskydd det resulterar i. Riksrevisionen är mycket tydliga med att de inte har granskat hur den veterinära verksamheten bedrivs.

Fabricius anger att Agria regelbundet ser att hästar får vård för sent och att staten inte kan erbjuda djur akut vård inom rimlig tid. Vi delar inte bilden att det inte finns akut vård att tillgå inom rimlig tid och är intresserade av vilka underlag Fabricius har för detta påstående och även vad som är rimlig tid enligt Agria.

Vår bild är att djur i Sverige kan få vård dygnet runt i hela landet tack vare att vi har en distriktsveterinärorganisation som tillgodoser djurens behov av veterinär service där verksamhet inte kan bedrivas på marknadsmässiga grunder. Att staten går in och säkerställer en primär vård dygnet runt, alla dagar i hela landet är unikt. I de flesta andra EU-länder läggs ett stort ansvar på kliniskt verksamma privata veterinärer att lösa även jourtjänstgöring.

Den vård som djurskyddslagen kräver är vård för att förebygga och lindra lidande. Av ekonomiska eller emotionella skäl ställer djurägarna dock ofta krav på avancerad veterinärvård och kan vara beredda att köra djur långt för att ge dem en annan vård än vad staten kan och ska erbjuda. Detta kan utsätta djur för ett onödigt lidande och är mer i djurägarens intresse än djurets.

Vi välkomnar Riksrevisionen rekommendationer kring hur vi kan bli bättre på att dokumentera och följa upp den veterinära verksamheten, det är viktigt med ständig utveckling.

Vi välkomnar också att privata aktörer tar ett större ansvar för att erbjuda den avancerade veterinärvård som många djurägare efterfrågar under alla dygnets timmar, alla dagar i veckan, i hela landet.

Håkan Henrikson, näringslivschef och chefsveterinär, Jordbruksverket
Helena Elofsson, djurskyddschef, Jordbruksverket

Detta är ett debattinlägg – en personligt skriven text där skribenterna själva står för åsikterna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden