Sverige
1 april 2021 07:42

Ridsport avslöjar: Därför skjuts stallregistret upp

Hårda budDe nya reglerna om stallregister skjuts fram och börjar gälla först i oktober. Ridsport kan nu avslöja skälet bakom förseningen. Orsaken är att inte bara hästar utan även andra djur i stallet ska föras in i registret. ”Detta blir en mardröm” säger en stallägare som Ridsport talat med.

Ridsport avslöjar: Därför skjuts stallregistret upp
Även stallkatter måste registreras enligt det nya regelverket. Foto: Istock

I sista stund kom besked från EU om att den nya djurhälsoförordningen inte träder i kraft 21 april som först var sagt, utan den 1 oktober.

Men de hästägare som drog en suck av lättnad har all anledning att känna en riktigt stor oro nu. För orsaken till att införandet dröjer är en mer omfattande tolkning av vilka djur som ska registreras på en hästanläggning.

Det räcker inte bara att registrera hästarna, utan alla landlevande djur som vistas i stallet ska in i registret. Stallkatten, stallkaninen och andra djur som tillbringar ”merparten av dygnets timmar i eller kring anläggningen” ska registreras med namn, ras och kännetecken.

Och inte nog med det. Det nya registreringskravet gäller även de vilda djur, och fåglar, som kan anses knutna till en viss byggnad.

– Det är mycket viktigt att få en helhetsbild av vilka djur som befinner sig på en hästgård, säger Harald le Fou, handläggare för införande av det utökade stallregistret på Jordbruksverket.
─ Alla djur är en smittorisk och vi måste på ett enkelt sätt kunna spåra smitta varifrån den än kommer, fortsätter han, och jämför med de regler som gäller vid ett salmonellautbrott i en fågelbesättning.

Har hittat en felöversättning

Att det nya regelverket kommer så sent beror bland annat på en felöversättning av det franska originaldokumentet med lagtexten, där ordet cheveux antogs betyda hästar, medan det i själva verket betyder hår, eller päls, och därmed täcker in alla djur med päls, samt även fjädrar,

Fågel I Stallbyggnad Mindre
Hjälp från ornitologer kan behövas för att artbestämma fåglarna i stallet. Foto: Arkiv

Jordbruksverket håller nu på att utforma föreskrifter för hur stallägare ska räkna och registrera de vilda djuren som finns i ett stall, däribland svalor, duvor och möss. Dokumentet kommer enligt uppgifter till Ridsport att bli på 300 sidor.
─ Vi måste givetvis vara mycket detaljerade i våra föreskrifter så att inget kan missförstås, säger Harald le Fou.

Alla djur måste fotograferas för att kunna särskilja dem på individnivå, och hur dessa foton ska se ut kommer att framgå av föreskrifterna. Där finns också en formel för hur antalet möss ska divideras med antalet stallkatter, för att få ett sannolikt månatligt bortfall. Det finns också en särskild tabell med uppgifter huruvida katterna utfodras med annan mat och om det i så fall är torrfoder eller burkmat, för att kunna beräkna katternas fångstvillighet.

Stallägare ser stort problem

Ridsport har varit i kontakt med en stallägare som sett ett första utkast till de nya föreskrifterna.
─ Vi tyckte att den första registreringen var besvärlig, men det här är inget annat än en mardröm, säger stallägaren som väljer att vara anonym.
─ Att beskriva och räkna katter och möss är en sak, men att hålla ordning på vilka fåglar som flyger in och ut på logen, där kan vi börja tala om problem, säger stallägaren.

Den enkla lösningen är att stallägaren flyttar sina möss från stallet till huset var 30:e dag

När det gäller svalor gör Jordbruksverket en distinktion mellan hussvalor och andra svalor. Hussvalorna är som namnet visar knutna till hus, och rena husdjur behöver inte registreras.
─ Vi har ännu inte kommit fram till något entydigt svar vad gäller husmöss, som lika ofta finns i stall som hus. Den enkla lösningen är att stallägaren flyttar sina möss från stallet till huset var 30:e dag för att på så vis slippa registrera dem, säger Harald le Fou.

Även vilda djur på betet kan ingå

En annan oklarhet gäller betesmarker, som ska registreras som separat anläggning om de ligger mer än 500 meter från hästgården. Därmed kan det eventuellt bli krav på registrering av de djur som rör sig i eller i direkt anslutning till hagen. Detta skulle då komma att gälla harar och sorkar, men även rådjur, älgar och vildsvin.
─ Vi förhandlar med EU om ett undantag från reglerna för Sveriges del, men jag råder alla att för säkerhets skull redan nu under minst tre dygns tid observera alla djur som rör sig runt hagen för att vara förberedd även på den delen av lagstiftningen, säger Harald le Fou, som också kan utlova en gratishjälp till alla som redan nu vill decimera antalet djur som ska registreras.
─ Vi kommer att med start i dag dela ut gratis musfällor till de 1 000 första som hör av sig, och Jordbruksverket har i samarbete med Distriktsveterinärerna dessutom katter som specialtränats att arbeta med musinfångst i stall, och dessa finns att hyra veckovis.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden