Hoppning
29 april 2021 08:34
Ridsportplus

Så smittsäkrades Dutch Masters: ”Säkrare där än i affären”

InternationelltObligatoriska coronatester, bara en rad med boxfronter per stallgång och en pryl som signalerade om du kom närmare en annan person än 1,5 meter. Arrangören av helgens femstjärniga meeting Dutch Masters hanterade smittskyddet enligt konstens alla regler. "Säkrare än så kan man inte vara," säger svenska hoppryttaren Henrik von Eckermann som tävlade på meetinget.

Så smittsäkrades Dutch Masters: ”Säkrare där än i affären”
Fyra meter mellan boxrader, högt i tak och tempning av alla hästar varje dag var bara några av åtgärderna för att Dutch Masters skulle bli så smittsäkert som möjligt för hästarna. Foto: Jenny Abrahamsson/World of Showjumping

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Coronapandemin för människor och EHV-smittan för hästar. Det är mycket som ska tas hänsyn till och planeras vid tävlingar.

    Det var inte en chans att hästarna kom för nära varandra. Henrik von Eckermann om smittskyddsrutinerna vid Dutch Masters.

    Internationella Ridsportförbundet, FEI, har gått ut med ett detaljerat regelverk när det gäller smittskydd för hästar medan det framförallt är de olika ländernas restriktioner och regler som styr tillvaron för de tvåbenta idrottarna.

    Vid helgens femstjärniga, holländska meeting Dutch Masters sattes smittskyddet på prov.
    – Jag känner mig verkligen inte otrygg. Säkrare än så kan man inte vara, jag tror det är säkrare att vara på en sådan här tävling än att gå till affären, säger hoppryttaren Henrik von Eckermann som tävlade i Dutch Masters.

    En boxrad i varje stallgång

    Stallet var uppbyggt med enradiga boxrader i varje stallgång, stallgångarna var fyra meter breda. Hästar från samma stall placerades i boxarna intill varandra och det var minst två tomma boxar mellan olika grupper av hästar.
    – Det var inte en chans att hästarna kom för nära varandra, säger Henrik von Eckermann.

    Henrik Von Eckermann King Edward 3 Foto Lgct Stefano Grassi
    Henrik von Eckermann och King Edward. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: LGCT/Stefano Grassi
    Img_7637
    Desinficerade boxar och uppgraderat ventilationssystem var några av åtgärderna i Dutch Masters.
    Af4i7632
    Alla hästar tempades två gånger om dagen. Foto: Jenny Abrahamsson/World of Showjumping
    Img_7606 (kopia)
    Covidtest var obligatoriskt för alla tvåbenta på tävlingsplatsen. Foto: Jenny Abrahamsson/World of Showjumping
    Af4i7670
    Mellan varje grupp av hästar fanns det två tomma boxar. Foto: Jenny Abrahamsson/World of Showjumping

    Alla ryttare och personer i deras team testades för covid-19 vid ankomsten. Dessutom kontrollerades och tempades alla hästar innan de fick gå in stallarna, som var desinficerade. Enligt World of Showjumping blev det en del köande och väntade vid avlastning av hästarna, men detta ska ha möts av förståelse.

    ”Tar tid”

    – Jag tror att vi alla gärna gör alla de här grejerna för att kunna tävla, även om det tar mycket tid, säger Henrik von Eckermann.

    Hästarna tempades två gånger om dagen och ett dokument med deras temperatur satt på boxarna. Hästar med en temperatur över 38,5 var inte tillåtna, men ingen häst kom över detta. Ett karantänstall fanns också redo och ventilationssystemet var uppgraderat.

    Pipande utrustning

    Alla som rörde sig på tävlingsplatsen hade också utrustning på sig som började pipa om de kom för nära varandra än 1,5 meter.
    – Och så hade alla såklart munskydd, säger Henrik von Eckermann som nu är på en annan tävlingsplats, Sentower.
    – Jag känner mig säker när jag reser också, alla är testade och det är bra ordnat så att man ska kunna hålla avstånd. Jag har personligen varit väldigt försiktig under hela pandemin, kanske inte så mycket för att jag är rädd för att bli riktigt sjuk, utan för att det skulle innebära stora problem om jag blev det.

    Det handlar till exempel om att han vid eventuell smitta skulle sättas i karantän två veckor, samtidigt som hästar och personal kan befinna sig på tävling.
    – Som när jag flög mellan Florida och Doha med hästar på båda ställena. Det skulle bli väldigt besvärligt, säger han.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden