Träningstips
9 juni 2021 15:08
Ridsportplus

”Börja träna svängar tidigt”

Från LA till Msv, del 3Vill du vinna klasser måste du kunna svänga snävt med hästen i balans. Lotta Björe tipsar om övningar för att träna svängar och som bonus får du också bästa tipsen för att hoppa trippelbarrar.

”Börja träna svängar tidigt”
Här har Py Jägerdén och Jackyl (val f-14 e Numero Uno-Concorde, äg Christin Andersson) påbörjat en snäv sväng innanför ett hinder. Notera Pys stadiga ytterskänkel och hur hon följer vägen med blicken och kroppsspråket för att underlätta för hästen att komma bra fram till hindret. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I steget upp till medelsvår är det viktigt att ekipaget kan rida snäva svängar i balans.
    – Man kan börja träna svängar relativt tidigt i utbildningen, men det gäller att anpassa både hur höga hindren är och hur snävt du svänger beroende på hästen och ryttarens utbildningsnivå, säger Lotta Björe.

    För att lyckas med svängar gäller det att ryttaren har en bra egen balans och kan vända hästen runt den inre skänkeln utan att tappa yttersidan. Det är viktigt att använda blicken i tid och se vägen både fram till hindret och efter.
    – Det gäller att hålla galoppen genom svängen. Ett vanligt fel är att du letar avståndet genom svängen och blir defensiv i ridningen, vilket gör att tempot stannar av, säger Lotta Björe.

    Många är väldigt bra på att vända upp till hinder men få är bra på att svänga efter, det är något som sparar tid och som du också måste träna på.

    Avning1
    Forma hästen i svängarna

    1. Forma hästen i svängarna

    Här är första steget till att träna svängar. Det gäller att vara noggrann med vägarna och hålla en jämn rytm och kunna hålla galoppen genom bågarna. Det är viktigt att hästen följer ryttarens hjälper och att du jobbar med känsliga, små hjälper.
    – Jag använder mig gärna av andra hinder som rundningsmärken. Då blir det mer naturligt för hästen att forma sig runt innerskänkeln och inte bli för rak i svängarna. På så sätt får du också hästen att använda sina bakben bättre, vilket är en förutsättning för en bra sväng, säger Lotta Björe. Rundningsmärkena är bra för både häst och ryttare så att du rider ur en cirkel och att det inte blir en tvär ”v-sväng” där hästen får en rak innersida och lätt hamnar på innertygeln.

    Ovning2
    Sväng snävt

    2. Sväng snävt

    Här är nästan samma bana som i den första övningen, men vägarna är kortare och vändningen innanför till hinder tre och sex kräver extra planering. Precis som vid de längre svängarna måste ryttaren tänka på att rida i en jämn rytm och hålla farten genom svängen. Eftersom det är viktigt att även träna på att vända snabbt bakom hindret, hoppas hinder 5 mot kortsidan. För ryttaren gäller det att verkligen se den väg som ska ridas så att hästen förstår vilket håll den ska vända åt.
    – Att svänga snävt handlar mycket om teknik. Jag använder alltid låga hinder för att häst och ryttare ska våga, och om det ibland blir fel – vilket händer – så blir det inte på bekostnad av självförtroendet. Pröva aldrig något på tävling som du inte har testat hemma att det fungerar först, säger Lotta Björe.

    Py-jagerden-jackyl-10-210205-rt
    För många ryttare är trippelbarren respektingivande. Foto: Roland Thunholm

    3. Hoppa trippelbarr

    För många ryttare är trippelbarren respektingivande. Tempot är viktigt när hindret blir större, oftast behöver du öka grundgaloppen en aning.
    – Många känner sig osäkra på avsprångspunkten. Ett tips är att titta på mitten eller bakre bommen för att komma mer intill, säger Lotta Björe.

    För den som är lite osäker kan det vara bra att lägga trippelbarren på en relaterad distans från ett annat hinder.
    – Rid till exempel en linje med ett rättuppstående hinder och sedan fem galoppsprång fram till trippelbarren, tipsar Lotta Björe, som gärna har med hindertypen på sina träningar.

    Fakta

    Lotta Björe

    Lotta-bjore-6-210130-rt
    Lotta Björe Foto: Roland Thunholm

    Lotta Björe är en av Sveriges mest meriterade tränare med ett stort antal SM-medaljörer bland sina elever.

    Hon har själv ett förflutet som landslagsryttare i hoppning, med många framgångar både nationellt och internationellt.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden