Ridsport Play, Träningstips
19 maj 2021 21:27

Ridsport Play: Nu krävs mer bärighet och högre form

Från LA till Msv, del 4I Lätt A kan domaren acceptera att hästen går i en lite lägre form. Men i medelsvår ska hästen gå i korrekt form med bärighet, menar Lina Dolk, som i både film och text ger övningar som hjälper till.

Ridsport Play: Nu krävs mer bärighet och högre form
Lina Dolk tillsammans med Languedoc, ”Dokki”. De tog en andraplats i U25-klassen i Intermédiaire II i Exloo i Nederländerna i början av maj. Foto: Roland Thunholm

Nu är det dags att avancera även i formen.
– När det gäller hästens form vill vi att öronen ska vara högsta punkt, att lodplanet ska vara korrekt och det får gärna finnas ett register där du kan visa att du kan både ta tillbaka din häst och rida framåt, säger Grand Prix-ryttaren Lina Dolk.

Hon delar med sig av en övning där hästen ska gå kvar i tävlingsform hela tiden, och en övning där det gäller att variera formen.
– Hästen ska inte bli ”tom” när ryttaren lägger ner den, säger Lina Dolk.

Hon förklarar att kraven är högre på formen i medelsvår.
– I Lätt A kan domaren acceptera att hästen går på tygeln i en lite lägre form. Men i medelsvår ska hästen gå i korrekt form med bärighet.

Takten och rytmen är viktig

Det är bra att jobba mycket med övergångar och tempoväxlingar.
– Men det som också är viktigt är takten och rytmen. Behåll takten i rörelserna så att du inte har en takt på kortsidan och en i öppnan. Formen och takten ska du kunna behålla oavsett vad du gör. Du ska kunna visa registret men hästen ska behålla samma takt hela tiden.

Lina Dolk menar att det är vanligare att glömma takten i trav och galopp, kanske allra helst i förvänd galopp där hästen lätt rinner iväg. För att slippa det ger hon rådet:
– Lyssna och känn. Det är det viktigaste.

När du vill satsa på takten och rytmen, låt det bli huvudsaken.
– Tanken med de här övningarna är inte att hästen ska gå fint i till exempel skänkelvikning, utan att du ska fokusera på form, takt och rytm. Du kan gärna rida på fyrkantsspåret eller en stor volt.

Lina-dolk-hörnpassering-5-210331-rt
Behåll takten i rörelserna så att du inte har en takt på kortsidan och en i öppnan. Formen och takten ska du kunna behålla oavsett vad du gör, säger Lina Dolk. Foto: Roland Thunholm

Serpentiner med variation

Rid serpentiner, tre eller fyra bågar om du har en 60-metersbana. Börja i trav och gör en övergång till skritt varje gång du passerar medellinjen.
– Var noga med att hästen inte dyker eller blir öppen i formen. Den ska ligga kvar i tävlingsform oavsett om du gör övergångar eller om du rider skritt eller trav. Jag gör övningen mycket i trav, men den går att göra i galopp och gå över till skritt eller trav.

Fortsätt tills du kan göra bra övergångar. Om hästen blir lite stark när den ska ner i skritt, får du kanske göra en halt.
– Var tydlig en gång, för att sedan kunna använda lättare hjälper.

När övergångarna funkar bra kan du i stället göra halvhalter vid medellinjen.

Växla formen

Det kan vara svårt att känna om hästen hamnar bakom lodplan, enligt Lina Dolk.
– Det kan vara bra att ha någon vid sidan av, ibland kan det vara ganska svårt att veta var näsan håller hus. Vi vill att hästen ska gå med näsan framme och kunna ta ett stöd. Det kan vara bra att träna detta även i lång och låg form.

Växla formen i korta sekvenser.
– Lägger du till benen ska hästen svara framåt, men också med att du får stödet lite längre fram, säger Lina Dolk.

Det är vanligt att se hästar som är fint framme i hög form, men som kryper ihop och blir lite tomma i kontakten när de läggs ned.
– Det är lika viktigt var näsan är någonstans när du rider fram eller joggar av.

Fakta

Tränaren

Lina Dolk är dressyrryttare med meriter både nationellt och internationellt. Hon har bland annat tagit YREM-brons och vunnit Lövsta Future Challenge. Hon är uttagen till utmanartruppen i U25-landslaget. Hemma på gården i Sparreholm driver hon Dolk Dressage.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden