Hästägartips
22 maj 2021 06:01

Därför ska du ha koll på fölets benställning

AvelNågra av de vanligaste diagnoserna för föl är olika varianter av felaktiga benställningar. Nu ger ett försäkringsbolag råd och tips till alla uppfödare om hur de här problemen kan hanteras.

Därför ska du ha koll på fölets benställning
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Om ett föl föds med felaktiga benställning gäller det att agera snabbt. Detta berättar försäkringsbolaget Agria i ett pressmeddelande.

Om man agerar i tid är det ofta ganska enkelt att på hemmaplan rätta till en felaktig benställning med beslag och verkning av en skicklig hovslagare. Karl-Henrik Heimdahl.

Agria berättar att sjuka föl ofta förknippas ofta med febriga och akut sjukdom, men att ett par av fölets vanligaste diagnoser handlar om bokhov och felaktiga benställningar.

– Som uppfödare blir man förstås förtvivlad när fölungen föds med krokiga ben eller utvecklar bockhov, men faktum är att det ofta går bra att rätta till, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria Djurförsäkring, i pressmeddelandet.

Desto tidigare en felaktig benställning åtgärdas, desto bättre är förutsättningarna för att fölet ska kunna växa upp till en hållbar häst med korrekt benställning. Men redan efter tre månader är det för sent att korrigera något från hoven till kotan. Och när det gäller framknät är det för sent när fölet är sex månader.

Agera i tid

– Om man agerar i tid är det ofta ganska enkelt att på hemmaplan rätta till en felaktig benställning med beslag och verkning av en skicklig hovslagare. Om man däremot väntar några veckor eller månader kan åtgärden i stället bli en operation, vilket är betydligt dyrare och mer riskabelt för fölungen, säger Karl-Henrik Heimdahl.
– Ett tips till den som får ett föl med felaktig benställning är att fotografera den varje dag för att kunna se förändringar. Förändringarna går fort på föl, både åt rätt och åt fel håll.

Håll koll

Det gäller att fortsätta hålla koll även efter sex månaders ålder, då det inte är ovanligt att föl utvecklar bockhov när de är mellan sex och åtta månader gamla.

Ett föl med veka kotor rätar ofta upp sig av sig själv inom några dagar, medan en felaktig benställning kan behöva hjälp av hovslagare för att bli bra. Olika problem korrigeras på olika sätt, men en vanlig åtgärd är att sätta på en specialdesignad fölsko som gör att fölet belastar hoven på ett annat sätt. Det påverkar i sin tur växtzonen eller senan till att utvecklas eller växa annorlunda.

Vanliga felställningar på föl:

Ballerinasyndrom
Fölungen står på tå och kan behöva hjälp redan första levnadsdygnet för att länga senan. Behandlingen består av verkning och specialbeslag som gör att senan längs successivt och hoven till slut kommer ner i marken på ett normalt sätt. I besvärliga fall kan operation behövas.

X-bent
Fölungens benställning ser ut som ett X framifrån eller bakifrån, det vill säga knäna eller hasorna, är täta, medan hovarna har långt avstånd emellan sig. Ofta kan detta räta till sig av sig själv, men regelbunden kontakt med veterinär och hovslagare bör hållas för att kunna sätta in eventuellt åtgärd i tid. Behandlingen består i så fall av hovbeslag och verkning.

Windswept
Fölungen föds med bakbenen eller frambenen eller båda delar höjda åt ett håll som en båge. Det ser ut som om fölungen står i hård vind och benen böjer sig för vinden åt ett håll. Ofta rätar benen ut sig av sig självt inom ett par veckor, men det är viktigt att ha en nära dialog med veterinär för att kunna sätta in behandling i tid.

Veka kotor
Det är vanligt att föl föds med långa, veka kotor som gör att fölungen den första tiden går på kotorna. Det brukar räta upp sig av sig självt efter några dagar eller upp till en vecka. Om fölet går på sina kotor är det viktigt att se till så att den inte får sår. Ha nära dialog med veterinär om fölet har veka kotor om åtgärder behöver sättas in.

Bockhov
Bockhov kan utvecklas om fölungen växer för fort och innebär att senan förkortas så att fölungen till slut står på tå. Bockhov är vanligast på fölungar som är 6-8 månader gamla. Behandlingen består av verkning och specialbeslag som gör att senan längs successivt och hoven till slut kommer ner i marken på ett normalt sätt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden