Dressyr
26 maj 2021 17:29
Ridsportplus

Christoph Hess: ”Väldigt nöjd med hur de svenska ryttarna har tränat sina hästar”

Unghäst-VMDet är mer "go" i de svenska dressyrryttarna nu än tidigare. Det säger Christoph Hess som i helgen coachade de aktuella UVM-ekipagen i dressyr. Och visst fanns det några riktiga guldkorn bland hästarna. Läs vad den erfarne unghästdomaren säger om hur de svenska ekipagen står sig inför unghäst-VM i Verden. Se också klippet med ett av ekipagen som överröstes med superlativer från Hess.

Christoph Hess: ”Väldigt nöjd med hur de svenska ryttarna har tränat sina hästar”
”Ryttarna måste förstå att dressyr är en gymnastisk process”, sa Christoph Hess när han höll clinic på Strömsholm för ett par år sedan. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I helgen bjöds aktuella UVM-ekipage in till ett seminarium med den erfarne unghästdomaren Christoph Hess, som på grund av pandemin deltog digitalt från sitt hem i tyska Warendorf. Även dressyrdomaren tillika den svenske lagledaren vid UVM i dressyr, Jan-Ove Olsson, deltog digitalt. På plats fysiskt vid C på Strömsholm respektive Flyinge var förbundskaptenen i dressyr, Bo Jenå, samt SWB:s vd Helén Uddefors.

    Ekipagen fick rida ett dressyrprogram och bli coachade av Hess, som en förberedelse inför unghäst-VM i dressyr som äger rum 25-29 augusti i tyska Verden. Missa inte klippet med Anna Österberg och Maracanã, som lovordades med superlativer. Du ser det längre ner här tillsammans med listan över samtliga deltagande ekipage. Ridsport fick ett snack med Christoph Hess som tyckte mycket om det han såg i helgen.

    Vilka är dina intryck från helgen?
    – Jag fick ett mycket bra intryck. Nivån på Strömsholm var mycket bra, bättre än den har varit åren innan. Jag såg många hästar som håller en mycket bra nivå inför Verden – och jag var mycket nöjd med hur ryttarna har tränat hästarna under pandemin och för det här testet. I nuläget känns det som att det finns ganska många hästar som kan selekteras till Verden, beroende på hur mönstringarna går.

    – Jag såg alla ekipage på min Ipad och jobbade med varje ryttare i 15 till 20 minuter. Efteråt pratade jag med varje ryttare via högtalartelefon med Bosse Jenå, de fick möjlighet att ställa frågor och jag kunde ge lite hemläxor inför mönstringarna. Att ge råd kring hur de ska få goda resultat i kvalen var viktigt.

    – Tidigare år har vi gjort det här senare i processen, men det kändes som ett väldigt bra koncept att göra det inför mönstringarna. Jag hoppas och tror att det var nyttigt för ryttarna att rida med våra ögon på sig redan nu. Det fungerade bra att göra det digitalt, även om det kanske inte är ett koncept för de kommande åren. Men med tanke på pandemin var det väldigt bra att kunna göra så här.

    Vad var bättre än innan?
    – Nivån i allmänhet var riktigt bra, kvaliteten på hästarna är mycket bra och ridningen är också bättre. Det var mycket tillfredsställande att se. Ryttarna vet vad de ska göra, de vet vad vi vill se och de har förståelse för hur de ska få hästen avslappnad. De förstår innebörden av att rida en ung häst. Jag bad några ryttare att rida med en hand på långa tyglar, och jag var mycket nöjd med det jag såg. Att rida hästvänligt är alltid målet när du rider unga hästar, och jag är väldigt nöjd med hur ryttarna har tränat sina hästar.

    Hur står sig hästarna och ekipagen internationellt?
    – Låt mig säga så här, det var ingen häst som inte är tillräckligt bra för Verden, men sedan var det vissa som stod ut lite extra. Att peka ut någon särskild känns dock fel i det här läget, men det finns ett par riktiga guldkorn.

    – Något som också stack ut var att ryttarna rider med mer energi än tidigare. Innan när jag dömde fick jag ibland en känsla av de svenska ryttarna red lite passivt, utan tillräcklig energi. Men nu visar de en annan förmåga att visa hästarna från sin absolut bästa sida. De rider mer positivt och framåt, vilket jag verkligen älskar. Hästarna ser glada ut, det är hästvänligt och mycket mer ”go”. De sitter inte bara på hästen utan de tar för sig på ett annat sätt när de kommer in på banan. Det är lite mer ”här kommer jag”.

    – Det finns en häst som skulle kunna ta medalj, om allt skulle stämma. Men egentligen är det inte det viktiga. Det viktiga är att det finns många hästar som är bra, och målet måste vara att åtminstone några svenska hästar ska ta sig till final, avslutar Christoph Hess.

    Vad tänker du om debatten kring hur unga dressyrhästar ibland rids med för höga krav och i felaktig form?
    – Jag tycker att det är väldigt viktigt att diskutera hur alla hästar rids, men särskilt ridningen av de unga hästarna. För mig handlar det om att hästen ska kunna använda sin kropp i balans, den ska bära sig själv. Nosen ska vara lite framför lod och hästen ska ridas framför hjälperna. Övergångarna ska vara jämna utan att det blir stopp, man galopperar in i traven. Det handlar om att ha rätt tempo, det handlar om att rida ut i hörnen och om att rida hästen fram till bettet. Alla de här små detaljerna är viktiga vid all ridning.

    – Det är viktigt att förstå vad som gör hästen glad och hur man visar den på ett positivt sätt, avslutar Christoph Hess.

     

    Visa det här inlägget på Instagram

     

    Ett inlägg delat av Anna Österberg (@annadressyr)

    Läs mer om unghäst-VM i dressyr här.

    I samband med helgens arrangemang hölls även en digital föreläsning på temat ”Hållbar utbildning av unga hästar”.

    Deltagande ekipage – Strömsholm

    Eva Idemar – Elione (SWB) (f-16 e VanVivaldi-FirstWish, uppf/äg Anna Dabäck)

    Pernilla Jennesäter – Delecto QRE (SWB) (f-16 e Zaladin MI-DonCharly, uppf Christian Påhlsson, äg Christina Burtsoff Asp)

    Anna Österberg – Maracanã (SWB) (f-16 e VanVivaldi-Calino, uppf/äg Anna Österberg)

    Per Dufvefelt – Chelsea EMA (78) (SWB) (f-16 e Sankt Erik II (SWB)-DeNoir, uppf/äg Erik Strömqvist)

    Moa Stenman – King Edward ELiTH (SWB) (f-15 e Fürsten-Look – Rosevelt, uppf Emma, Lisa och Kjell-Åke Thim, äg Caroline Stenman)

    Josefina Larsson – Chantelle (SWB) (f-15 e Johnson-PrestigeVDL, uppf Josefine Rydbäck, äg Josefina Larsson)

    Emelie Eklund – Energetic Girl (SWB) (f-14 e Edison O-Skovens Rafael, uppfe Malin Myrman, äg Eklund Equestrian HB)

    Isabella Serrander – Bella J (36) (SWB) (f-15 e Benetton Dream FRH-Londonderry, uppf/äg Helena Andersson)

    Christine Lindström – DonArthur (SWB) (f-15 e Ampere-DonSchufro, uppf Åsa Johansson, äg Ridskolan Strömsholm RS AB)

    Flippa Norrman – Buskhagas Dasras (SWB) (f-14 e Desperado-Blue Hors Zack, uppf Buskhaga HB, äg Kattis Ridcenter AB)

    Lina Dolk – Buskhagas Arundhati (36) (SWB) (f-14 e Ampere-Davignon I, uppf Buskhaga HB, äg Elin och Per Dolk)

    Martin Ågevall – Benefit H (SWB) (f-15 e Bretton Woods-Campari M, uppf Kristina Lannefelt, äg Martin Ågevall)

    Deltagande ekipage – Flyinge

    Yvonne Österholm –Saint Louis (SWB) (f-16 e Blue Hors St. Schufro-Blue Hors Zack, uppf/äg Per-Arne Persson)

    Jennifer Svensson – Stradivariuz (SWB) (f-16 e Sibelius-De Niro, uppf/äg Philippa Magnusson)

    Vendela Eriksdotter Rubin – Diploid (SWB) (f-16 e Hesselhöj Donkey Boy-Topaasch, uppf Lena Nyström, äg Stockholm Ridsport AB)

    Ida Nordenberg – Moretti Weltino (SWB) (f-16 e Dante Weltino OLD-Master, uppf/äg Kerstin och Lars Svenstrup)

    Matilda Aldrin – Allanzo TH (SWB) (f-16 e Blue Hors Zack-Donnerhall, uppf Agneta Herslow, äg CS Kompetensutveckling AB)

    Cecilia Bergåkra – Atlantic (SWB) (f-16 e Total Hope-Sandro Hit, uppf/äg Hipponews AB, Christina Olsson)

    Yvonne Österholm – Quercus (SWB) (f-15 e Quaterback-Don Schufro, uppf Per-Arne Persson, äg Yvonne Österholm)

    Mia Runesson – King Olymbrio L (f-15 e Geniaal-Ferro, uppf J. Lamers, äg Gränsbo Stuteri och Fölet Ridsport AB)

    Yvonne Österholm – Demand (SWB) (f-14 e Ampere-Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson)

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden