Sportnytt
2 juni 2021 12:03
Ridsportplus

Slingrig väg till ett annorlunda OS

UppladdningEn omfattande administration kring varje tävlingsstart, smittskyddsregler och restriktioner som kan ändras när som helst och en liten gnagande ovisshet om det verkligen blir ett OS i Tokyo i sommar. Uppladdningen för de ryttare som vill till Tokyo är inte vad den brukar vara inför ett OS.

Slingrig väg till ett annorlunda OS
Therese Nilshagen, Niklas Lindbäck och Patrik Kittel är alla starka OS-kandidater med siktet inställt på Tokyo. Arkivbilder: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Som om inte coronapandemin med alla tillhörande restriktioner vore nog har EHV-smittan och alla restriktioner kring den tillkommit. Det är mycket att ta hänsyn till när tiden fram till OS snabbt krymper och hästar behöver tävlas i form och kanske även göra något kompletterande kval.

    – Du måste nästan ha en person på kontoret som sitter och ordnar med alla papper för att komma i väg någonstans, säger OS-aktuelle hoppryttaren Henrik von Eckermann med en liten suck men skyndar sig att tillägga att han är glad att det arrangeras tävlingar och att han gärna gör det som krävs för att det ska bli så.

    Sara-algotsson-ostholt-medalj4-120731-rt
    Sara Algotsson Ostholt och Wega tog OS-silver I London 2012. Foto: Roland Thunholm

    Fötterna på jorden

    Han är baserad i Tyskland, precis som fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt.

    – Det är otroligt mycket pappersjobb inför varje tävling. Och allt måste vara med och utskrivet och i ordning när du kommer till tävlingen, annars får du åka hem igen, säger hon.
    – Och så gäller att vara på hugget och hänga på låset när tävlingarna öppnar för anmälan så att man verkligen kommer med. Och sedan kan det ju bli så att de ställer in i alla fall. Så det gäller verkligen att tävla när chansen kommer, fortsätter hon.

    Fakta

    OS-regler

    I samtliga tre ridsportgrenar får varje lag bestå av tre ekipage och en reserv på plats. Alla ekipages resultat räknas. Tidigare har lagen bestått av fyra ekipage och de tre bästa resultaten räknats.

    Om något lagekipage behöver bryta tävlingen får reserven gå in under pågående tävling. I fälttävlan kostar detta i form av extra straffpoäng.

    Att ladda och förbereda för ett OS under de här förutsättningarna är speciellt.
    – Det är viktigt att ha båda fötterna på jorden och tänka sig för, hålla sig uppdaterad och vara medveten om vad som händer dag för dag. Det är klart att det är ett annat läge än vad det brukar, säger Fredrik Bergendorff, förbundskapten i fälttävlan.
    – Om det verkligen värt att göra allt det här? Då skulle jag vilja vända på frågan; tänk om det blir ett OS och vi har backat av från det, fortsätter han.

    Säkra kort

    Det finns många OS-kvalade svenska ekipage i alla tre grenar. Men det faktum att det från och med sommarens OS bara är tre ekipage i varje lag och att allas resultat därmed räknas gör att förbundskaptenerna förmodligen kommer att hålla sig till säkra kort i sina uttagningar. Att ta med någon som har både hög högstanivå och låg lägstanivå blir knappast aktuellt.
    – Jämnheten är jätteviktig. Att ta med någon som ibland vinner en klass och ibland vägrar ut sig är inte aktuellt, säger hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona.
    – Samtidigt beror det på vilken attityd en har när en går in i tävlingen. Att åka dit bara på säkerhet och som bäst komma på 17:e plats är ju inte roligt heller, säger Fredrik Bergendorff.

    Ridsport
    Englandsbaserade Ludwig Svennerstål och Stinger från VM 2018. Foto: Roland Thunholm

    Fälttävlansryttaren Ludwig Svennerstål har ändrat sin OS-uppladdning från att tävla ganska mycket ute på kontinenten till att hålla sig hemma i Storbritannien.
    – Det blir enklare då med restriktioner att följa och så. Och här är tävlingarna igång nu och jag har kunnat hålla min plan. Det kändes lite oroligare för några månader sedan, säger han.

    Dressyrens förbundskapten Bo Jenå har sina säkraste kort; Patrik Kittel, Therese Nilshagen, Juliette Ramel och Antonia Ramel bland alla dem som är färdigkvalade.
    – Men det är inget lag uttaget än och många tävlingar kvar för den som vill visa vad den går för. Det som är lite tråkigt är att de tävlingar som vi helst skulle vilja åka till inte finns kvar eller är flyttade, till exempel Rotterdam som är flyttat och går en vecka innan vi går in i karantän. Så det fungerar inte för oss, fortsätter han.

    Equestrian Sport
    Therese Nilshagen och Dante Weltino i lagdressyren på EM i Rotterdam. Foto: Roland Thunholm

    Tittar brett i urvalet

    För Fredrik Bergendroff och Henrik Ankarcrona finns det några hästar som behöver göra ett kompletterande kval – detta gäller bland annat hoppstjärnorna H&M All In och Toveks Mary Lou.
    – Mary Lou är absolut aktuell till OS, hon hoppas här hemma och är pigg och fräsch, säger Henrik von Eckermann som är färdigkvalad tillsammans med King Edward.

    Henrik Ankarcrona funderar dock inte så mycket på vilka hästar som är OS-kvalade eller inte. De hästar som blir uttagna till OS i hoppningen kommer att ha klarat sina kval på vägen dit, annars skulle de inte överhuvudtaget kunna bli aktuella för en resa till Tokyo.
    – Jag tittar brett hela tiden, det är lite farligt för mig att rikta in mig på några få ekipage för vi har många som kan bli aktuella. Nu gäller det för ryttarna att ta vara på de chanser som de får att tävla när det är så här att det inte går att lägga någon säker plan, säger han.

    Henrik Von Eckermann King Edward Foto Lgct Stefano Grassi
    Henrik von Eckermann och King Edward. Foto: LGCT/Stefano Grasso

    Henrik von Eckermann har noterat att även en del väldigt rutinerade hästar har sett ringrostiga ut när det har tävlats igen efter uppehållen.
    – Det är en balansgång med de lite äldre hästarna. De får inte göra för mycket men inte heller för lite, säger han.

    Hur planerar du för det i dessa osäkra tider?
    – För mig har det inte varit så svårt eftersom jag ligger högt upp på världsrankningen och får åka på mycket tävlingar. Det är samma med Peder [Fredricson, reds anm]. Men för andra som inte är så högt rankade har det kunnat vara besvärligt att få till en bra plan.

    Sara Algotsson Ostholt är i ett annat läge. Hennes OS-kvalade Chicuelo är tio år, vilket i OS-sammanhang får anses som relativt ungt. Där handlar det inte om att få bort ringrostighet inför OS, utan om att samla mer rutin och erfarenhet inför en eventuell OS-start.
    – Jag försöker få till så många tävlingar som möjligt utan att slita på hästen. Han har utvecklats mycket under vintern och jag tänker att vi absolut kan vara med och fajtas om en OS-plats. Jag kommer att känna mig redo om jag blir uttagen, säger hon.

    Fakta

    Datum OS i Tokyo

    21 juni: Sista dag för kvalgränserna.
    5 juli: Sista dag att anmäla ekipagen till OS.
    23 juli: OS invigs.
    24–28 juli: Dressyr.
    29 juli–2 augusti: Fälttävlan.
    3–7 augusti: Hoppning.­­­
    8 augusti: OS avslutas.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden