Avelsnyheter
3 juni 2021 14:50
Ridsportplus

Ridklubb samarbetar med uppfödare – elever hjälper till med inridningen

HästbristEfterfrågan på hästar är fortsatt hög och för många ridskolor är hästbristen svår att lösa. På Tyresö Ryttarförening har man sedan flera år ett samarbete med uppfödarna på Holmtebo Stuteri, något som är väldigt uppskattat. "Vi har fått jättefina hästar och vi vet vad de har gjort hela sitt liv", konstaterar verksamhetschefen Nina Ström.

Ridklubb samarbetar med uppfödare – elever hjälper till med inridningen
Ungdomarna från Tyresö Ryttarförening har bland annat visat hästarna på unghästtest - här med Holmtebo Skywalker och Sylvester. Foto: Tyresö RF

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är inte bara privatpersoner som har svårt att hitta hästar – problemet har funnits länge i ridskolevärlden, där jakten på den perfekta ridskolehästen alltid pågår.
    – Jag är så trött på att köpa hästar och så har de gamla frakturer eller skador, vilket kostar jättemycket pengar innan de ens kan komma in i verksamheten.

    Det säger Nina Ström, verksamhetschef på Tyresö Ryttarförening i Stockholm. Klubben har istället valt att jobba tillsammans med Holmtebo stuteri, ett samarbete som pågått i flera år. Föreningen köper Holmtebos uppfödningar redan som föl, för att sedan ta hem dem när de är 2,5 år – totalt har de köpt in 5-6 ponnyer på det här sättet.

    Longering
    Longering är en av delarna under inridningskursen. Foto: Tyresö RF

    – När vi tar hem unghästarna har vi kurser i inridning för eleverna. De lär sig mycket mer om hästars beteende på det här sättet – färdiga ridskolehästar är ju oftast så snälla, nu får ungdomarna istället lära sig mycket mer av unghästarna. Dessutom så betalar de här kurserna för hästarnas uppehälle till de kan gå in i lektionsverksamheten, berättar Nina Ström.

    Visar hästarna på unghästtest

    På kursen är eleverna med och hanterar unghästarna, vänjer dem vid utrustningen och olikaUppsittning miljöer, innan det är dags för själva inridningen.
    – Vi tränar på allt, allt från att lasta hästarna till att de ska vänjas in vid handikappliften. Nu har de nyligen varit på unghästtest och visat dem där.

    Efter avslutad kurs får varje unghäst en ”egen” ryttare, utvald av personalen, som har hand om hästen 3-4 dagar i veckan och hjälper till att skola in den i lektionsverksamheten.
    – De slussas in långsamt, och tjejerna som har hästarna hjälper till. Vi tycker detta har varit helt fantastiskt, vi har fått jättefina hästar och vi vet vad de har gjort hela sitt liv.

    En annan fördel är att eleverna och personalen känner hästarna utan och innan, efter att de varit med dem från start. Eleverna får också med sig en större kunskap om hur det går till att utbilda en häst.

    – Eleverna har uppskattat det väldigt mycket, det är så många som söker till inridningskurserna men vi kan ju inte ta in hur många som helst. Vi har valt de som är lite äldre, så får nästa gäng chansen nästa år. Eleverna blir så duktiga, de är så bra på att ta hand om hästarna, säger Nina Ström.

    Tjur
    Unghästarna vänjs vid olika typer av miljöer. Foto: Tyresö RF

    Betäcker fina ridskolehästar

    I samarbetet med Holmtebo ingår också att klubben lämnar ston på stuteriet för betäckning.
    – Vi har haft egna ponnyer som har funkat väldigt bra som ridskolehästar, som vi ville ha föl efter. De har vi betäckt och sedan har de fått bo hos Elisabeth och Johan Ljungstorp på Holmtebo.

    Planen för året är att ta hem en stor häst och en ponny till hösten, samtidigt som de två 3-årsstona som finns i verksamheten idag ska betäckas. Det har även hänt att klubben köpt in unga hästar utifrån, som ridits in av eleverna.
    – Vi tycker systemet är jättebra och så roligt, och hästarna är så fina, avslutar Nina Ström.

    I förra veckan intervjuades Elisabeth Ljungstorp, som driver Holmtebo Stuteri, av Sveriges Radio P4 Sörmland om hästbristen och hur ett ökat samarbete mellan uppfödare och ridskolor skulle kunna vara ett sätt för att minska bristen – här kan du lyssna på radiointervjun:

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden