Hästägartips
20 juli 2021 17:15
Ridsportplus

Här går hästarna in och ut som de själva vill

GårdenLösdrift behöver inte vara synonymt med jättehagar, en stor ligghall och en flock hästar. Det kan vara en mer vardaglig uppstallningsform som passar även för det mindre stallet.

Här går hästarna in och ut som de själva vill
”Vi har haft roligt åt hästarna första gången de kommer hit och inser att de kan gå ut och in som de vill. De gör det ofta tio gånger efter varandra, bara för att de kan”, berättar Ida Svensson på Stall Smulteberg. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Allt fler väljer att inreda sina stall med tanken att hästarna ska få välja om de vill vara inne eller ute och när. Några eller alla hästar ska kunna leva i en box med tillhörande hage. Även tävlingshästar har börjat hållas på detta sätt.

    Ett exempel är dressyrryttaren Lena Sandberg på Alnö utanför Sundsvall. Hon har tre egna dressyrhästar och en inackordering som lever i box med hage.
    – Jag hade goda erfarenheter av lösdrift, så när vi skulle bygga ett nytt eget stall planerade jag och min sambo för det här från början, berättar Lena Sandberg.
    –  Vi lade mycket tid på planeringen och att få till serviceområdet ordentligt, för att det skulle bli bra även för oss människor när hästarna ska skötas.

    Går ut och in som de vill

    Resultatet blev ett stall med fyra boxar med egen hage till varje. Här kan hästarna gå ut och in som de vill. Dessutom finns ett servicestall med en stor box, spolspilta och sadelkammare.
    – Den stora boxen kan användas som fölbox om det blir aktuellt längre fram. Nu står hästarna i den en stund före och efter ridning.

    Img_0120
    Dressyrhästarna Corona (e Floriciello- Highlight) och Aspekt (e Sibelius-Sandro Hit) stortrivs med lösningen ”box-med-hage” hos Lena Sandberg i Sundsvall. Foto: Lena Sandberg

    Just nu går hästarna i var sin hage intill varandra, men genom att två av boxarna har en dörr mellan sig, finns möjlighet att ordna så att två hästar som trivs ihop kan gå tillsammans där.
    – Våra två 4-åringar gick tillsammans tidigare, men de lekte lite väl tufft, så vi har valt att dela på dem.

    När det stormar rejält och i samband med nyårsfyrverkerierna stängs hästarna in i sina boxar.

    När vi skulle bygga ett nytt eget stall planerade jag och min sambo för det här från början.

    Lena Sandberg

    Lena Sandberg tycker att hon har fått ut det bästa för både människor och djur i sitt stall.
    – Jag har tänkt på det i många år och vi planerade stallet länge. Vi vet vad hästarna behöver och vad vi själva behöver.
    – Nu kan hästarna leva utomhus som de vill och det jag har märkt är att det inte blir så mycket ”på och av” för dem, dygnet förflyter mer naturligt. I vanliga stall blir det lätt oroligt vid utfodring – här har de en viss rytm över dagen: äter, sover en stund och promenerar ut i hagen. Jag tillbringar mycket tid i stallet och ser hur deras dag förflyter.

    Behöver röra sig mycket vid resa

    Det kan bli en stor omställning för hästarna att åka till tävling och inte kunna röra sig lika mycket som de är vana vid. Lena Sandberg och hennes hästar bor så långt norrut att det lätt blir minst fem övernattningar borta, vilket varit fallet vid Breedersfinalerna på Flyinge. Bara resan dit tar två dagar.
    – Då kan jag se att de blir lite less och otåliga på att behöva stå i box länge, så det blir många promenader för att hålla dem på gott humör.

    Inställningen till lösdrift för alla slags hästar, inte bara unghästar, verkar ha ändrat sig.
    – För några år sedan var det inte okej att säga att man hade sin Grand Prix-häst på lösdrift, det var inget man berättade om, säger Lena Sandberg. Nu är det mycket mer accepterat.

    Ida-svensson-caramelo-losdrift-1-210517-rt
    Ida Svensson är utbildad produktdesigner och har ritat sitt eget stall. Foto: Roland Thunholm
    Losdriftstall-2-210517-rt
    Stallet har flera lösningar som ska göra arbetet lättare samtidigt som hästarna trivs i miljön Foto: Roland Thunholm

    Ritade själv sitt stall

    En liknande stallösning har Ida Svensson på Stall Smulteberg i Sigtuna. Hon är utbildad produktdesigner och ritar stall som sin profession. Det egna stallet med tillhörande ridhus har hon ritat och byggt själv.
    – Jag har länge jobbat med hästar och ville ordna det så bra som möjligt för dem och även minimera min arbetstid, säger Ida Svensson.
    – Detta kombineras i box-med-hage-konceptet där varje box har utgång till en grushage samt en gräshage. Där kan man välja vad hästen ska ha tillgång till, en konvalescent eller lättfödd häst går mest i grushagen, en annan får mer tid på gräs.

    Den här stallösningen är mycket flexibel, vilket uppskattas av de som inackorderar sina hästar på Smulteberg.
    – Om hästarna ska tävla kanske inte ägaren vill att de ska gå i gräshagen dagen innan, då stänger man bara bort gräset.
    – Vissa hästar vill vara inne när det regnar, andra när det är mycket varmt eller bromsar och andra insekter. Här kan var och en göra som den vill.
    – Stallet är dessutom isolerat och uppvärmt på vintern. Då får hästarna skön vila även vintertid och kan stå utan täcken på natten.

    För några år sedan var det inte okej att säga att man hade sin Grand Prix-häst på lösdrift.

    Lena Sandberg

    Stallet har många detaljer med designpatent, som de isolerade dörrarna med öppningsbara fönster. Det är flera olika kategorier hästar som bor så här: två lusitanohingstar, tävlingshästar och ett par unghästar.
    – Det är väldigt lugnt i stallet, det blir en harmonisk miljö, säger Ida Svensson. Ägaren till en dressyrhäst som stod här tyckte att den blev mer lösgjord i och med att den rörde sig så mycket.

    Losdrift-2-210517-rt
    På Smulteberg har hästarna möjlighet att gå ut i större gräshagen som ligger i direkt anslutning till boxen och den grusade delen. Foto: Roland Thunholm

    Den enda nackdelen med systemet som Ida Svensson kan komma på är att hagarna måste mockas varje vecka. Det är man noga med och kräver det avinackorderingarna.
    – Box med hage ger mycket stimulans åt hästarna. Vi har haft roligt åt hästarna första gången de kommer hit och inser att de kan gå ut och in som de vill. De gör det ofta tio gånger efter varandra, bara för att de kan!

    Låter hästarna gå tillsammans

    Anna Hassö, välkänd fälttävlansryttare, har två lösdriftssystem. I stallet finns tre gruppboxar med anslutning till hage, där flera hästar lever tillsammans. På en annan gård finns ett system med ligghall för en större grupp hästar. Hon tvekar inte att låta hästarna gå tillsammans.
    – Tvärtom. Jag har min EM-häst tillsammans med en som går svår hoppning. Hästar ska ha kompisar, enligt mitt sätt att se. De blir smarta av att gå ihop, lär sig att tyda språket och håller sig undan om någon hotar.
    – Det handlar mer om att ha koll på vilka hästar som trivs ihop, så att alla vågar ligga och sova till exempel. Sedan måste fodret läggas ut i flera högar – men det får man göra med alla hästar som går i hage tillsammans.

    Anna Hassö tycker att den stora fördelen med lösdrift är att hästarna inte blir så tidsberoende, utan de har alltid lite gräs att gå och pilla med och möjlighet att gå ut och in som de vill.
    – I och med att de rör sig mycket blir de aldrig tjocka i benen, får inte problem med magen.
    – Jag märker ett ökat intresse för att hålla hästar så här, fler inser att det inte behöver betyda att de är leriga och långhåriga för att de är ute mycket. Jag klipper mina hästar lite olika beroende på individ och lämnar gärna kvar håret på benen för att skydda mot hudinfektioner.

    Losdrift-10-210517-rt
    Stora hagar och stora ligghallar i all ära, men det går att göra hästlivet flexibelt även på mindre ytor. Foto: Roland Thunholm

    Finns även enskilda boxar

    Utöver gruppboxarna har Anna Hassö boxar där hästarna kan ställas enskilt, om någon skulle behöva extra foder eller tvärtom behöver banta.

    På tävling blir det mycket promenader med hästarna för att de ska röra sig lika mycket som hemma.
    – Det är inga problem. Men ibland lånar jag en lösdrift av någon kompis nära tävlingsplatsen, då kan hästarna leva som vanligt under meetinget också.

    Fakta

    Lösdriftsavdelning något för alla

    • Lösdrift behöver inte vara antingen eller. Även stall med traditionella boxar kan behöva en avdelning där hästarna kan leva mer fritt ibland, till exempel i samband med tävlingshästens viloperioder eller för konvalescenter.
    • En mindre lösdrift för två hästar kan ordnas på olika sätt, beroende på hur stallet är inrättat: på logan med en sovavdelning och utgång till hage eller som i exemplen här intill med enskilda boxar och hage till varje.
    • En av fördelarna med lösdrift är att man slipper det ofta olycksdrabbade ledandet av hästar ut och in i hagarna. Däremot får mer tid läggas på att mocka utomhus, eftersom hästarna tillbringar mer tid i hage än annars.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden