Avelsnyheter
18 juni 2021 10:10
Ridsportplus

Känt welshsto överraskade med tvillingar

Sällsynta syskonTvillingfölningar där båda fölen föds levande och är friska är så pass ovanliga att de orsakar rubriker i media varje gång. Lite extra stor blir nyheten när det är ett högt meriterat sto som är tvillingmamman. Så är det med welshstoet Rhoson Anja, som den 5 juni nedkom med ett hingst- och ett stoföl hos Ingela Johansson på Joelsbo stuteri i småländska Bredaryd.

Känt welshsto överraskade med tvillingar
Rhoson Anja och hennes båda fölungar i sommarhagen i Småland. Foto: Jenny Nilsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    För dem som är insatta i aveln av welshponnyer sektion B är Rhoson Anja ingen doldis. Hon gick själv tvåa på Royal Welsh som unghäst, hon har en son som är avelshingst i Nederländerna och en dotter som varit Best in Show på SWF:s riksutställning, bara för att ta ett litet axplock.

    I år var det meningen att 22-åriga Anja skulle få sitt trettonde och sista föl, denna gång efter den välstammade Eyarth Mowgli. Att det skulle bli både nummer tretton och nummer fjorton samtidigt, det var det ingen som räknat med.
    – Hon var ultraljudad på 16:e dygnet, och då sågs bara ett foster. Förmodligen låg det andra fostret dolt bakom, berättar Ingela Johansson.

    Anade oråd

    Som högdräktig var Anja inte heller tjockare än sin dotter som fölade något dygn tidigare. Men när Ingela sett i kameran att Anja stod i begrepp att föla och kommit ner till stallet anade Ingela snart att något inte stod rätt till.

    – Jag har haft enkla fölningar på mina ston i alla år och sagt att snart kommer nog problemen. När Anja la sig ner och krystade, men inget syntes tänkte jag att detta var nog ett felläge. Jag tog av mig jackan och stack in handen för att känna efter vad jag kunde hitta. Jag kände ett ben, sedan ytterligare ett ben men inget huvud! Så jag sträckte in handen lägre och där fanns huvudet. Nu kunde jag hjälpa till att dra när Anja krystade.

    Snart var en liten hingstunge född. Anja slickade fölet och reste sig. Men plötsligt la hon sig ner igen och en stor mörk bubbla blev synlig bak.
    – Jag tänkte att vad är nu detta! Jag drog hål på hinnorna och sträckte in handen och fann en fot! Den tog jag tag i och drog när Anja krystade – och ut fullständigt rann ett föl till!

    Anja-med-tvilingar3
    Tvillingarna lyckades gömma sig på ultraljudet och blev en spännande överraskning för Ingela Johansson. Foto: Jenny Nilsson

    Förvånad tvåbarnsmor

    Fölet var ännu mindre än den lilla hingsten. Detta var ett sto, och först väldigt slapp och livlös. Men när Ingela daskat till den lilla och masserat henne lite så kvicknade hon plötsligt till. Och efter lite funderande fattade Anja att båda fölen faktiskt var hennes.

    Fölen har nu blivit en dryg vecka gamla och springer runt i hagen i rasande tempo, friska och pigga.

    – Hingstfölet som föddes först ser nästan ut som en ”vanlig” fölunge och är mer försigkommen. Jag hjälper stofölet så att hon får dia lite extra genom att distrahera och pyssla med hingstfölet.

    Båda fölen har också fått en dos Foalgard råmjölksersättning för säkerhets skull.

    Olyckstalet tretton blev ett lyckotal fjorton i Rhoson Anjas långa föllista.

    Anja-med-tvillingar1
    Full fart på såväl hamstring som matning för tvillingmamman. Foto: Jenny Nilsson

    Sällsynt att dräktighet slutar med två levande föl

    Det är sällsynt att en tvillingdräktighet slutar så lyckligt som för Rhoson Anja och hennes fölungar. Tvärtom är tvillingdräktighet något som uppfödare helst försöker undvika hos sina ston, just för att det är så ovanligt att det slutar med att två levande och friska föl föds.

    Utgångspunkten för att det ska kunna bli en tvillingdräktighet är att stoet släpper inte ett utan två ägg vid samma brunst. Det är i sig inte så väldigt ovanligt, men att båda äggen befruktas och utvecklas till foster är sällsynt. Ofta resorberar stoet på ett tidigt stadium.

    Tvillingdräktighet kan upptäckas via ultraljud. Om ultraljudet sker tillräckligt tidigt i dräktigheten kan veterinären gå in och ta bort det ena fostret, eller låta avsluta dräktigheten så att stoet kan betäckas om vid en ny brunstcykel. Om stoet fortsätter att vara dräktig med tvillingar är risken hög att hon kastar det ena eller båda fölen.

    Mindre fölungar vanligt

    Enligt en beräkning resulterar 60 procent av alla tvillingdräktigheter i att ett levande föl föds, 31 procent i att båda fölen aborteras och bara 9 procent i att stoet bär fram båda tvillingarna full tid. Men av dessa fullgångna dräktigheter är det bara runt 15 procent som resulterar i två levande födda föl. Det vanliga är att båda fölen är dödfödda, eller att bara ett lever.

    Tvillingföl är små och svaga och de kan bära tecken av att ha legat trångt. Ston är helt enkelt inte designade för att bära fram mer än ett föl. Men när det ändå går vägen, som i fallet med Rhoson Anja och hennes föl, så är det ett litet mirakel.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden