Hoppning
19 juni 2021 17:38

Grand Prix of Stockholm – följ Ridsports liverapportering

Uppdaterad 18:39Det har blivit dags för helgens höjdpunkt på Stockholms stadion där Global Champions League just har avgjorts med Peder Fredricson i toppen. Longines Global Champions Tour Grand Prix of Stockholm är igång och det är fullspäckat med OS-sugna svenskar i startfältet. Följ Ridsport liverapportering här.

Grand Prix of Stockholm – följ Ridsports liverapportering
Peder Fredricson och Catch me Not S från segerrundan i GCL. Foto: Roland Thunholm

Tävlingarna på Stockholms stadion nådde under lördagkvällen slutligen fram till helgens höjdpunkt – när det blev dags för Longines Global Champions Tour Grand Prix of Stockholm. Och tack vare svenskarnas eminenta framfart i andra rundan av GCL, där flera svenskar även red individuellt, var startfältet fullspäckat med svenska ryttare. Sent ut var bland andra Peder Fredricson som var den enda svensken som bytte häst, från Catch Me Not S till guldhästen från EM, H&M All In.

De bästa ryttarna från dagens GCL-runda utgjorde nu den omvända startlistan på 34 ryttare, varav sex var svenskar. Klassen var en 1,60-hoppning med omhoppning, där grundomgången bjöd på 13 hinder och 16 språng.

Liverapportering

Det blev en mindre lyckad start för de första ryttarna i startfältet innan den amerikanske U25-ryttaren Spencer Smith drämde till med första nollan tillsammans med Quibelle, som ägs av Georgina Bloomberg. Här var det också tydligt att tiden var en faktor när Smith såg till att kapa vägar för att landa på 74,35 sekunder med en maxtid på 79 sekunder.

Fortfarande ett felfritt ekipage efter sex startande. Bommarna fortsatte sedan falla i kvällssolen, till viss del på grund av trötta hästar som redan gått en mastig runda tidigare under dagen. Flera ryttare valde också att utgå i takt med att svenskarna närmade sig i startsignal.

Norrmannen Geir Gulliksen och Grandino H fick inte heller riktigt till det utan fick bland annat med sig ett par bommar från den 1,90 långa trippelbarren, som dessutom var 1,60 hög.

Framme vid superekipaget Ben Maher och Explosion W, som inte gick lagrundan, var förväntningarna stora. Men inte ens Maher lyckades få till en felfri runda utan fick även han med sig trippelbarren. Något som säkerligen gav svenskarna något att tänka på alltmedan klassen trummade på med endast en felfri efter 13 startande.

Efter en kämparunda blev till slut Colombias Carlos Enrique Lopez Lizarazo andra felfria ryttare med hästen G & C Arrayan. Något som snabbt följdes upp av välridande Scott Brash. Efter halva startfältet var det endast tre felfria ryttare till omhoppning inför andra ”startgruppen” där alla svenskar sedan kom på rad.

Redan några ryttare innan märkte man hur Stockholms stadion började koka när den första svenska ryttaren Angelica Augustsson Zanotelli började närma sig med startnummer 20. Hon gjorde en kanonritt tidigare under lördagen i GCL-rundan tillsammans med storhoppande Kalinka van de Nachtegaele.

– Det är en ny runda och en ny klass, det är bara att gå in och försöka göra sitt bästa. Hon känns bra, sa relativt nyblivna trebarnsmamman Angelica i en SVT-intervju tidigare på lördagen.

Om GCL-rundan tidigare under dagen var utmanande med snabba frågor hela vägen igenom, var Grand Prix-banan ett ännu mer välslipat frågebatteri. Utrymmet för misstag var minimalt.

Angelica Augustsson Zanotelli manövrerade sitt heta sto otroligt väl, det märktes knappt att Kalinka van de Nachtegaele tog i. Stadion höll andan men dessvärre föll sista bommen medan maken Marlon Módolo Zanotelli tog sig för hjälmen vid sidan av banan. Icke desto mindre ett styrkebesked från den välridande svenskan.

Med Edwina Tops-Alexander var det fortfarande endast fyra felfria med elva ryttare kvar, varav fem svenskar.

Douglas Lindelöw och Casquo Blue gick ut som nummer 27 av 34 startande ekipage, med fyra svenskar i tät följd efter. Stadion fylldes snabbt av applåder och busvisslingar medan Douglas tog ett djupt andetag. Dessvärre kom hästen inte upp över ett hinder tidigt i banan och publiken suckade djupt. Därefter föll ytterligare ett par bommar och en besviken Douglas lämnade banan med 12 fel.

Henrik von Eckermann och King Edward lockade också fram ett förtjust publikvrål innan den elastiske valacken tog sig an den utmanande banan som fått så många på fall. Dessvärre sprattlade King Edward till över en oxer, vilket dessvärre skickade ner bakbommen. I övrigt fanns det inte mycket att klaga på.

Inte heller Marlon Módolo Zanotelli tog sig vidare till omhoppning.

Malin Baryard Johnsson såg koncentrerad ut och H&M Indiana hoppade med stor kraft. Malin som blev tvåa efter Peder Fredricson sista gången det begav sig på Stockholms stadion. Men även Malin fick med sig en av banans sista bommar.

Regerande svenske mästaren Rolf-Göran Bengtsson och guldhästen Ermindo W fick inte heller till det, utan drog med sig ett par nedslag tidigt i banan. Med ett tidsfel på det landade Rolf-Göran på nio fel.

Sista hoppet stod därmed till Peder Fredricson och H&M All In som var näst sist ut. ”Allan” trummade på starkt medan publiken knappt andades – men även Peder och All In fick med sig näst sista hindret precis som Malin och Indiana.

Inget jätteskojigt resultat för svenskarna som verkligen briljerade tidigare under lördagen, vilket bådade gott inför kvällens Grand Prix. Men marginalerna var verkligen inte på svenskarnas sida. Några var snubblande nära med fina rundor, men det ville sig helt enkelt inte.

Spencer Smith, Carlos Enrique Lopez Lizarazo, Scott Brash och Edwina Tops-Alexander blev till sist det lilla startfältet som fick startsignal i omhoppningen.

– Det är blandade känslor, jag är jättestolt över henne, men det är jäkligt surt, sa Angelica i en SVT-intervju efter grundomgången.

– Det var ju synd. Jag vet inte riktigt vad som hände. Jag hade lite tur på räcket innan, allt var lugnt och jag ville sätta lite fart på honom. Men sedan fick jag hålla i honom lite och så fick han se bakbommen och paddlade till lite, sa Henrik till SVT efteråt.

– Allt var fair, allt var okej. Det ska vara svårt, sa Henrik om banan som verkligen sållade ut en liten skara felfria ryttare under lördagkvällen.

Unge Spencer Smith var tidigt ut i klassen och gick även först ut med Quibelle i omhoppningen. Han fick ett nedslag i mitten men red tufft mot det sista räcket på den långa galoppsträckan. Klockan stannade på 39,58 sekunder.

Även Carlos Enrique Lopez Lizarazo fick också ett nedslag och satsade hårt mot det sista räcket, vilket slutade med att G & C Arrayan hoppade genom hindret.

Näst på tur var Scott Brash och Hello Jefferson som gjorde en elegant nollrunda, med en touch på sista räcket. Tiden stannade på 39,81 sekunder.

Sist ut var alltså Edwina Tops-Alexander med Fellow Castlefield som gjorde en fenomenal runda, men tappade en sekund mot slutet. Ekipaget passerade mållinjen på 40,87 sekunder – och segern gick därmed till Scott Brash.

Bästa svensk i klassen blev Henrik von Eckermann som blev åtta med King Edward efter den förargliga ”paddlingen”.

Start- och resultatlista.

Livesändning SVT Play.

Global Champions Tour sänder även live sin egen kanal GCTV.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från LGCT-helgen (18)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden