Hästägartips
28 juni 2021 12:20
Ridsportplus

Lämnar inget åt slumpen

VeterinärtEn uppfödare som tar foal check på alla föl och som alltid har plasma i frysen är Camilla Eriksson. Det kostar en del, men med tanke på övriga utgifter för uppfödning är det en billig försäkring, anser hon. Men är det verkligen nödvändigt?

Lämnar inget åt slumpen
Sådant här hittar du bara i uppfödarens frys: plasma och sparad råmjölk från tidigare fölningar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Först mäter Camilla Eriksson stoets råmjölk för att se hur mycket antikroppar den innehåller.
    – Men sedan är det olika på olika föl vilket upptag de har, det går inte att kontrollera på annat sätt än foal check, säger Camilla Eriksson.

    Därför tar hon foal check, ett prov på några droppar blod, på de tio till tolv föl som föds på Stall MVG varje år (läs mer om Stall MVG här).
    – Det går inte att se på utsidan om fölen fått i sig tillräckligt med antikroppar. Om de inte har tillräckligt och träffar på en infektion går det extremt fort, de kan dö på fyra timmar om de får blodförgiftning, säger hon.

    Är värdet dåligt ges plasma på en gång

    Camilla-eriksson-1-210608-rt
    Camilla Eriksson föder upp tio till tolv föl per år på Stall MVG Viby Berga gård. Merparten är SWB med dressyrstam men det blir även ett par travhästar. Foto: Roland Thunholm

    Om fölet har lite antikroppar är det intravenös behandling med plasma som gäller. Plasma är blod utan röda blodkroppar, som får upp halten av antikroppar hos fölet. I ett fall då ett sto läckt råmjölk under flera dagar och mjölken haft låga värden har Camilla Eriksson blandat stoets mjölk och plasma och gett i nappflaska.
    – Det var en billig livförsäkring och fölet hade fullgod foal check efter det. Men att ge plasma i nappflaska fungerar bara på upp till 24 timmar gamla föl. Foal checken görs normalt sett från det att fölet är 24 timmar gammalt, eftersom antikroppar tas upp under den tidsperioden.
    – Så gör jag om det är en pigg unge, men om jag är orolig kollar jag redan efter tolv timmar. Om värdet är riktigt dåligt ger vi plasma på en gång.

    Att ta en foal check kan kosta ett par tusenlappar eller mer om en veterinär ska komma ut enbart för den behandlingen.
    – Men vi har tur, vår son är veterinär och vi köper hem i tiopack. Kostnaden blir ungefär 200 kronor plus moms per test, det är en extremt liten peng för mig, säger Camilla Eriksson.

    Folcheck-2-210608-rt
    Den ytterst lilla mängden blod i öglan längst ned på provpinnen doppas i en särskild vätska som sen ska droppas i foal check-testet. Foto: Roland Thunholm
    Folcheck-6-210608-rt
    En droppe av blodet blandat med provvätskan läggs i testet och därefter hälls en blå vätska över. När det färgat in testet trycker man till och väntar i sju minuter. Foto: Roland Thunholm
    Folcheck-9-210608-rt
    Därefter kommer ett resultat i form av tre prickar som ska jämföras mot ett schema. Det här provet visar att fölet inte har brist på antikroppar. Foto: Roland Thunholm

    Det är en ganska billig försäkring.

    När det gäller plasma kostar en liter runt 3 500 kronor.
    – Jag har alltid plasma hemma, även om det går att hämta hos kliniker vill jag ha hemma ifall det blir panik. Grejen är att det finns ett labb som byter ut plasman gratis om den inte använts inom bäst före-tiden. Och om man är en liten uppfödare kanske det går att gå ihop några stycken och dela.

    Kostnaden för plasma är inte stor, menar Camilla Eriksson.
    – Jag gör inte av med ens en liter varje år och det är så mycket annat som kostar. Jag hade ett sto med kvarbliven efterbörd och det kostade 20 000 kronor. Det handlar om så mycket pengar att jag inte vill lämna något åt slumpen.

    Har du tänkt tanken ska du göra det

    Mickebremberg
    Micke Bremberg är veterinär sedan 1993. Driver en ambulerande klinik i Varberg, har hästreproduktion som huvudintresse och är medlem i Svensk stuteri-veterinärförening. Foto: Roland Thunholm

    Veterinären Micke Bremberg ger ett enkelt svar när någon frågar om det är bra att göra foal check.
    – Jag brukar säga ”har du tänkt tanken ska du göra det”, säger han.

    Det är många faktorer som avgör om han ska rekommendera testet.
    – Om stoet har läckt mjölk, ta ett, absolut. Om det är en förstföderska känner vi inte till om hon har antikroppar, och om det varit en svår och utdragen förlossning rekommenderar jag test eftersom de små porerna i tarmen som ska ta upp antikropparna kan ha täppts till på grund av att fölet blivit stressat.

    Eftersom foal check görs med hjälp av blod är det en veterinär som måste göra testet. Därför kan priserna variera.
    – Jag kan bara svara för mig. I mitt distrikt hamnar kostnaden på 1 600-1 700 kronor. Det är en ganska billig försäkring tycker jag, säger Micke Bremberg.

    Men han säger också att testet inte är något pansarskydd.
    – Det gäller att vara noga med navelhygienen och med sårhygien i förekommande fall, antikroppar fixar inte allting.

    Rätt dyrt att ha hemma i frysen

    Eftersom Micke Bremberg jobbar i ett distrikt med ett djursjukhus på 40 minuters avstånd och ett på två timmars avstånd, brukar han inte ha plasma hemma.
    – Det går aldrig att säga hur mycket som går åt och det är rätt dyrt att ha hemma i frysen.

    Blodprov-2-210608-rt
    Foal check-testet kan vem som helst köpa och ha hemma, men om testet ska göras måste en veterinär komma ut och dra blod från fölet. Foto: Roland Thunholm

    En anledning är också att föl som behöver behandlas med plasma har större förutsättningar för att snabbare få en korrekt diagnos och behandling på ett djursjukhus.
    – Ibland kan det vara dumt att börja en behandling i hemmastallet, det går inte alls att göra lika många åtgärder som på klinik eller djursjukhus. Där går det att ta bredare blodprover med snabbare analyssvar, till exempel.

    Medvetenheten om foal check och plasma har ökat de senaste åren, enligt Micke Bremberg.
    – Fler är medvetna om att någonting kan gå fel, och att det då går snabbt utför.

    Drar det ut på tiden är det bra med en flaska råmjölk till

    En rekommendation för att säkra antikroppar är att mjölka ur stoet och ge fölet råmjölk ett par deciliter inom en halvtimme-timme efter att det fötts.
    – Det ger extra energi. Drar det ut på tiden innan fölungen hittar spenen är det bra att ge en flaska till.

    Fakta

    Foal check och plasma

    • För att ta en foal check behövs det några droppar blod som blandas med en vätska. Blandningen hälls i ett test, och det bildas olika mönster beroende på hur mycket antikroppar fölungen har.
    • Den vanliga rekommendationen när det gäller när provet ska tas är efter 24 timmar, men på ett föl som verkar må dåligt går det att ta prov tidigare. 
    • Plasma är blod där de röda blodkropparna tagits bort för att inte riskera reaktioner hos fölet. Antikropparna finns kvar i plasman. 

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden