Avelsnyheter
2 juli 2021 15:12
Ridsportplus

SWB tipsade uppfödarna om att be vänner buda på fölen

FölauktionenInför den nyligen avslutade hoppfölauktionen tipsade SWB i ett mejl ägarna till fölen att själva eller be vänner buda på deras föl för att öka intresset för dem. ”Ett väldigt olyckligt misstag”, säger SWB:s vd Helén Uddefors.

SWB tipsade uppfödarna om att be vänner buda på fölen
SWB:s vd Helén Uddefors svarar på kritiken efter hoppfölauktionen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ett steg i rätt riktning, så kallade SWB hoppfölauktionen som ägde rum i juni och uttryckte att de var nöjda med utfallet, trots att tio av 18 föl klubbades för under 7000 euro. Enligt SWB var snittpriset på fölen (de återropade fölen undantagna) 8000 euro.

    Hur många som förblev osålda är dock höljt i dunkel eftersom SWB meddelat Ridsport att de beslutat att inte redovisa antal återrop ”av omtanke om säljare och köpare” och att de följer internationell praxis.

    En person med stor erfarenhet av föl- och unghästauktioner säger till Ridsport att en redovisning av återropade föl kan ligga säljaren i fatet:
    − Det kan förstöra eftersom det kan minska intresset för fölet när det ska säljas på nytt.

    De fölägare Ridsport talat med anser att antalet återrop visst kan vara officiellt men att SWB inte behöver gå ut med vilka föl som ropades åter.

    Antalet seriösa spekulanter oklart

    Ridsports statistik visar att sju av fölen fick fem eller fler bud, där åtta bud var det högsta antalet, och de flesta fölen (sju stycken) fick endast fyra bud under auktionen som pågick från den 16 till den 20 juni.

    Frågan är hur många av buden som kom från seriösa spekulanter på fölen. Ridsport har tagit del av ett mejl som SWB skickade ut till ägarna till de föl som skulle auktioneras ut två dagar före auktionens början. Där redogör SWB för hur de ska gå tillväga för att ropa tillbaka sitt föl om de inte är nöjda med priset, vilket inte är ovanligt i auktionssammanhang.

    Tipsade om att be andra buda

    Men SWB tipsar också säljarna om att både buda själva men också be vänner skapa konton och buda på deras föl ”så att köpare ser att intresset för fölet verkar stort”, som det står i mejlet.

    Mejlet Från Swb
    Detta mejl gick ut från SWB till alla säljare.

    − Det är inte okej att SWB uppmanade oss uppfödare att buda på våra egna föl för att få upp priserna, sådant ska inte ett avelsförbund hålla på med. Vi ville ju sälja vårt föl, inte riskera att ropa tillbaka det, säger en säljare till Ridsport.

    Jag försvarar det inte men vi kan inte backa bandet utan bara förklara att syftet inte var att trissa priserna
    Helén Uddefors, SWB

    – Det finns inget bra svar på detta. Det är en olycklig och felaktig formulering som kan misstolkas och skada oss som avelsförening och den som har skrivit mejlet är helt knäckt över detta. Jag försvarar det inte men vi kan inte backa bandet utan bara förklara att syftet inte var att trissa priserna, säger SWB:s vd Helén Uddefors, med tryck på inte.

    – Egentligen är det ju helt tvärtom. Vi vill inte att säljarna ska trissa priserna. Trissar du som säljare priset får du ju själv betala om du vinner budgivningen. Det blir ett moment 22. Det är därför vi har förhållandevis tuffa regler kring återköp där du som säljare får betala fyra procent av priset om du ropar tillbaka fölet upp till 6000 euro och efter det betalar du som en vanlig kund. Det gör vi ju för att förhindra att säljarna ska trissa priset. Vi vill att uppfödarna ska ha en marknadsanpassad syn på sitt föl och vara beredd att släppa det till det pris de erbjuds av köparna.

    Oroad över följderna

    Helén Uddefors säger att hon har själv inte sett mejlet från SWB innan det skickades ut, men understryker igen att avsikten från den som skrev det var den bästa.

    – Jag kan bara beklaga detta och det är så klart väldigt allvarligt för oss nu när vi precis har Elitfölsauktionen framför oss också. Vi är inga fuffensmänniskor, vi är en vanlig avelsförening som försöker göra vårt bästa för uppfödarna och det här kan skada oss väldigt mycket.

    Helén Uddefors säger att SWB ska sätta sig ned och utvärdera hoppfölauktionen.

    − Nu gör vi en utvärdering på samma sätt som efter Elitfölauktionerna och ser vad vi behöver ändra på om vi vill fortsätta.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden