Krönika
18 juli 2021 20:50

Treryttarformatet ger inget utrymme för misstag

SportkrönikaMed det nya treryttarformatet kommer laghoppningen under OS att bli mer lättfattlig för alla. Men samtidigt finns det inga utrymmen för misstag. Ridsports sportkrönikör Christel Behrmann funderar över de nya reglerna som innebär att alla tar det säkra före det osäkra.

Treryttarformatet ger inget utrymme för misstag
Ridsports krönikör Christel Behrmann. Foto: Roland Thunholm

Inte chansa, hellre ta det säkra före det osäkra. Alla förbundskaptener har fått tänka nytt inför respektive laguttagningar till OS-hoppningen i Tokyo. För nu när det bara får vara tre ryttare i laget, och allas resultat räknas, då går det inte att chansa med någon ryttare som ena starten gör toppresultat men i nästa river halva banan.

Svenske Henrik Ankarcrona gjorde just det, tänkte säkert. Peder Fredricson (troligen med H&M All In), Malin Baryard-Johnsson med H&M Indiana. Henrik von Eckermann med King Edward och Rolf-Göran Bengtsson med Ermindo W är säkra kort, med rutin och medaljer (inte minst från tidigare OS) på meritlistan.

Hans närvaro i Tokyo blir oerhört värdefull.

Det är förresten intressant att Rolf-Göran nämns sist i kvartetten, och det understryker nog att han är reserven. Men hans närvaro i Tokyo blir oerhört värdefull. Henrik Ankarcrona resonerar ungefär som fotbollens Janne Andersson, som tog med den ärrade backen Andreas Granqvist i EM-fotbollstruppen. Kunskap, intryck och småtips tillför enormt mycket i lagsammanhållningen.

Och skulle det behövas, har ju Rolf-Göran högkaratiga kvaliteter med Ermindo W.

Treryttarformatet innebär att laghoppningen blir mera lättfattlig för alla och det är ju bra så att fler kan ta till sig och njuta av ridsporten. Men det sätter också enorm press på ryttarna. Det finns inte utrymme för misstag. Här kommer laguttagningarnas säkerthetstänk in, ingen vågar chansa på en ny talang, varken under eller i sadeln.

Amerikanske Armand Leone Jr, stor i sporten tillsammans med sina bröder Peter och Mark på främst 80-talet, är numera ”hästadvokat” och pekar i en artikel på ytterligare en aspekt på tre-ryttarsystemet. Tänk om en ryttare ramlar av eller går omkull. Med rådande regler diskvalificeras ekipaget och därmed hela laget. Leone föreslår att man i dessa sammanhang återinför åttafelsregeln, plus tidstillägg. Självklart ska tiden stoppas och ryttare och häst kollas av läkare/veterinär innan ekipaget får fortsätta.

Med rådande regler diskvalificeras ekipaget och därmed hela laget.

Idén är inte så dum, på villkor att hästens/ryttarens säkerhet ställs i första rummet. Att få fyra års förberedelser och satsningar förstörda av att en ryttare drösar av om hästen knycker till över ett räcke är tufft.

Regeln ska självklart utgöra ett undantag för enbart OS, skulle treryttarsystemet införas på ”vanliga” nationshoppningar ska den vanliga diskningsregeln vid avfallning/omkullridning gälla.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Douglas Lindelöw
som mycket sportsligt gick ut och accepterade att han inte var OS-uttagen och i stället siktar in sig på EM.

 

Tummenned
Diss

Folksamling
Är det verkligen så klokt att drygt tiotusen idrottsmän och lika många ledare från hela världen samlas på ett och samma ställe? Coronapandemin är långtifrån över, nu är det åter många länder som stängs.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden