Sverige
3 januari 2013 18:30

Arv ger rondellhäst

En donation från skånske konstnären Karl-Bertil Nilsson ska bekosta en utsmyckning i form av en rondellhäst i Ŗstersund.

När konstnären Karl-Bertil Nilsson i Ekeby i Skåne avled 2011 gick all hans kvarlåtenskap via en donation till Jämtlands länsmuseum, Jamtli. Nu berättar Östersundspoten att Jamtli vill använda del av konstnärens gåva till att försköna en ny rondell mellan Jamtli och Stadsdel Norr.
– Vi ska sätta upp två separata träskulpturer som blir 3,5 meter höga mitt i rondellen. Det blir ett rejält landmärke med en häst och en figur som rider uppför berget. Motivet är hämtat ur Överhogdalsbonaderna och återknyter till Batte Sahlins figurer på Jamtlis klockstapel, säger Sten Gauffin, konstansvarig på Jamtli till Östersundsposten.

Karl-Bertil Nilsson hade anknytningar till Östersund. Han ville inte donera arvet efter sig till sin hemkommun Helsingborg efter att denna tillåtit bygge av en industri i närheten av hans hem. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden