Hoppning
13 augusti 2021 20:01
Ridsportplus

”Är det inte bra så är det inte bra”

DreamteamSelma Hammarström ligger delad tvåa inför YR-finalen och brorsan Ingemar Hammarström är med i juniorernas toppstrid på hopp-SM i Mantorp. Mycket tack vare coachen Shane Carey som själv fostrades till toppryttare den hårda vägen. Ridsport har träffat Selma och Shane för att höra mer.

”Är det inte bra så är det inte bra”
Att ha Shane Carey som tränare är guld värt för syskonen Hammarström. Här med Selma Hammarström. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var en utmanande bana som mötte både juniorerna och de unga ryttarna i andra SM-omgången som gick i Mantorp under fredagen. Det var många fel i klassen och flera ekipage hade problem med vattnet som var näst sista hindret.

    Selma Hammarström och Seed (HANN val f-06 e Stolzenberg-Glueckspilz, uppf Helmut Haberman, äg Mitt Hjärta Hästsport) fick dock till en pangrunda med endast två tidsfel.
    – Han hoppade helt otroligt, säger Selma, som nu ligger två i totalen inför finalen på söndag.

    Att hålla planen man har när man går banan, och lära sig av andras misstag när man har fördelen av att starta sent i startfältet är Selmas grundtips.
    – Jag har en ganska storgalopperad häst, så för mig gällde det att få tillbaka honom ordentligt på alla distanser och ge honom tid att hoppa i alla språng – så att han kommer över bra.

    ”Jag gillar irländska tränare”

    När lillasyster Ellen Hammarström tog hem guldet i kategori D tidigare i veckan prisade hon verkligen tränaren Shane Carey, som även tränar Selma och brorsan Ingemar Hammarström. Selma kan inte annat än att hålla med.
    – Det har betytt så otroligt mycket, det är verkligen att jobba med proffs.

    Att Shane Carey är irländare har passat Selma extra bra, som kom från fälttävlan direkt till hoppningen med Shane. När hon höll på med fälttävlan bodde hon nämligen på Irland under en period.
    – Jag gillar irländska tränare. De är rakt på sak. Är det inte bra så är det inte bra. Då får man veta det och sedan får man göra rätt, säger Selma.

    Att Shane Carey själv är ryttare på toppnivå spelar också stor roll, menar Selma.
    – Han kan verkligen hjälpa till när det är något man inte förstår. Man lär sig mycket snabbare när man inte förstår om någon också kan visa. Istället för att sitta och traggla med det hemma i en vecka kan Shane visa och så har man lärt sig det på några minuter. Det betyder väldigt mycket, säger hon.

    Vad har du främst tagit med dig från Shane?
    – Alltihop. Jag kan inte välja någonting. Det är hela systemet, jag har ju inte hållit på med hoppning alls på det sättet. För mig har det varit fantastiskt att bli skolad på rätt sätt från början.

    Under fredagen har Selma inte bara gått young rider-banan, hon har även gått juniorernas och seniorernas bana.
    – Jag går alla olika banor, även om jag inte rider dem själv. Jag tänker lite hur jag hade ridit om det hade varit min häst, jag blir ju senior nästa år. Så får man en extra runda i kroppen fastän man inte själv har ridit den, säger Selma.

    Att det finns en viss likhet mellan syskonens ridstil sedan Shane Carey kom in i bilden kan även Selma hålla med om.
    – För varje tävling känner jag att det bara blir bättre och bättre. Det är så kul när man har det där flytet och det bara går spikrakt uppåt.

    Selma är också väldigt glad i sin häst.
    – Jag har lärt mig otroligt mycket på honom. Han blir bara yngre och yngre för varje dag som jag hoppar upp känns det som. Han har så mycket energi och alltid öronen spikrakt framåt.

    – Det är som att galoppera på moln och hoppa till stjärnorna.

    Falsterbo-kan-du-filma-ingemar-hammarström-lämnar-över-telefonen-foto-an
    Det är mycket teamwork mellan syskonen. Här syns Ingemar Hammarström lämna över mobilen till syrran Selma Hammarström i Falsterbo i fjol. Foto: Anna Nyberg

    ”Det är ingen magi”

    Ridsport har även träffat Shane Carey och han ler stort när han får höra om berömmet från Ellen Hammarström.
    – Jag får inte sparken den här veckan då i alla fall, skrattar han.

    Träningen i sig är inget nytt under solen, menar Shane Carey.
    – Det är ingen magi, vi har jobbat hårt under vintern. Hon är en bra elev. Hon är modig och djärv, men det har gått lite upp och ner. Förra året gjorde hon bra ifrån sig till sista rundan där hon blev hoppad ur sadeln och utesluten. Hon var väldigt cool här, säger han om Ellens guldresa med Ocean Des As.

    Hur ser systemet ut?
    – Det är inget speciellt. Du behöver förstås sitta korrekt och i bra balans, men du måste också förstå hur du tränar hästarna på rätt sätt. Vi delar mycket på ridningen, jag rider deras hästar och de rider dem. Det är viktigt att de förstår hästen som atlet och har rätt management.

    – När det kommer till att hoppa felfritt på den här nivån handlar det mycket om erfarenhet – och du måste få göra misstag i den här åldern.

    Syskonen Hammarström är goda elever, menar Shane.
    – De kan ta kritik och de dåliga dagarna. Jag kanske är för kritisk mot dem ibland, men de säger att de vill ha det så. De vill veta när det inte är bra.

    Det är inte alltid lätt att vara tränare, även om Shane får höra att Ellen tycker att han är ”helt perfekt”.
    – Jag är lite osäker ibland när man jobbar med andras barn. Jag har själv en sjuårig son hemma som rider och det handlar främst om positivt beröm, även om jag förstås vill att han ska sitta korrekt.

    Olika sätt att fostras i sadeln

    Shane Carey tänker tillbaka till sin egen fostran i sadeln.
    – Det var nog mycket vi gjorde fel, men jag red mycket och hoppade mycket. Förmodligen gjorde mina föräldrar allt som man inte ska göra. Jag ramlade av och slog mig, och red ponnyer jag inte borde ha ridit. Och jag red ponnyer åt folk som var otrevliga mot mig. Men du blir nog hårdhudad och vet vad du inte ska säga till folk, skrattar Shane.

    Själv ligger han elva med Skorphults Baloutendro (HANN val f-11 e Contendros-Balou du Rouet, uppf Gestüt Lewitz, äg Skorphults Hästar AB och Shane Carey) inför seniorernas final på söndag. Han har lite att leva upp till.

    Förra helgen tog hustrun Linnéa Ericsson-Carey brons i de danska mästerskapen med Singular LS La Silla (SLS hingst f -06 e Chapultepec La Silla-Stakkato, uppf La Silla), som ägs av Maria Gretzer.
    – Min fru rider väldigt bra, jag ser henne som en bättre ryttare än mig själv. Men hon är försiktig och hennes pappa var försiktig med henne i sitt system. Det var inte dåligt för henne, säger Shane och jämför med det han själv växte upp med.

    – När jag ramlade av hästen var det ”don’t be a sissy and get back up, and never cry again”. Det är ett annat sätt att göra det på, skrattar Shane.

    Ingemar jagar juniormedalj

    Ingemar Hammarström vill inte vara sämre än sin syster och är även han med i toppstriden bland juniorerna. Bäst utgångsläge har han med Nicoline d’Or (BWP sto f-13 e Diamant de Semilly-Figo de Muze, uppf Raymond de Grave, äg Mitt Hjärta Hästsport, Christina Sandel-de Labouch), där han delar sjätteplatsen med Emil JönssonBe Special (KWPN val f-06 e Chacco Blue-Indoctro, uppf J G E. Delissen, äg JJ Horse Training & Coaching).

    Ingemar ligger även bra till med guldhästen från Falsterbo, Captain Sparrow 5 (HOLST val f-07 e Cormint I-Barnaul XX, uppf Pohling Manred, äg Mitt Hjärta Hästsport).

    Samtliga totalställningar.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden