Veterinärt
18 augusti 2021 14:16
Ridsportplus

Nya kvarkavaccinet: ”Hoppas det håller vad det lovar”

KvarkavaccinFörbundsveterinären Peter Kallings är försiktigt positiv till det svenska kvarkavaccin som just fått klartecken för lansering. "Vi hoppas mycket på det", säger han.

Nya kvarkavaccinet: ”Hoppas det håller vad det lovar”
Peter Kallings slänger in några brasklappar när det gäller kvarkavaccinet som precis godkänts för lansering. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tidigare i veckan fick det svenska bolaget Intervacc klartecken att börja marknadsföra sitt kvarkavaccin. Det innebär att hästar kan vaccineras redan i år. Något som ses som glädjande med tanke på de hälsoproblem och ekonomiska konsekvenser som ett kvarkautbrott kan få, inte minst bland landets ridskolor. Än är det dock lite för tidigt att ropa hej, menar Peter Kallings, förbundsveterinär på Svenska Ridsportförbundet.

    – Vi hoppas mycket på det här vaccinet, men det är fortfarande upp till bevis. Det har kommit kvarkavaccin tidigare som inte har hållit vad de har lovat. Det har främst handlat om amerikanska vaccin, men det här vaccinet är godkänt av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Om det håller vad det lovar är det synnerligen hoppfullt, säger Peter Kallings.

    I och med att kvarkavaccinet är centralt godkänt av EMA är det per EU-definition godkänt i alla länder. Återstår gör uppgifter om hur ofta man ska vaccinera och eventuella biverkningar. Det menar Peter Kallings som nu tar saken vidare till förbundets referensgrupp med fokus på djurskydd, smittskydd och antidopning, DSA. Det nya kvarkavaccinet är en punkt på dagordningen när gruppen ska träffas i början av nästa vecka. Då ska eventuella biverkningar, vaccinationsintervall och vaccinets effektivitet diskuteras med input från kvarkaexperten Gittan Gröndahl, tf statsveterinär vid SVA.

    – Ett problem är till exempel att vissa hästar utan symptom kan ha kvar kvarkabakterier gömda i sina luftsäckar och därmed vara så kallade tysta smittbärare, säger Peter Kallings.

    Vaccin räcker inte

    Han vill också slänga in en brasklapp.
    – Ett kvarkavaccin skulle naturligtvis underlätta, men för att stoppa kvarkan måste fler åtgärder till. Basal smittskyddshygien och att ta emot främmande hästar i karantänsstall är fortfarande lika viktigt. Något jag hoppas att det finns en större medvetenhet kring efter covid-19 och utbrottet av EHV-1.

    Frågan om huruvida kvarkavaccinet kan komma att bli obligatoriskt i tävlingssammanhang är för tidigt väckt, menar Peter Kallings.
    – Först får vi se om det fungerar på den svenska marknaden.

    Vaccination mot EHV-1 är exempelvis obligatoriskt inom trav och galopp i Frankrike, och på gång inom ridsporten i Tyskland. I Sverige inväntar man resultatet av FEI:s utredning innan man fattar beslut. Ett beslut om obligatorisk vaccination mot kvarka för tävlingshästar riskerar dessutom att bli aningen trubbigt, om inte landets hästpopulation i övrigt också vaccineras, menar Peter Kallings.
    – Tar vi vaccinet mot EHV-1 som exempel så fungerar det fortfarande inte mot den neurologiska formen. Men får du ner virustrycket i populationen kan du rimligtvis räkna med att få ner antalet neurologiska fall. Det är samma sak med kvarka. Du behöver ha en hög vaccinationstäckning för att populationen ska vara skyddad, inte minst ridskolehästar.

    Att det ligger svensk forskning bakom vaccinet känns i alla fall betryggande så långt, menar Peter Kallings.
    – Nu håller vi bara tummarna för att det ska hålla ute i fält också.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden