Fälttävlan
25 september 2021 11:09

EM-terrängen klar – Algotsson Ostholt bästa svensk

MästerskapNu är terrängen på EM i fälttävlan i Avenches, Schweiz, med ett svenskt lag i startfältet, klar. Det blev en hel del omkastningar i resultatlistan, efter bland annat flera fina svenska prestationer.

EM-terrängen klar – Algotsson Ostholt bästa svensk
Sara Algotsson Ostholt och Chicuelo avancerade till 13:e plats efter lördagens terräng. Foto: Jon Straud

De svenska ekipagen bad inte om ursäkt för sig i lördagens EM-terräng, där både svenska laget och flera svenska ekipage klättrade individuellt.

Efter torsdagens och fredagens dressyr på EM i schweiziska Avenches, som bjuder på bra terrängväder, var det oerhört jämnt i toppen.

Lördagens fyrstjärniga terräng var 5 700 meter lång, ganska snirklig och började klockan 11 och har flera svårigheter.
– Det är en tuff terräng med många djupa dropp, Banan växer hela tiden, ända in i mål. Det gäller att hålla fokus och kondition ända till slutet, säger Sara Algotsson Ostholt i det svenska laget till SVT.

– Jag tror det är en bana där man får tänka till under hela tiden, säger svenska förbundskaptenen Fredrik Bergendorff till SVT.
– Jag ser möjligheter att vi kan avancera under terrängen, det är jämnt i poängen. Vi ska fokusera på det vi kan, fortsätter han.

Tidig utspringning

Redan terrängens första ryttare, Hollands lagryttare Jordy Wilken, fick en utspringning i första svårigheten som var hinder 4, en coffin som avslutades med smalhinder på böjt spår. Ryttaren valde sedan flera långa vägar.

Terrängen innehöll 32 hinder och 40 språng, och tiden förutspås bli svår att hålla. Terrängens första ekipage tog ungefär en minut extra på sig för att ta sig runt.

Belgiens Kris Vervaecke gick ut som andra ryttare, och såg ut att rida lite på säkerhet i runda som inte såg ut att bli någon av de snabbare i dag. Det blev ändå en utbrytning på en av banans alla smalhinder, 16B.

Sveriges första ekipage, Malin Josefsson och Golden Midnight, gav Sverige en kanonstart. Valacken tog sin an banans alla svårigheter gott gående med spetsade öron hela vägen runt. Efter vad som visades i tv-sändningen valde ryttaren konsekvent de snabba vägarna och hästen svarade upp med omtramp där det behövdes och stora, flotta språng när det krävdes.

– Jag är väldigt glad, han kändes väldig fin, första sju minuterna var han fantastisk. Sedan blev han lite lång för mig på slutet. Det känns som att tiden är mer görbar än vad vi trodde, säger Malin Josefsson till SVT.

Ekipaget såg ut att ha krafter kvar när det gick i mål utan hinderstraff och med 5,2 straff för tiden.

Första dubbelnollan

Topplagen Frankrike och Tyskland började riktigt starkt med sina förstaryttare. Frankrikes rutinerade Jean Lou Bigot visade att det går att göra en dubbelnolla i en runda som såg säker ut. Tyskland kontrade direkt genom att få in sin lagryttare Anna Siemer i mål med endast 1,6 straff för tiden.

 

Storbritanniens första ryttare visade världsklass. Lagryttaren Piggy March och snabbe Brookfield Inocent fick mästerskapsbanan att se lekande lätt ut. Ekipaget gav inte bort en enda meter och gick i mål som dubbelnolla, ett par långa vägar till trots.
– Jag är oerhört lyckligt lottad som sitter på den här fina hästen, säger ryttaren till SVT.

Individuella brittiska ekipaget Izzy Taylor/Monkeying Around gick mål utan några straff med sig.

Hinderfel för Forsberg

Svenska lagets andra ekipage, Christoffer Forsberg/Hippo’s Sapporo fick en utbrytning på 10A, det kostade i både hinderstraff och tid. Men ekipaget höll i hop det och löste alla resterande uppgifter på ett fokuserat och balanserat sätt. Det blev drygt 37 straff med sig från terrängen för det svenska ekipaget.
– Det är klart att jag är besviken. Jag satsade full ut för att gå fort och vara nolla, säger Christoffer Forsberg till SVT efter sin ritt.
– Svängarna fram och tillbaka är mest utmanande i den här banan.

Det blev ett bakslag för det franska laget, som låg trea efter fredagens dressyr, när Gwendolen Fer fick en liten snopen avsittning och fick promenera ut från banan. Inte heller Beat Danner i Schweiz lag, som låg nära Sverige i resultatlistan efter dressyr, fullföljde terrängen.

Nicolawilson
Nicola Wilson i Storbritanniens lag gjorde en kanonrunda i terrängen. Foto: FEI/Richard Juilliart

Storbritanniens lagryttare Nicola Wilson fortsatte med landets defilering i terrängen och var dubbelnolla.

Individuella svenska ekipaget Sofia Sjöborg/Bryjamolga van het Marienshof Z såg riktigt säkra ut och klarade alla frågor på ett övertygande sätt. Ekipaget gick i mål med 5,6 straff för tiden.

Fler lagekipage borta

Även Belgien, Holland och Spanien har tappat ett lagekipage vardera.

Malin Petersen och Charly Brown gjorde ett stabilt intryck, även om det blev ett lite svajigt ögonblick när valacken valde att trampa om inför en av de öppna spetsarna. Mot slutet av banan såg hästen lite trött ut, men ryttaren lotsade mästerskapsdebutanten i mål, utan fel på hinder och med 12 straff för tiden. Sverige ligger nu fyra.
– På det stora hela hade jag en riktigt bra känsla, säger Malin Petersen till SVT.

Tysklands Michael Jung med mästerskapets yngsta häst, 9-årige FischerWild Wave, bars runt banan av en jublande publik. Ekipaget tog några långa vägar, men som den mästare ryttaren är lotsade han hästen genom banan och gick över mållinjen utan straff.

Stark finsk runda

Finlands Sanna Siltakorpi, som startar individuellt, bjöd på stark och beslutsam ridning på svenskfödde SWB-valacken Bofey Click. Finskan, som har flyttat tillbaka till Finland efter att ha varit baserad i Tyskland länge, gick i mål med 6,4 straff för tiden, detta innan lagtävlingen gick in på sina sista ekipage.

Sverige låg femma inför sista ekipagen, i tätt poängstrid med fyran Schweiz och sexan Irland.

Irlands Padraig Mc Carthy gav Irland det laget behövde – en runda utan några straff.

Sveriges sista lagekipage Sara Algotsson Ostholt och mästerskapsdebuterande Chicuelo bjöd på en runda med härlig aktion och energi. Den lättgalopperade hästen tog sin an banans svårigheter med spetsade öron och snagg uppfattningsförmåga. Det blev den långa vägen vid något ställe, och felfritt på hinder men med 2,4 straff för tiden. Det räckte för att Irland skulle gå förbi Sverige.

”Så glad”

– Jag är så glad för min häst, han var så enkel att rida och reglera. Jag tycker att han visade att han är en mästerskapshäst, säger en glad Sara Algotsson Ostholt till SVT.

Ingridklimke
Regerande Europamästarekipaget Ingrid Klimke och SAP Hale Bob OLD, Tyskland, tappade sin ledning i terrängen. Foto: FEI/Richard Juilliart

Tävlingen öppnades upp då ledande Ingrid Klimke gick några sekunder över tiden efter en terrängrunda där det såg enkelt ut. Det blev 1,2 straff för tiden vilket innebar att Nicola Wilson går förbi tyskan och upp i en ledning som hon behåller över natten.
– Jag låg före tiden i början, min häst var modig och fin över hindren. Det var roligt att rida och min häst gick det snabbaste han kunde, säger Ingrid Klimke till SVT.

 

Regerande världsmästaren Rosalind Canter, Storbritannien, såg ut som säkerheten själv med sin långgalopperade Allstar B. Ekpaget, som låg i topp när de gick ut, fick plötsligt ett par märkliga utbrytningar. Det första kom på hinder 28, ett smalhinder före vatten. Det såg ut som att hästen bara tog kommandot och gick vid sidan av hindret. Sedan hände samma sak en gång till och ekipaget rasade i resultatlistan.

Hemmanationens Felix Vogg var på några flaggor under sin runda, men disponerade sin energi utmärkt och gick i mål som dubbelnolla. Sverige är därmed sexa inför söndagens banhoppning.

Sara Algotsson Ostholt är på plats 13 och Sofia Sjöborg på plats 17.

Svenska ekipagens starttider

11.16 Malin Josefsson
12.32 Christoffer Forsberg
13.24 Sofia Sjöborg (endast individuellt)
14.00 Malin Petersen
15.24 Sara Algotsson Ostholt

Toppekipagens starttider

13.00 Nicola Wilson, Storbritannien
15.32 Maxime Livio, Frankrike
15.35 Ingrid Klimke, Tyskland
15.52 Rosalind Canter, Storbritannien

Liveresultat

Startlista, terräng

SVT Play sänder från klockan 10.45

 FEI TV/ClipMyHorse

Karta över terrängbanan

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden