Avelsnyheter
5 oktober 2021 12:21
Ridsportplus

Magic Park fortsatt herre på täppan

BetäckningsstatistikSWB har släppt betäckningssiffrorna för 2021. Allra populärast är fortsatt hoppstammade Magic Park. På andra plats ligger en av Danmarks mest populära dressyrhingstar, som numera går under svensk flagg. Se tio i topp-listorna över uppfödarnas favoriter här.

Magic Park fortsatt herre på täppan
Magic Park med ägaren Royne Zetterman i sadeln. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Årets preliminära betäckningssiffror är sammanställda och antalet betäckta ston har ökat i år igen, efter fjolårets drygt femprocentiga ökning. Nu uppgår det till 4 791 ston mot 4 415 i fjol och 4 106 ston 2019, en ökning med drygt 16 procent från 2019.

    SWB har inte hunnit göra någon djuplodande jämförelse av statistiken ännu, men Ulrica Holst på SWB kan ändå konstatera att uppgången som syntes redan förra året fortsätter.
    – Det var lite förvånande redan förra året och att det skulle hålla i sig även i år är väldigt roligt, säger hon till Ridsport.

    Någon förklaring till att betäckningarna har ökat – tvärtemot vad många spådde skulle ske under pandemiåret – har Ulrica Holst inte.
    – Det var inget man hade trott och jag kan bara spekulera kring varför det är så. Jag vet inte om folk kände att de ändå inte kunde tävla så mycket och satte stona i avel. Jag har ingen aning.

    Äldre hingst som har bubblat upp

    Hopphingsten Magic Park (SWB f-07 e Armitage-Ahorn, uppf Sisse Sejrbo, äg Royne Zetterman AB) är den hingst som med 210 ston har betäckt allra mest av alla hingstar inom SWB. Han seglade upp i topp redan förra året och stod då för 192 betäckta ston.
    – Det är en jätteintressant hingst – ser man på Breeders nu har han lämnat fantastiskt fina avkommor, sa Ulrica Holst till Ridsport när Magic Park intog förstaplatsen i fjol.
    – Han kämpar på får man verkligen säga, det är ju fantastiska siffror. Det var länge sedan vi hade så höga siffror, säger hon om att Magic Park toppar även i år.

    En orsak till avelsframgången kan vara att den tidigare hopphingsten numera matchas som dressyrhäst på tävlingsbanorna och därmed lockar även dressyrhästuppfödare. En annan kan vara att hingstägaren endast tar ut en (låg) levande föl avgift, 7500 kronor plus moms, och då ingår fosterförsäkring.

    Fjolårets tvåa bland hopphingstarna, Heartbeat (f-01 e Heartbreaker-Ramiro Z, uppf W. Geraatsmed), har halkat ner till plats fyra bland hopphingstarna. Ny tvåa på hoppsidan är Emmerton (f-98 e Emilion-Nimmerdor, uppf S. van der Meer), som tävlades framgångsrikt av Peter Eriksson i unghästchampionaten och sedan gjorde internationell karriär med holländaren Jur Vrieling innan hingsten kom tillbaka till Sverige 2016. Emmerton har fått 112 ston.
    – Att den gamle herren har spottat upp sig är lite roligt. Jag tror att han har haft väldigt bra dräktighet, säger Ulrica Holst.

    Trea på hoppsidan är Grevlundas Crusader Ice (f-11 e Cabachon-Corland, uppf Thina Stigsson) som gjordes mer tillgänglig för avel när tävlandet minskade under pandemin. Hingsten som tävlas av Peder Fredricson fick 111 ston.

    ”Tråkigt för Sverige”

    Två populära hopphingstar som nyligen lämnat Sverige för större tävlingsuppgifter fanns med på topplistan förra året och återfinns även i år. Det är sjundeplacerade Casanova Hästak (f-13 e Cosmeo u Diana e Diamant de Semilly) som sålts till en grekisk OS-ryttare – och åttondeplacerade Baloé Hp (SWB f-14 e Balou du Rouet-Clearway, uppf/äg Malin Carlsson, Hipparion HB) som flugit över Atlanten och ska ridas av världsstjärnan Beezie Madden.

    – Man får säga grattis till dem som fått avkommor eller har dräktigt. Jag tror det kommer gå väldigt bra för båda hästarna. Det är tråkigt för Sverige när vi mister sådana fina hingstar, men jag förstår att det är svårt när man får bra bud, säger Ulrica Holst.
    – Vi får väl hoppas att de inte kastrerar dem, utan att de både får prestera i sporten och verka lite i aveln. Bägge två är fantastiska individer. Det är lite tveeggat, man vill både att de ska prestera i sporten samtidigt som man vill ha kvar dem för avel och sport i Sverige.

    Blott 4-årige Casall-sonen Cannobio har bubblat upp på listan som femma bland hopphingstarna med 97 betäckta ston.
    – Cannobio är en intressant och modern häst för sporten, och han är bara fyra. Det är kul, säger Ulrica Holst.

    ”Väldigt intressant hingst”

    På dressyrsidan toppar Janeiro Platinum (f-14 e Sezuan-UB40, uppf Titan Wilaras) som står för 181 betäckta ston, 70 fler än dressyrlistans tvåa. Hingsten köptes in av Christinelund Dressage från Helgstrand Dressage under hösten 2020 för satsning mot mästerskap med Sofie Lexner i sadeln. Innan Janeiro Platinum kom till Sverige var han Danmarks mest populära hingst.
    – Det är en väldigt intressant hingst som har poppat upp i Sverige. Jag vet inte om det är lite av nyhetens behag, men han är fantastiskt vacker, säger Ulrica Holst om hingsten som är tvåa totalt i betäckningsstatistiken.

    Förra årets mesta dressyrhingst Suarez (f-15 e Sezuan-Desperads, uppf ZG Judith och Sönke Schmidt, äg Helgstrand Dressage) är som bekant borta ur leken sedan han sålts och kastrerats efter UVM i Verden i augusti, där han blev nia i sin åldersgrupp. Suarez har legat i topp i svensk betäckningsstatistik tre år på raken med rekordet 2019 då han fick 178 ston. I fjol hade han 150 ston men i år fick han ”bara” 36 ston.

    Tvåa bland dressyrhingstarna är Helgstrands Freetown (f-17 e Fürst Wilhelm-Sir Donnerhall, uppf T Hogrefe), som godkändes i Oldenburg 2019 och i DVH hösten 2020. Freetown har verkat i avel hos Gränsbo Stuteri och antalet ston ligger på 110.

    Flera nya bland de dressyrstammade

    Ny på listan är Rockabye S, Revolutionhingsten ue Belstaff som Helgstrand Dressage valde att ställa hos Gränsbo Stuteri i år. I fjol var han silvermedaljör på Bundeschampionat bland de 3-åriga hingstarna. De svenska uppfödarna var inte sena att ta tillfället i akt och han fick 83 ston.

    Nygodkände Oneofakind OM efter Total Hope-BH Zack, uppfödd och ägd av Oneinamillion Horses AB men del av Lövsta stuteris hingstprogram, lyckades tränga sig in på en femte plats med 76 tillförda ston i år. Han lockade mer än årets bruksprovssegrare Glasgow (e Grand Galaxy Win u Barcelona e Figaro R, uppf/äg Gränsbo Stuteri) som fick 56 ston.

    En annan av bubblarna bland dressyrhingstarna är Hometown (e Apache-Ferro, uppf J.A.G. Bouwmeester) som flyttade till Sverige så sent som i början av förra året. KWPN-hingsten köptes då in av den svensk-nederländska investerarduon Johan Ifverson och Egbert Schep och skulle verka i avel hos Lövsta. Hingsten ägs numera av Anita Rostner och står till tjänst hos Myrsjö Gård där han i år fick 44 ston.

    En annan dressyruppstickare är Sibelius (SWB f-07 e Rosevelt-Prestige VDL, uppf Rigmor & Johnny Svensson, ägare Stable Millegarne AB) som tilldelades ”Årets utmanarhingst” i dressyr av SWB i år. Utmärkelsen ”syftar till att uppmärksamma hingstar som visat en lovande start i sin avelskarriär och vars avkommor visat talanger för att bli framgångsrika sporthästar”. Sibelius har betäckt 65 ston i år.

    De elva populäraste hopphingstarna

    1. Magic Park (SWB) 210 ston
    2. Emmerton (ex Raldolala) 112 ston
    3. Crusader Ice (SWB) 111 ston
    4. Heartbeat 106 ston
    5. Cannobio 97 ston
    6. Kintaro VDL 87 ston
    7. Casanova Hästak 80 ston
    8. Baloé Hp (SWB) 77 ston
    9. Kentucky van’t Ruytershof 75 ston
    10. S.J. Royal Chacoon och Enelzkey 67 ston

    De elva populäraste dressyrhingstarna

    1. Janeiro Platinum 181 ston
    2. Freetown 110 ston
    3. Zafferano (SWB) 90 ston
    4. Rockabye S 83 ston
    5. Oneofakind OM (SWB) 76 ston
    6. Bon Coeur 68 ston
    7. Sibelius SWB och Fortnite 65 ston
    8. Kane 61 ston
    9. Glasgow 56 ston
    10. Hometown (ex Hornrose) 44 ston

    Siffrorna är preliminära fram till årsskiftet.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden