Avelsnyheter
11 oktober 2021 15:26
Ridsportplus

Efter elitfölauktionen: ”Visst känner vi en viss besvikelse”

ElitfölauktionDet blev mer blygsamma priser när det var dags för hoppfölen att auktioneras ut under söndagskvällen på SWB Equestrian Weeks - priserna för de två föl som toppade låg på hälften av vad det dyraste dressyrfölet kostade veckan innan. SWB:s Helén Uddefors konstaterar att det är en tuff marknad just nu.

Efter elitfölauktionen: ”Visst känner vi en viss besvikelse”
Hingstfölet Main Complete har ny ägare i Lövsta Stuteri.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    24 föl fanns med när elitfölauktionen för hoppföl drog igång – 21 av dem såldes, till ett snittpris av knappt 89 000 kronor, 8 785 euro. SWB beräknar snittpriset utifrån de föl som genererar försäljningsprovision. Totalpriset för 21 sålda föl landade på 184 500 euro, strax under två miljoner kronor.

    – På ett vis är det blygsamma priser, i skenet av vad vi har fått för våra föl tidigare, summerar SWB:s vd Helén Uddefors, så här dagen efter auktionen.

    2020 låg snittpriset på SWB:s fölauktion på cirka 120 000 kronor, likadant 2019.
    – Så visst känner vi en viss besvikelse, men man måste också förstå att det är riktigt hård konkurrens på marknaden.

    Efter att ha varit i kontakt med Horse24, som sköter själva auktionen online, menar Uddefors ändå att årets resultat inte är något bottennapp.

    – Av de senaste fem auktionerna med hoppföl som Horse24 har genomfört låg vår auktion näst högst i snittpris. Då handlar det om auktioner med föl från tyska förbund, som till exempel Westfalen.

    Internationellt intresse

    SWB säger att de i år har satsat mer än någonsin på att marknadsföra auktionen. Genom den internationella auktionssajten kom även intresse från andra länder – ett föl såldes till USA och ett gick till Tyskland.

    – Det fanns även budgivare från Spanien, Mexiko, Frankrike och Belgien, så det fanns absolut ett internationellt intresse. Men de dyraste fölen gick ändå till Sverige, säger Uddefors och fortsätter:

    – Vi har inte varit i närheten av det här internationella intresset tidigare i den här omfattningen, det syntes främst på dressyrfölsauktionen. Det är kombinationen som gör att det blir ett bra resultat – våra svenska kunder, tidigare kunder och så de som kommer in via Horse24.

    Nästa år hoppas man på att pandemin helt släppt sitt grepp och att man kan vara tillbaka på ”vanligt” vis.

    – Vi hoppas och tror att vi nästa år ska kunna ha hybridauktioner, en kombination med online och fysisk auktion så att vi kan få det bästa av båda världar. Det är så många onlineauktioner nu, det är helt otroligt. Men en fysisk auktion är svårslagen, där det blir mer spänning och nerv. Stämningen blir en helt annan, och vi hoppas kunna ha fölen i våra fina stallar och få hit auktionsförättaren Frederick de Backer igen.

    Lövsta köpte dyrast

    Två Conthargos-föl blev dyrast på hoppfölauktionen, då de såldes för 15 500 euro. Hingstfölet Main Complete (e Conthargos-Cornet Obolensky, uppf Marina Björkman) köptes av Lövsta Stuteri, som även handlade hingstmaterial på dressyrfölauktionen.

    Contarusa-em
    Stofölet Contharusa EM gick även hon för 15 500 euro.

    Stofölet Contharusa EM (e Conthargos-Numero Uno, uppf Michaela Eriksson) gick även hon för 15 500 euro, cirka 168 000 kronor. Strax bakom i prislistan gick Chic Kaboom (sto e Kentucky van’t Ruytershof-Corlensky G, uppf Pia Nilsson) för 15 000 euro.

    Bland köparna fanns även Västra Hoby Stuteri, mest kända för sina framgångsrika uppfödningar på dressyrbanorna. Nu köpte man för första gången ett hoppföl, hingsten Ralf-Gunar af Herred (e Phenomene Bleu VDM-Kannan, uppf Herreds Gård) som gick för 9 500 euro.

    På frågan om Tobias Hansson, som driver Västra Hoby Stuteri, letar efter nya hingstämnen kom ett rutinerat svar.
    – Vi får se, jag är tillräckligt luttrad för att invänta treårsåldern. Men stammen är onekligen intressant. Det är framförallt en kul grej att göra tillsammans med Kicki och Stefan Sander på Sander Equestrian, kommenterar han.

    För SWB väntar nu tid för analys efter två intensiva veckor.

    – Man hoppas ju alltid på att det ska bli fantastiska priser och nya rekord, men nu får vi titta på vårt erbjudande till nästa år och även försöka förstå vilken tuff marknad det är, avslutar Helén Uddefors.

    Samtliga föl och priser på hoppfölauktionen

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Allt om Breeders Trophy i hoppning (17)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden