Sverige
30 oktober 2021 15:30
Ridsportplus

Därför rider vi Hubertusjakt

KulturhistoriaDen 3:e november rider många svenska ryttare Hubertusjakt, och det gör man för att fira minnet av den helige St: Hubertus. Men vem var han och varför rider vi en jakt i skogen till hans ära?

Därför rider vi Hubertusjakt
Löjtnant Victor Victor, K1, ombord på Ironi greppar rävsvansen vid halali på Gärdet under Stockholms Fältrittklubbs 105:e Hubertusjakt. Foto: Ulf Lonäs

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Hubertus var en biskop från Tongern-Maastricht i Tyskland och föddes troligen år 655 e.kr. Han verkade först som missionär i Südbrabant och Ardennerområdena och blev senare förste biskop av Lüttich.

    En post som han troligen hade fram till sin död 727. Hubertus blev helgonförklarad den 3 november år 743 som blev hans minnesdag som fortfarande firas med en Hubertusjakt inte bara runtom i Sverige utan också i flera andra länder.

    Hjortlegend

    St: Hubertus dyrkan bredde ut sig över större delen av nuvarande Europa under 1100-talet. Den legend som tidigare tillskrivits den helige St Eustachius överfördes då på St: Hubertus. Legenden berättade om mötet med en hjort med ett strålande kors mellan hornen, och den händelsen skulle ha inträffat under en jakt. Därför blev St: Hubertus skyddshelgon inte bara för staden Lüttich utan också för jägare och skogsfolk.

    Till hans ära grundades i Tyskland en Hubertusorden under 1400-talet. Delar av den orden överlevde i Frankrike till cirka 1830, och var Bayerns högsta orden fram till 1918.

    Hubertusjakt-motljus1
    Hubertusjakt på Strömsholm 2006. Foto: Roland Thunholm

    Prinsarna satte agendan

    Hubertus och Hubertusdagen finns fortfarande kvar i den svenska almanackan. Det var prinsarna Carl, Eugen och Oskar Bernadotte som bildade Stockholms Fältridtklubb på Drottningholms slott måndagen den 1 november 1886. Syftet var att uppmuntra till jakt- terräng- och distansridning.

    Redan den 8 november reds den första jakten med prinsar och officerare i trakten av Ulriksdal. Den första distansritten i Sverige genomfördes av Stockholms Fältridtklubb 1891 och leddes av prins Eugen.

    Under de första 30 åren på 1900-talet arrangerades också rävjakt på Hubertusdagen med hundar i Sverige.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden