Veterinärt
13 november 2021 10:43
Ridsportplus

Hästbesiktning i fokus på veterinärkongress

Del 1 Veterinärkongressen”Gick den igenom?” är ett vanligt men felaktigt uttryck om hästen efter besiktning inför köp. Varför det är så framgick i de föreläsningar kring hästbesiktning som ingick i årets veterinärkongress.

Hästbesiktning i fokus på veterinärkongress
Allt fler veterinärer reserverar sina bedömningar vid hästbesiktningar. Det är ett led i att deras bedömning kan komma att räknas som bevis vid en tvist. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det som sker vid en hästbesiktning är att veterinären ger sin sammanfattning av kliniska fynd, ett underlag för köparen att kunna fatta beslut inför köp.
    – Hästbesiktning är en varudeklaration, en bedömning av framtida risk, sade veterinär Johan Lenz, Höganäs. Det ska alltid vara köparens veterinär som utför besiktningen och den innebär även en trygghet för säljaren att köparen har uppfyllt sin undersökningsplikt.
    – Hästen behöver inte vara ua, utan anmärkning, på allting för att köparen ska våga ta risken, sade Anette Graf, veterinär med specialistkompetens i hästens sjukdomar och försäkringsveterinär på Agria.
    – Det beror helt på vilka fynd det gäller och köparens erfarenhet. Ibland kan det behövas utökade undersökningar för att kontrollera fynden.

    Kan bli slagträ

    Hästbesiktning inför köp berör många hästägare och många veterinärer börjar känna sig osäkra inför att utföra dem, eftersom besiktningsintyget kan komma att bli slagträ i framtida tvister.

    Anette Graf poängterade att en grundläggande sak är att det medicinska språket och det juridiska är ganska olikt. Om veterinären skriver ”sannolikt” kan juristen tolka det som ”bortom allt tvivel”. På samma sätt blir veterinärens ”normal variation” till ”anmärkning” hos juristen.

    Vidare fastslogs att ”en enkel gårdsbesiktning” inte existerar. Veterinären ska göra likadant vid en gårdsbesiktning som på en klinik. Men förutsättningarna vid gårdsbesiktningen måste vara bra.

    Distriktsveterinär Monika Wartel, Fjärdhundra, gör många gårdsbesiktningar och berättade mer:
    – Det är fyra faktorer som spelar in vid besiktning: hästen, veterinären, personen som visar hästen och miljön, sade Monika Wartel. För mig är miljön den stora skillnaden mellan gårdsbesiktning och klinik.
    – Det fungerar oftast bra med gårdsbesiktningar, hästen är trygg och lugn i sin hemmamiljö. Men bokningen måste göras noggrant så att vissa förutsättningar är uppfyllda.

    Detta är de viktiga punkterna:

    • Lämpligt underlag för att springa med hästen och att longera den på
    • Stallet måste kunna släckas ner så det blir mörkt vid ögonundersökningen
    • Stallet ska ha tillräckligt med ljus för övrig undersökning
    • Person som visar hästen ska vara myndig och van vid att springa upp med hästar
    • Den omgivande miljön, det får inte vara för rörigt runt om med hästar som förs ut och in och mycket folk i rörelse.

    Olika omfattning

    I Sverige finns särskilda besiktningsprotokoll att följa. Veterinären avgör hur omfattande undersökning som ska göras, vilket innebär att en besiktning kan ta allt från 20 minuter till två timmar. Röntgenplåtarna kan vara allt från två till 50 projektioner.

    Anette Graf framhöll att det är viktigt att ange omfattningen av vissa undersökningar, till exempel när det gäller munhåla och tänder. Där ska det framgå om det handlar om en titt i munnen eller mer ingående undersökning med munstege på hästen.
    – Om det är en enkel undersökning och det framkommer något, rekommenderar jag utökad undersökning av expert.

    Även ögonen kan behöva undersökas närmare om den besiktigande veterinärer finner något oklart. När ögonen undersöks får det inte vara solljus och stallet ska vara nedsläckt.
    – Ögonens symmetri och ögonfransvinkeln är saker att titta på, sade Anette Graf, de kan indikera om det är något i olag.

    Vad gäller rörelsebedömning brukar hon longera på böjt spår i alla gångarter. Hon tycker att skritten ger mycket information.
    – Jag tittar gärna flera gånger på hästen i skritt och ibland gör jag svansdrag vid misstänkt ataxi, ibland får hästen rygga.

    Exalterade köpare

    Hon är mycket noga med att registrera eventuella inkar.
    – Jag tycker de är luriga för att de när som helst kan börja växa och orsaka träningsuppehåll om de sitter på fel ställe. Sitter de vid öronen är det ett otacksamt ställe att behandla på, liksom platser där utrustningen ligger an.

    I en paneldiskussion mellan flera veterinärer och advokat, framkom bland annat problemet med att köparen är så exalterad inför att kunna köpa en viss häst att hen inte uppfattar vad veterinären säger vid besiktningen. Det kunde Johan Lenz förklara:

    – Det finns studier som visar att människor är mer riskbenägna vid köp, alltså vid besiktningstillfället, berättade han. Först en vecka efter att de fått hem hästen börjar de titta på den med andra ögon och tänka efter. Mäklare har anammat detta fullt ut, det är därför det luktar nybakta bullar och finns en tänd brasa vid visning av hus till salu!

    Advokat Carl-G Leissner, Lidingö, tryckte på något som köpare måste ta till sig:
    – Det är inte en ny häst de står i begrepp att köpa, utan en begagnad sådan.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden