Sverige
22 november 2021 12:15
Ridsportplus

”Det tar 20 minuter att mocka åt 20 hästar”

Active StableDet har gått snart åtta år sedan Active Stable-anläggningen invigdes på Ridskolan Strömsholm. Effekterna av den aktiva hästhållningen är än så länge övervägande positiva. Vi talar om hur det går med Linda Kjellberg, husdjursagronom, och Åsa Johansson, stallchef.

”Det tar 20 minuter att mocka åt 20 hästar”
En transponder runt hästens hals loggar att den äter men ser också till att hästen inte får mer mat än den behöver. Det gör att hästar med olika energibehov ändå kan gå ihop. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Två av dem som arbetar nära konceptet är husdjursagronomen Linda Kjellberg som forskar kring hur det fungerar i praktiken och stallchef Åsa Johansson, som basar över både det traditionella Kungsgårdsstallet och den aktiva grupphästhållningen.

    Hur har detta fallit ut jämfört med traditionellt sätt att hålla häst?
    – Det är ett bra komplement, säger Linda Kjellberg.  Arbetet för personal och studenter fördelas på annat sätt, de får hålla på mer med hästarna än att mocka och göra hagbyten.
    – Alla hästar trivs där, men ibland behöver någon häst tas ur gruppen på grund av för dålig hovstatus. För många tappskor på en häst med dålig hovkvalitet fungerar inte.
    – Vid en jämförelse lägger vi mer tid på att borsta hästarna, för att de ska bli lika fina som ”stallhästarna”, säger Åsa Johansson. Vi klipper och täckar dem. Efter den första vintern lärde vi oss att använda täcken med glatt insida, så att det inte blir skav. Vi märker på hästarna att de vill vara i grupphästhållningen, de vill ogärna gå därifrån.

    Linda-k-stromsholm
    Linda Kjellberg
    Husdjursagronom, arbetar som lärare i hästkunskap, forskarstuderande och miljösamordnare på Ridskolan Strömsholm. Foto: Ridskolan Strömsholm

    Vilken typ av hästar går där?
    – Skolhästar i alla åldrar. De tränas och tävlas till och med medelsvår dressyr och upp till 1,30-hoppning, säger Linda Kjellberg. Deras prestationsnivå försämras inte och de fungerar väl på lektionerna. Systemet passar mycket bra till hästar med höga energinivåer. Ryttarna rider inte längre på deras stallmodighet, utan hästarna lär sig att gå fram för ryttarens skänkel.

    Vilka är vinsterna för hästarna/människorna?
    – Det förbättrar hästarnas miljö och ger samtidigt ägarna mer tid till hästarna, säger Linda Kjellberg.
    – Det är inte lika arbetskrävande fysiskt, säger Åsa Johansson. Vi har maskinell påfyllnad av foder och strö och ligghallarna mockas med maskin. Gödseln från underlaget mockas manuellt med elskottkärror och det tar bara 20 minuter för två personer att mocka åt 20 hästar.

    Asa-j-stromsholm
    Åsa Johansson
    Hippolog, som stallchef ansvarig för den aktiva grupphästhållningen samt Kungsgårdsstallet på Ridskolan Strömsholm.

    Finns det något särskilt att tänka på för den som vill ha ett Active Stable?
    – Ytan måste vara tillräckligt stor, säger Linda Kjellberg. Minst 150, men helst 300 kvadratmeter per häst, för att minska skaderisken mellan hästarna. Det är viktigt att underlaget blir bra – hårdgjort men halkfritt. Räkna med att sko lite oftare. Med våra underlag är det fem veckor mellan skoningarna.
    – Tillsynen av hästarna är viktig, säger Åsa Johansson. Även de som inte ska ridas måste visiteras dagligen med en koll av att de står och rör sig normalt. Vi läser av data också, så att vi ser att de ätit som de brukar.
    – Området måste planeras noga. Hästarna ser inte själva behovet av att röra sig, utan det måste finnas något som lockar, till exempel kraftfoderautomaten, så att de inte står stilla vid grovfodret. Våra är mycket i de halmade ligghallarna. De
    leker, äter och vilar där.

    Är det ekonomiskt försvarbart?
    – Jag tror att byggkostnaderna blir desamma som för ett konventionellt stall för lika många hästar, säger Linda Kjellberg. Men man behöver lägga dem på annat, som teknik och underlag. Slutsumman blir nog ganska lika. De stora vinsterna blir i driften om man har anställd personal.

    Fakta

    Så fungerar det

    Ett Active Stable innehåller datoriserade grov- och kraftfoderstationer. Varje hästs foderstat regleras genom en transponder i grimman, som aktiveras i automaten. Alla data kring hur varje häst äter kan följas i ett dataprogram.

    Utöver foderstationer finns ett område med sand där hästarna kan rulla sig, en ligghall och hårdgjorda ytor där de förflyttar sig.

    Anläggningen kan antingen byggas upp från noll eller integreras i byggnader som redan finns.

    Det ska även finnas sjukboxar i nära anslutning.

    Yngre hästar lär sig fortare

    I våras publicerades Linda Kjellbergs forskningsprojekt (Introduction to automatic forage stations and measurement of forage intake rate in an active open barn for horses. Animal, mars 2021) som handlar om hur lång tid det tar att vänja hästarna vid foderautomaterna. De yngre lärde sig systemet snabbast och i medeltal tog det under sju dagar för alla.

    Nu håller hon på att titta närmare på ligghallsbeteende och liggtider. Den studien beräknas vara klar senare i år.

    Kostnad

    Om ligghall och staket finns, får man räkna med cirka 55 000 kronor + moms per häst för ett Active Stable för tio hästar.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 19/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden