Sportnytt
24 november 2021 19:32

Här är Ryttargalans vinnare – full pott för hopplaget

RyttargalanDet guldkantade svenska hopplaget kammade hem både Årets prestation och Årets bragd. Dessutom gick priset som Årets häst till en av guldhästarna. Läs allt om allt som hände under årets glammiga och prestigefyllda upplaga av Ryttargalan. Vem vann Årets uppfödare och Ridsports pris till Årets komet? Här hittar du allt du vill veta.

Här är Ryttargalans vinnare – full pott för hopplaget
Ridsports pris Årets komet gick till hoppryttaren Filippa Enmark. Foto: Roland Thunholm

”Efter prövande tider med pandemi och tävlingstorka vände 2021 till att bli ett av de mest framgångsrika ridsportåren hittills. Det blev en pulshöjande nagelbitare när vårt hopplag skrev historia vid en av de sportsligt största händelserna i modern tid.”

”Bakom varje framgång och mästerskapsmedalj finns så många detaljer, människor och en djup kärlek till våra hästar och vår sport. I den svenska framgångsformeln ryms också vår världsunika ridskola som är öppen för alla och föder nya hästälskare och guldhopp. Tillsammans är vi svensk ridsport, världens bästa.” Så löd upptakten till kvällens digra program i den sagolikt vackra Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm.

Efter den obligatoriska fotograferingen på röda mattan kallade Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster upp årets alla mästerskapsmedaljörer på scenen till ljudet av rungande applåder. Det var U25-laget i dressyr som vann brons i Hagen, EM-bronslaget i fälttävlan och inte minst OS-guldlaget i hoppning.

A74q0012
Årets mästerskapsmedaljörer hyllades med applåder och jubel. Foto: Roland Thunholm

De första pristagarna att gå upp på scenen var därefter de ryttare och den kusk som har tagit flest rankningspoäng i sin gren under året. Championatstecken tilldelades Peder Fredricson, hoppning, Patrik Kittel, dressyr, Aminda Ingulfson, fälttävlan, Ella Lindblom, distansritt och Johan Herner, körning.

Championat 1 211124 Rt
Mottagarna av championatstecknen. Foto: Roland Thunholm

Efter att stämningen i Vinterträdgården höjts betydligt delades sedan priserna ut med Henrik Johnsson som kvällens konferencier.

Årets tränare

Nästa pristagare var Maria Grane, B-tränare i hoppning, som vann priset som Årets tränare. Det var en överraskad och glad tränare som nominerats med orden:

Hon har utbildat elever till de högsta klasserna i hoppning, och själv ridit Grand Prix (1.50). Maria är en rutinerad och inspirerande tränare som helhjärtat engagerar sig i varje elev. Med en långsiktig plan utvecklar hon ungdomar till goda ryttare med känsla och ansvar för sina hästar. Hon stöttar med tränings- och tävlingsupplägg och coachar sina elever på tävlingar. Maria Grane utgår alltid från det bästa hos varje ekipage, hjälper dem övervinna hinder, hitta sina egna drivkrafter och ta sats mot nya höjder.

Maria Grane 2 211124 Rt
Maria Grane blev Årets tränare på Ryttargalan. Foto: Roland Thunholm
A74q0047
Glada miner när priset till Årets ridskolehäst delades ut. Foto: Roland Thunholm

Årets ridskolehäst

”Han lyssnar även om jag gör fel.” Det berättar en av ryttarna som fått rida Årets ridskolehäst, ridskolehästen Robert (val f-01 e De Niro-ue Bold Irish, uppf Aja Blomberg) som jobbar på Hallsta Ridklubb. Så här lydde nomineringen:

Hallsta RK satsar på hållbara hästar av hög kvalité. Precis sådana som Robban. Robban kom till klubben som fyraåring från Ackordshäststiftelsen och skolades sakta och grundligt in i jobbet som skolhäst. Idag, 20 år ung, är han fortfarande en friskus och stor favorit. En ovärderlig och okomplicerad läromästare för både nybörjare, pararyttare och dem som kommit långt i sadeln. Robban känner in och anpassar sig så att alla får en fin upplevelse på hans rygg. Att matchas av Robban på klubbtävling är en lyckolott. Medelsvår dressyr och 110-hoppning är en lätt match för veteranen Robban.

Morgondagens stjärna

Det prestigefyllda priset till Morgondagens stjärna gick till det unga fälttävlansstjärnskottet Sofia Sjöborg. Det var en ödmjuk pristagare som hyllade sina hästar och sa att hon inte gjorde så mycket. ”Men något gör du väl?” sa Henrik Johnsson och fick svaret:
– Allting kan alltid bli bättre.

A74q0095
Patrik Kittel hyser stora förhoppningar om Årets häst Bergsjöholms Valbonne. Foto: Roland Thunholm

Morgondagens häst

Priset till Morgondagens häst ska gå till en svenskägd häst mellan sex och åtta år som spås bli en kommande stjärna. Årets pris gick till dressyrlöftet Bergsjöholms Valbonne 1376 (SWB f- 13 e Blue Hors Zack u Via Veneto (F.2)(SWB) ue Epson, uppf Marita Strauch, äg Patrik Kittel/Masahiro Kosaka).
– Det är en vild talang, skojade hästens ryttare Patrik Kittel och hyllade hästägarna i sporten:
– Det är dem som gör att jag kan vara kvar i sporten.

Valbonne nominerades med orden:

När han visat framfötterna i unghästklasserna, gått unghäst-VM och godkänts för avel av SWB tog hans uppfödare och ägare chansen och ringde Patrik Kittel. Det blev försäljning och nu är målet OS i Paris 2024. Med naturlig talang för piaff och passage och en av världens bästa ryttare i sadeln ser det minst sagt lovande ut.

A74q0010-2
Anna Ringholt tog hem priset som Årets ridlärare. Foto: Roland Thunholm

Årets ridlärare

”Jag är en riktigt ridskoleunge”, berättar ridläraren Anna Ringholt på nomineringsfilmen. Hon har alltid drömt om att jobba med djur och människor och på Ryttargalan vann hon pris som Årets ridlärare.
– Att det tar tid och att hästen alltid ska vara i fokus, svarade hon på frågan om vad hon vill förmedla.

Årets komet

Ridsports pris Årets komet var en knivskarp uppgörelse mellan tre unga stjärnskott. Vinnande ur striden gick hoppryttaren Filippa Enmark. Så här lydde nomineringen:

Filippa har ett år kvar som young rider och har under sin tid som ungdomsryttare visat att hon kan prestera på en mycket hög och jämn nivå. Efter att ha varit snubblande nära flera gånger tog hon sitt första SM-guld som sistaårsjunior utomhus 2019 med förstahästen King Kong van’t Valissenhof (BWP val f-10 e Fantomas de Muze-Codexco, uppf Willy Voeten).

Sitt första år som young rider tog Filippa därefter hem SM-guldet inomhus 2020 med den yngre förmågan Cartier du Chateau Hollogne Z (ZANG val f-12 e Cooper VD Heffnick-Darco, uppf Lucas Philippe) – och 2021 blev det ett SM-silver utomhus med King Kong van’t Valissenhof efter ett nesligt vattentramp. Två år i rad har hon dessutom vunnit SM-guld i lag tillsammans med Jump Club RF. Hon var även Sveriges första silvermedaljör som childrenryttare 2015.

Vid senaste upplagan av Gothenburg Horse Show kammade hon hem silverplatsen i finalen av GHS Young Rider Cup – och i våras vann Filippa som ensam felfri Sundbyholmskvalet till Torstensons ungdoms-GP med King Kong van’t Valissenhof. I finalen i Falsterbo blev hon sedan fyra. Hon har ridit flera nationshoppningar för Sverige och i slutet av september 2021 ingick hon i bronslaget i ungdomsryttarnas Nations Cup-final i Nederländerna.

Som nybliven junior förlorade Filippa sin mamma i cancer och hennes pappa fick sadla om från fotbollstränare till hästskötare. Med detta i bagaget har hon fortsatt jobba mot sina högt ställda mål och varit klok nog att omge sig med erfarna hästmänniskor för att skynda långsamt. Hon har även tagit hjälp av en mental coach.

Filippa är en lovande ung ryttare och hard worker som själv tagit upp sina bästa hästar från unga och gröna till svår klass – med stort hjärta, mycket pannben och hästarnas bästa för ögonen.

A74q0079
Det började med kaniner och fortsatte med en mästerskapshäst för Årets uppfödare Krister Svedberg. Foto: Roland Thunholm

Årets uppfödare

Krister Svedberg kammade hem det prestigefyllda priset som Årets uppfödare. ”För jag var tio år tjatade jag mig till en kanin”, berättade han i nomieringsfilmen. ”Och till hösten hade jag 76 kaniner.”

Så började alltså resan för Krister Svedberg som med åren har fött upp hästar som Catch Me Not S (SWB val f-06 e Cardento 933 u Ralmea (Ex Black Lady) ue Ramiro´s Son, uppf Krister Svedberg, äg Ebba Berglöf) som haft stora framgångar med Peder Fredricson. Så här lydde en del av nomineringen:

Stoet störde flocken och fölet gick inte att fånga. Inte vad en uppfödare drömmer om. Men att lägga Cardento på det skarpa stoet var helt rätt tänkt. Skickligt förvaltad genom åren är Catch Me Not S idag en av världens bästa hästar och efter EM-bronset i september rankades Krister Svedberg som tredje bästa uppfödare i världen (av WBFSH).

– Först tvingade jag min granne Ebba Berglöf att köpa hästen, sedan tvingade hon Peder Fredricson att rida honom, sa Krister Svedberg skämtsamt vid prisutdelningen.

Årets kämpe

Årets kämpe är ett pris som delas ut i samarbete med Patrik Kittel.
– Det här priset ligger mig mycket varmt om hjärtat, sa han på Ryttargalan.

– Första gången jag delade ut det här priset var det till en ryttarinna som inspirerade mig väldigt mycket, och därför är det en stor ära att återigen dela ut det här priset till Louise Etzner Jakobsson, sa Patrik Kittel.

Det var en mycket glad Louise Etzner Jakobsson som tog emot priset från dressyrkungen.
– Han månar om oss som har lite skador med oss i bagaget, jag tycker det är så fint. Det är helt makalöst, sa hon.

Årets kämpe är alltså Louise Etzner som tog sig till Paralympics i Tokyo mot alla odds. Sju veckor innan bröt hon nämligen benet och fick opereras. Efter lite övertalan gick läkaren med på att hon kunde få slippa gipset i förtid. ”Om man har tränat i två år för att åka till Tokyo så åker man”, sa Louise Etzner till doktorn. Samtidigt hade hon haft hjälp av döttrarna med att hålla igång hästen och allt runt omkring. Åkte till Tokyo gjorde hon – och hon tog dessutom en individuell silvermedalj i kür.

51357984782_7671bd189a_k
Henrik von Eckermann och King Edward. Foto: FEI/Christophe Taniére
Hvetokyo
Henrik von Eckermann och King Edward blev historiska i Tokyo. Foto: FEI/Kai Försterling

Årets häst

Årets häst är ett pris som går till en häst som haft en betydande och avgörande roll under året för svensk ridsport. Nominerade var de tre hästarna i OS-guldlaget: King Edward, Indiana och All In. Prisutdelare var förbundskaptenen Henrik Ankarcrona. Och det blev den hästen som hör till den sällsamma skara hästar som blivit historiska genom att gå helt felfria genom ett helt OS – King Edward.
– Det har varit ett fantastiskt år, sa Henrik von Eckermann som tackade hästägaren och sin fästmö Janika Sprunger för förtroendet.
– Utan dem hade det inte varit möjligt, sa han.

A74q0046
Henrik von Eckermann tackade sin hästägare George Känhy för möjligheten att vinna OS-guld med King Edward. Foto: Roland Thunholm

Årets hästskötare

Hanna Etzner följde i mamma Louise Etzner Jakobssons fotspår och tog hem ett eget pris som Årets hästskötare – åt sin mamma. Så här lydde nomineringen:

Medaljframgångarna för paradressyrryttaren Louise Etzner är en ren familjeaffär. Bakom senaste silvret i Paralympics i Tokyo var det dottern Hanna som ryckte in som hästskötare, coach, hjälpreda och assistent när mamma Louise gav sig in i den paralympiska elden för andra gången. Hanna var ett ovärderligt stöd för hela teamet i Tokyo. Och när Louise bröt foten veckorna innan start, var det Hanna som satt upp och såg till att stilige Goldstrike DJ var i silverform.

Årets ridskola

Den svenska ridskolan är unik och navet i ridsportens utveckling. För att uppmärksamma ridskolans betydelse utser Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion i samarbete med Folksam Årets Ridskola. Priset gick i år till Djursholms Ridskola. Ridskolan var nominerad med orden:

Med hållbarhet, säkerhet och hästvälfärd i varje detalj och rutin har Djursholms Ridklubb utbildat ryttare och hästmänniskor i generationer. Djursholms RK är också ett utmärkt exempel på hur ridskolan, föreningen, ungdomssektionen och tävlingssektionen jobbar tillsammans för en verksamhet i världsklass. Inte minst under pandemin då alla slöt upp, ställde om och hittade digitala lösningar för rid- och hästkunskap. Hos Djursholms RK, ett stenkast från Stockholms innerstad, går hästarna i flock i stora hagar. Här finns en ridlärarstyrka av högsta klass och fritidsledare som står för trygghet och fixar hästis, läxis och käppiskul. Sedan i 2021 sitter skylten ”kvalitetsmärkt ridskola”, stolt på Djursholms ridskolas stallvägg.

– Vi har hållit på i trettio år och det är så många som har bidragit till det här priset. Inte minst alla fantastiska ridskolehästar. Utan dem blir det ingen ridskola, sa Eva Ulf från Djursholms Ridskola.

A74q0011
Årets skåning Peder Fredricson fick även priset för Årets prestation. Foto: Roland Thunholm
Pederriesenbeck
Peder Fredricson under EM 2021. Foto: FEI/Christophe Taniere

Årets prestation

Årets prestation delas ut till någon eller några som lyckats med en exceptionell prestation under året. Peder Fredricson, OS-guldlaget och Louise Etzner Jakobsson var nominerade. Priset gick till Peder Fredricson, Sveriges andra världsetta någonsin.
– Jag vill tacka alla på vägen. Den här galan betyder mycket, för den tackar alla som betytt så mycket. Allt från uppfödare, hästägare, tränare, eldsjälar och ridskolor. Alla som brinner för den här sporten, sa Peder Fredricson.

– Jag gillar inte riktigt känslan av att bli jagad, jag är nog hellre den som jagar, sa han om att ha uppnått sitt mål om att bli bäst i världen.

51362061682_084e379523_k
Det guldskimrande laget Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst
A74q0124
Guldgänget från OS i Tokyo. Foto: Roland Thunholm

Årets bragd

Årets bragd tilldelas den som med vilja och övertygelse antagit ett kraftprov, övervunnit motstånd och under press levererat ett enastående resultat, långt utöver det förväntade. Priset presenteras av Saab.

Inte helt otippat och mer välförtjänt än någonsin tilldelades OS-guldlaget priset för Årets bragd.

– Det var vi som tog det olympiska guldet och vi kommer alltid att stå varandra nära på ett väldigt speciellt sätt, sa Malin Baryard Johnsson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden