Hoppning
25 november 2021 19:26
Ridsportplus

Stort banbyggarteam i Friends: ”Ett avbrott i vardagen”

SIHS 2021Det ska gå undan när banorna byggs i Friends Arena - tidspressen på banbyggare och funktionärer är stor och det finns ett extremt detaljerat schema, där flera team är involverade med ansvar för olika hinder.

Stort banbyggarteam i Friends: ”Ett avbrott i vardagen”
Det finns hinder i mängder bakom kulisserna i Friends Arena. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Även om Sweden International Horse Show innehåller lika mycket show som tävling, handlar det ändå om fyrstjärniga hoppklasser som måste hålla hög nivå. Peter Lundström, internationell banbyggare, är hjärnan bakom banorna den här veckan och till sin hjälp har han ett stort team med rutinerade likasinnade.

    A-banbyggarna Maria Alfredsson, Sara Brink, Leif Hall och Mats Samuelsson är assisterande banbyggare och ansvariga för varsin grupp, där bland andra Helena Lundström, även hon banbyggare, ingår.

    – Vi är uppdelade i fyra grupper med olika ansvarsområden. I vår grupp har vi till exempel hand om fyra hinder till nästa uppbyggnad, då har vi full koll på hur just den delen ska göras.

    Är det vanligt med så här pass stora banbyggarteam?
    – Jag tror det ser ungefär likadant ut i till exempel Göteborg – det måste ju vara det när det är så kort om tid. Vi har ju så extremt lite tid på oss att bygga bana.

    Banskiss_helena
    Banskissen för kvällens 1,50-klass. Foto: Emelie Samuelsson Radell

    Så hur går det till?
    – Vi har ju banskisser att gå efter som vanligt, med mått. Utanför banan finns färdigpackade vagnar med allt material till varje hinder. Det läggs först ut enstaka bommar på rätt avstånd, och därefter går Peter Lundström och gruppcheferna runt och tittar så att vinklarna är bra, att inget krockar och att det blir det här jämna flytet i ridningen.

    Hindervagn
    En av alla vagnar, fylld med allt material som behövs till ett hinder. Foto: Emelie Samuelsson Radell

    – När de tycker att bommarna ligger bra så ger de signal och så kommer bilarna in på banan och hindren byggs upp. Det är rätt fascinerande att titta på det här arbetet från läktaren, när man ger signal och bilarna kommer in så går det jäkligt fort!

    Därefter är det dags för bandesignern och ground jury att titta till den färdiga banan.
    – De mäter in och godkänner, kanske höjer eller sänker något hinder eller justerar på annat sätt, innan ryttarna får gå banan.

    Kan man återanvända banorna till flera klasser?
    – Vi hade två klasser direkt efter varandra nu på eftermiddagen, men eftersom det var två helt olika klasser med olika ryttare (Arena Youth Tour och internationell 1,40) så fick de rida samma bana. Andra dagar använder vi delar av banan och justerar, för ofta har vi väldigt kort tid emellan. Det blir ju aldrig så att de internationella ryttarna rider två liknande banor, som påminner om varandra. Allt detta tar ju Peter med i beräkningen när han ritar upp banorna.

    Hur stor är skillnaden mot att bygga på en vanlig nationell tävling?
    – Det är något helt annat, där har man aldrig samma tidspress på det viset. Istället har du kanske tre, fyra eller fem klasser per dag och då återanvänder du vissa linjer eller vänder på hinder – det finns ett tema för dagen kan man säga.

    – Här vill man inte ha kombinationer som är lika, utan det finns en plan för hur trekombinationen ska se ut idag, på fredag och på söndag, till exempel. De ska skilja sig åt i utförande, uppbyggnad och hindermaterial.

    Hur kul är det att jobba på en sådan här stortävling?
    – Det är ett avbrott i vardagen, så visst är det kul. Vi hjälper även till att bygga dressyrbanor och terränghinder, men där är vi inte ansvariga utan mer med och bär. Vi är en resursenhet som även är med och hjälper till i vissa shownummer. Lite allt-i-allo, helt enkelt.

    Helena_lundstrom
    Helena Lundström ingår i ett stort arenateam, som ser till att rätt hinder står på rätt plats. Foto: Emelie Samuelsson Radell

    Helena Lundström är med som expertkommentator i Ridsports livesändning från framridningen under torsdagskvällen – här kan du se sändningen. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden