Reportage
15 januari 2022 14:44
Ridsportplus

Hästarna är enda lyxen på Lewitz

Stuteri LewitzMed 1  500 föl per år, 500 anställda och hästar med nummer i stället för namn är Stuteri Lewitz tveklöst en industri. Men det är en industri med stenkoll på varenda häst där framgångar skapas på löpande band.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Utspritt över inte mindre än 3 500 hektar ligger Paul Schockemöhles enorma stuteri Lewitz, tolv mil öster om Hamburg i nordvästra Tyskland.

    Här finns stora lösdriftshallar för ston med föl och unghästar, gruppboxar och stallar för de hästar som kommit en bit i sin utbildning. Här finns egen veterinärklinik, seminstation, vidsträckta sommarhagar och alla träningsfaciliteter man kan tänkas behöva.

    _dsc6154-(1)
    Dirk Hauser ansvarar för att det finns lagom många hästar och anställda på Lewitz olika anläggningar. Här med en av sina favoriter, en unghäst efter Conthargos-Chacco-Blue. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc6238
    På Paul Schockemöhles stuteri Lewitz finns inga guldknoppar. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc6218
    I stället är allt optimerat för billig men funktionell hästuppfödning. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc6125
    Hästarna har nummer istället för namn på boxskyltarna. Foto: Natalie Lindholm

    Hauser ansvarar för allt

    Dirk Hauser är den som ansvarar för att var och en av anläggningarna under Schockemöhles vingar har lagom många hästar och anställda. Han tar emot på sitt kontor, på anläggningen där unghästarna börjar sin utbildning och där boxarna pryds av nummer istället för namn och stamtavlor.

    Det är ett anspråkslöst ställe. Låga gula kontorsbyggnader och stallar med flagnade fasader står på rad. Här lyser flärden med sin frånvaro och Hauser skrattar lätt när han förklarar att Paul Schockemöhle bryr sig mer om vilka hästar som står i stallarna än hur stallarna ser ut. Det är en filosofi som är svår att ifrågasätta med en verksamhet som växer för varje år och vars hästar syns överallt i eliten.

    Sedan Hauser började arbeta i företaget, för tio år sedan, har det funnits en uttalad vision om att man vill bli större, men för den sakens skull inte snabbare.
    – Förr red vi 60–100 hästar per dag. Nu rider vi 650–750 hästar per dag. Det är många hästar! Men trots att vi jobbar med fler hästar har vi också så pass många anställda att vi faktiskt har mer tid för varje häst. Ingen ryttare ansvarar för mer än tio hästar tillsammans med sin groom.

    Arbetar långsammare

    Hauser förklarar att man för tio år sedan gav varje häst fyra månader i inridningsfasen. Nu jobbar man med minst sex till åtta månader och det har gjort stor skillnad.
    – Vi börjar långsammare och jobbar dem längre från marken, så de hinner bli starka innan vi sitter upp. På det här sättet har vi redan musklerna på plats när vi börjar rida dem.

    _dsc6284
    Det finns flera lösdriftsstall för både unghästar och avelsston. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc6275
    Närmare 900 föl föds varje år på Lewitz – och Dirk Hauser hävdar att här finns en häst för varje köpare. Foto: Natalie Lindholm

    Han konstaterar att det vore katastrof  för Schockemöhles rykte att sälja skadade hästar, eller hästar som går sönder efter några månader.
    – Vi säger alltid att hästarna bestämmer hur snabbt vi kan gå framåt. Vi är så stora att vi har råd att vara flexibla i utbildningen, förklarar han.

    Här finns också all expertis som kan tänkas behövas, så ingen enskild medarbetare behöver kunna allt. Tränarna hjälper ryttarna dagligen och för varje häst som utbildas finns det alltid flera personer som bedömer den och avgör om den i slutändan ska gå in i aveln, sporten eller säljas.

    Var häst på sin plats

    Var häst på sin plats, är något av Schockemöhles signum. Ston som ska föla tas in på box där de övervakas dygnet runt. Fölen tillbringar sina första dagar inomhus, ständigt påpassade, innan de flyttas till lösdrifterna. Ston med föl och unghästar går alla i lösdrifter och stora beteshagar och de allra flesta avelsston går ute dygnet runt året om.

    Vi har så många hästar att vi alltid kan hitta den perfekta hästen för varje ryttare och det är vårt mål.

    Paul Schockemöhle själv kommer fortfarande ut och bedömer hästarna varje vecka och redan som föl görs en första selektering. Nästa är när fölen är tre-fyra månader gamla och sedan igen innan de rids in. Under fem år tittar man på hästarna varje dag. Man bedömer deras temperament och hur de är byggda, analyserar om stammen fortfarande är eftertraktad i Tyskland och om den passar i hingstprogrammet just nu.
    – Vi börjar med 500 hingstar per år och sedan sållar vi stegvis. Ungefär 200 hingstar kastreras direkt och så fortsätter vi tills vi i slutändan står med 50–60 hingstar kvar.

    Fakta

    Uppfödarrankning

    _dsc6283
    Lewitz uppfödningar ligger i topp på Hippomundo. Foto: Natalie Lindholm

    Den nederländska sajten Hippomundo.com har rankat uppfödare sedan 2015 baserat på deras hästars intjänade pengar på internationella tävlingar.

    Stuteri Lewitz har toppat i hoppning under alla år, mycket beroende ett överlägset antal startande uppfödningar.

    • 2021 
      12 804 starter 981 hästar. Prissumma: 4 340 341 euro
    • 2020 
      9 926 starter  875 hästar. Prissumma: 2 217 804 euro
    • 2019  
      15 964 starter 1 096 hästar. Prissumma: 7 574 703 euro
    • 2018 
      14 114 starter 1 000 hästar. Prissumma: 6 564 674 euro
    • 2017  
      12 584 starter 887 hästar. Prissumma: 4 939 214 euro

    Stuteri Lewitz mest framgångsrika uppfödningar i hoppning 2021

    (räknat i prispengar på internationella tävlingar):

    • Balou de Reventon (e Cornet Obolensky)
    • H5 Chaganus (e Chacco-Blue)
    • Easy Girl (e Conthargos)
    • Stakkatan (e Stakkatol)
    • H5 Quintol (e Quintender 2)
    • Royce (e Cafe au Lait)
    • Chacon 2 (e Chacco-Blue)
    • Cocolina (e Conthargos)
    • Squirt Gun (e Diarado)

    Samtliga har tjänat mer än 90 000 euro hittills i år och tävlar på 1,60-nivå.

    Dressyr

    På senare år har stuteri Lewitz också avancerat på Hippomundos dressyruppfödarrankning. Hittills i år ligger stuteriet på plats 10 med 27 hästar och 135 starter.

    Främsta hästar är:

    • Glock’s Total US (e Totilas)
    • Don Design DC (e Der Designer)
    • Bluetooth OLD (e Bordeaux)
    • Sir Rubinus (e Sir Donnerhall I)
    • Found Boy (e Foundation 2)

    När hingstarna är ungefär tre och ett halvt år börjar inridningen. Alla hästar tas inte in samtidigt utan man försöker avgöra när var och en är redo.
    – Märker vi att någon hingst är lite extra tuff i hagen får den komma in lite tidigare medan de andra får gå kvar.

    När det är dags för inridning flyttas de flesta hästar till gruppboxar. Det är oftast inte förrän hästarna får skor på sig som de ställs i singelboxar.
    – Jag tror att det här är det mest sociala sättet att hålla hästarna på. Det är inte alltid lika lätt för ryttarna att ha hästar som går i flock, men vi ser att hästarna mår bra av det.

    _dsc6139
    Ett 40-tal anställda ryttare ansvarar för maximalt tio hästar vardera. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc6147
    Varje dag rids ungefär 700 hästar på Lewitz. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc6145
    I ridhuset. Foto: Natalie Lindholm

    Även värdefulla hingstar går i grupp

    Även de unga hingstarna går kvar i lösdrifter eller gruppboxar.
    – Det här gäller också våra mest värdefulla hingstar. Många av hästarna går ihop från att de är unghästar och flyttas från anläggning till anläggning i grupp, det ger hästarna en extra trygghet.

    Förutom att avla hingstar till det egna programmet säljs också många på den internationella marknaden. Framför allt i Mexiko är hingstarna från Lewitz ofta eftertraktade.

    Alla anläggningar är specialiserade och anpassade för hästarna som finns just där. Via anställda som loggar information om hästarna varje dag håller ett datasystem koll på minsta lilla avvikelse i beteende. Hauser är övertygad om att datorn är snabbare på att upptäcka eventuella framtida problem än det mänskliga ögat.
    – Vi gör intervjuer med tränarna som varje dag rapporterar hur hästarna betett sig. I slutändan är det så klart vi som avgör vad varje häst behöver, men datorn ger oss nya möjligheter att vara extra noga med dem.

    Han är märkbart stolt över de senaste årens utveckling inom företaget men också medveten om kritiken mot den stora anläggningen.
    – Har du fler än tio hästar ses du direkt som en industri och många tror att det också måste innebära att du inte bryr dig om hästarna. För mig spelar det mindre roll om vi har tio eller tusen hästar, så länge vi har tillräckligt många anställda per häst.

    Datorn ger oss nya möjligheter att vara extra noga.

    Han menar att just tack vare att verksamheten är så omfattande har de också ett fungerande system där inga hästar
    riskerar att ramla mellan stolarna.
    – Vi har tio veterinärer som jobbar dygnet runt för oss. Ser vi att en häst inte beter sig till 100 procent som den brukar kommer veterinären ut direkt. Groomarna och ryttarna känner sina hästar väl och märker direkt om något inte står rätt till.

    _dsc6121
    En del av kontorets planeringstavlor. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc6142
    Paul Niemz är en av åtta anställda tränare på Lewitz. Foto: Natalie Lindholm

    Har ingenting att dölja

    Han tror på öppna dörrar och vill kunna välkomna fler besökare i framtiden för att visa att de inte har något att dölja. Samtidigt erkänner han att det är lättare sagt än gjort. Det finns områden där besökare helt enkelt inte släpps in på grund av smittorisken. Virus som sprider sig bland hundratals dräktiga ston och känsliga föl vore en katastrof.
    – Vi tar ofta emot besökare och för det mesta konstaterar de att det vi gör här trots allt inte är så annorlunda, vi gör det bara i större skala.

    Att hästarna har nummer i stället för namn är något som får många att reagera. Hauser menar dock att det är både praktiskt och i viss mån bättre för hästarna. När de anställda inte vet om de tränar en häst med stjärnpotential eller ej får alla hästar samma behandling. Dessutom blir det enklare för datorn att lagra information om hästarna. Här finns också en långsiktig förhoppning om att någon gång i framtiden utveckla ett program som räknar ut vilken hingst och vilket sto som ger den ultimata avkomman efter kundernas önskemål.
    – På det här sättet skulle våra kunder kunna köpa både ägg och spermier från oss och förhoppningsvis få precis den häst de vill ha.

    Den ultimata hingsten är Chacco-Blue

    När Hauser får frågan om vilken han själv tycker är den ultimata hingsten, svarar han inte helt överraskande Chacco-Blue.
    – Jag tror det är svårt att hitta en annan hingst på den nivån. Han har precis allt och lämnar dessutom bra temperament, och det behöver du, vare sig du är proffs eller amatör.

    Hingsten föddes visserligen inte på Lewitz utan en bit därifrån, men han ägdes av Lewitz under hela sin framgångsrika karriär.

    Stuteriet har också framgångsrikt kombinerat Chacco-Blue och Conthargos, en hingst Hauser spår inom en snar framtiden kommer finnas på listan över de mest framgångsrika hästarna i världen, tillsammans med bland andra Balou du Rouet och Diarado, båda från Lewitz.

    Bland de kommande stjärnorna tror Hauser mycket på Chacco-Blue-sonen Chaccon Blue, vars första omgång avkommor precis har börjat visa framfötterna under ryttare.

    Lewitz har tveklöst fött upp giganter men trots det avlar man inte enbart för eliten.
    – Vi vill vara bäst i världen på det här och ha hingstar för eliten, men om vi tittar på hur verkligheten ser ut så finns det trots allt inte så många ryttare som rider OS, konstaterar Hauser.
    – Vi har så många hästar att vi alltid kan hitta den perfekta hästen för varje ryttare och det är vårt mål. Vi skulle faktiskt kunna sälja ännu  fler hästar än de vi har.

    _dsc6122
    Dirk Hauser visar ett av stallen för unghästar. Han vill gärna välkomna fler besökare till Lewitz i framtiden. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc6217
    Många av stuteriets 1500 avelsston och deras föl går ute i stora hagar under nästan hela året. Foto: Natalie Lindholm

    Fördel att kunna välja bland många hästar

    Han menar att amatörer vill ha enkla hästar de kan njuta av. Den som jobbar heltid och har stallet som avkoppling vill inte ha en knepig häst,
    – Alla vill ha en häst med hög kvalitet men högkvalitativa hästar är inte alltid lätta att rida. Vad de flesta behöver är en häst som får dem att le och tycka att ridningen är rolig. De flesta ryttare rider trots allt inte högre än 1,20 och 99 procent av hästarna som vi föder upp klarar det.
    – Vår stora fördel är att köpare kan välja bland 800 hästar när de kommer hit, det gör oss väldigt flexibla.

    Fakta

    Hausers tips till uppfödare

    • Avla inte på en häst med dåligt temperament och använd framför allt inte en hingst med dåligt temperament på ett svårt sto, det resulterar i en häst som väldigt få ryttare kan rida.
    • Låt inridningen ta tid. Tre månader räcker inte för att vänja hästen vid ryttare. Det spelar ingen roll hur duktig du är. Musklerna behöver minst sex månader på sig för att utvecklas.

    Dirk Hauser om…

    • … de viktiga stona
      I hagarna på Lewitz betar många ston som lämnat stjärnor i sporten. En som sticker ut lite extra är 24-åriga Karewa som lämnat två OS-hästar: Chadino som gick i Rio och Chacna som tävlade i Tokyo, båda efter Chacco-Blue.
    • Bland de dressyrstammade stona hittar vi bland andra Gesina, en Sir Donnerhall I-dotter som lämnat inte mindre än tolv godkända söner, bland andra For Romance I och Feinrich.
    • … värdet av äldre ston
      I varje grupp unghästar på Lewitz går minst ett par äldre fölston som inte längre betäcks. Hauser menar att de erfarna stona spelar en viktig roll i flockdynamiken.
      – Många uppfödare tar bort sina hästar när de inte längre är lönsamma men vi tänker att så länge de är friska kan de alltid dela med sig av sina livserfarenheter till de yngre hästarna.
    • … förbudet att fota och filma hästarna
      Här finns en uttalad (och skriftlig) regel om att vem som helst inte får fota och filma hästarna på Lewitz. Hauser förklarar att det inte handlar om att man vill gömma undan något utan om att saker lätt tas ur sitt sammanhang och misstolkas.
      – Ett exempel är att vi alltid leder unghingstar med kedja. Redan där ropar en del djurplågeri, men det handlar bara om säkerhet för både hästar och anställda.
      Att vara en gigant har också sina nackdelar, med namnet Schockemöhle får de ofta försvara sig.
      – Det har hänt att någon tagit en bild på en häst som sover och folk har trott att den är död, man vet aldrig vad som kan hända.
    • … fodret
      Sedan många år tillbaka har de på Lewitz tagit fram sitt eget foder, en helfoderblandning i olika utföranden, speciellt anpassad för dräktiga och digivande ston, föl och unga hästar.
    _dsc6264
    Stuteri Lewitz tar fram sitt eget foder. Foto: Natalie Lindholm

    Fakta

    Stuteri Lewitz

    Flygbild-stuteri-lewitz.-foto-lewitz
    Så här ser stuteriet ut från luften, med sina enorma byggnader. Foto: Lewitz
    • Areal: cirka 3 500 hektar.
    • Hästar: 5 000.
    • Avelshingstar: 50.
    • Avelsston: 1  500.
    • Föl per år: 850–900.
    • Tränare: 8.
    • Ryttare: 40 som alla har varsin groom.
    • Anställda som bara jobbar med avelsstona: 350.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden