Sverige
28 januari 2022 19:07
Ridsportplus

Säljaren av ”felaktiga” elitponnyn: ”Sorglig historia för alla inblandade”

HästtvistDirekt efter köpet betedde sig ponnyn enligt köparen "livsfarligt", vilket köparen menar berodde på ett dolt fel. Säljaren menar å sin sida att det handlar om ett ryttarfel. Den nyligen uppmärksammade tvisten är ett scenario som blir allt vanligare, enligt hästjuristen Victoria Leinehed.

Säljaren av ”felaktiga” elitponnyn: ”Sorglig historia för alla inblandade”
Ord står mot ord i tvisten om SM-ponnyn. (Bilden har inget samband med artikeln i övrigt.) Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    ”Pigg och positiv elitponny” var rubriken på annonsen som ledde till affär – en affär som slutade i en stämning från köparens sida och en segdragen tvist där ord stod mot ord. Tvisten slutade i en förlikning, där säljaren valde att ta tillbaka ponnyn och betala 150 000 kronor till köparen. Något som Ridsport rapporterat om tidigare i veckan.

    Vid förlikningen framkom endast köparens version i domslutet, eftersom stämningsansökan vanligen är det som följer med som bilaga. Ridsport har nu även tagit del av säljarens svaromål samt pratat med säljaren. Bilderna av vad som har hänt går stick i stäv med varandra.

    Köparen hävdade fel på ponnyn

    Enligt köparen ska ponnyn nästan direkt efter köpet ha stegrat sig högt och vid upprepade tillfällen varit nära att slå över med ryttaren på. Ponnyn ska även ha skenat ut från ridbanan.

    Efter att köparen låtit veterinärundersöka ponnyn konstaterades det att ponnyns beteende vid ridning kunde kopplas till smärta beroende på ”kraftiga ledinflammationer” i halskotpelaren. Köparen menade att det var ett fel som funnits innan köpet och att köpet därför skulle hävas.

    I sin stämningsansökan lade köparen även fram att säljaren inte hade sagt något om ponnyns problembeteende. Köparen sa sig också ha stöd för att beteendet funnits både i säljarens ägo och även hos tidigare ägaren. Köparen ska dessutom ha funnit bevis på sociala medier.

    Kända defekter i halsen

    Enligt säljarens svaromål är ponnyn inte ”behäftad med några dolda hävningsgrundande fel”. Gällande fynden i halskotpelaren ska köparen enligt säljaren ha gjort en omfattande röntgen, där både rygg och hals ingick, i samband med veterinärbesiktningen.

    Röntgenbilderna visade på små avvikelser/defekter, men godkändes både av den besiktigande veterinären och av köparens veterinär. Köparen ”accepterade således felen i hästens halskotpelare”, menar säljaren i svaromålet.

    Den kraftiga inflammation som ponnyn enligt stämningen ska ha haft i nacken kan enligt säljarens svaromål ha uppkommit när som helst under den tid som ponnyn har stått hos köparen.

    Stegrade på provridningen

    Gällande stegringsproblematiken uppger säljaren att ponnyn både vägrade och stegrade vid de två provridningar som genomfördes innan köpet. Säljaren ska då ha sagt att detta har hänt även med hennes dotter och att ”det kan hända om man blir för hård i handen”. Säljaren har även uppmanat köparen att titta på en tävlingsrunda på Equisport för att se hur det kan se ut på banan.

    Att ponnyn kan stegra eller vägra ”kan således inte vara något dolt fel” för köparen, enligt säljarens svaromål. ”Alla hästar kan dessutom vägra eller stegra vilket i de flesta fall beror på ryttarens agerande”, står det i svaromålet.

    Att det finns en bild på sociala medier där ponnyn stegrar förklarar säljaren med att ponnyn var ”pigg och glad” i samband med en fotografering på stranden. Det är inget som säljaren har försökt undanhålla utan bilden har varit offentlig, vilket säljaren anser stödjer hennes sakframställan.

    Den aktuella ponnyn är en tävlingsponny som gått stora tävlingar med bra resultat. Den har tävlat i Baltic Cup och gått SM, och har enligt säljaren fungerat bra i alla sammanhang. Säljaren har dock inte lämnat någon garanti för att köparen ska kunna använda ponnyn i samma omfattning som säljaren. Detta enligt svaromålet.

    Ponnyn skulle dömas ut

    Säljaren och köparen hade enligt säljaren kontakt i början när ponnyn flyttade till sitt nya hem, och säljaren gav direktiv kring skötsel och ridning. Inom någon vecka efter köpet hörde köparen dock av sig och sa att ponnyn hade rest sig om och om igen, och att den var ”livsfarlig”.
    – Det var ett beteende som jag inte riktigt kände igen och jag frågade om ryttaren hade varit hård i handen. Jag tänkte om ponnyn hade lättat och ryttaren hade blivit rädd och dragit i den, säger säljaren till Ridsport.

    – Vi sa att vi kunde komma upp till helgen och hjälpa dem, men sedan hörde jag ingenting. Någon vecka senare fick jag ett advokatbrev där hon ville stämma mig.

    Vilken respons hade du önskat dig istället?
    – Jag hade till att börja med tagit hjälp. Om det inte hade fungerat hade jag om jag vore köparen frågat om vi kunde ta tillbaka hästen, tävla den ett par starter, sälja den och sedan ge dem pengarna när det var klart.

    Att målas upp som oärlig är inte särskilt roligt, menar säljaren.
    – Köparen säger att jag ljuger, men jag har varit väldigt tydlig med att det är en pigg häst, hon kan capriola och hon kan dra bockserier, men hon är inte dum. Ibland har jag fått leda in ponnyn på banan för att hon blir så taggad, och sedan kan hon stå och studsa i ett hörn för att hon inte får springa. Hon kan lätta fram men att hon skulle hålla på och stegra sig är inget jag känner igen, säger hon.

    Säljaren berättar att hon tillsammans med sitt ombud hade för avsikt att driva målet hela vägen till rättegång, men att hon tänkte om i samband med de muntliga förberedelserna.
    – När vi satt i förhandling sa köparen att de hade en veterinär som skulle döma ut ponnyn, och då kände jag att jag inte hade något annat val än att ta tillbaka henne. Vi har älskat den här ponnyn och jag hade aldrig kunnat ha det på mitt samvete om de hade tagit bort henne, säger säljaren.

    Ponnyn är sedan en dryg månad tillbaka hos säljaren, som även ska betala 150 000 kronor till köparen. Köpeskillingen var 280 000 kronor. Summan 150 000 kronor är kopplat till ponnyns försäkringsvärde, förklarar säljaren.

    Ska tävlas och säljas på nytt

    Ponnyn är inte i full kondition och sätts nu igång av säljarens barn efter att ha gått på lösdrift hos köparen i nio månader. Den är noga genomgången av veterinär och friskförklarad med rekommendationen att den kan tränas och ridas utan begränsningar. Ponnyn fungerar som vanligt och av den påstådda problematiken märks ingenting, menar säljaren.

    Tanken är att ponnyn på sikt ska tävlas och säljas på nytt.
    – Nästa gång kommer jag att vara mycket noggrannare med vem som köper, och helst låna ut i ett par veckor om det är några som jag känner till sedan innan, säger säljaren.

    Vilka lärdomar drar du av det här?
    – Att skriva in allt, precis allt i kontraktet. Jag sålde en B-ponny i höstas och där skrev jag ner allting som någonsin hade hänt, säger säljaren.

    – Det är bara en väldigt sorglig historia för alla inblandade.

    Röntgenfyndens relevans

    Ridsport har även pratat med hästjuristen Victoria Leinehed. Hon kan inte kommentera det aktuella fallet, men säger till Ridsport att det är ett scenario som blir allt vanligare. Tvister där den ena parten menar att det är fel på hästen och den andra menar att det handlar om ett ryttarfel, är något Victoria Leinehed mer eller mindre dagligen arbetar med.

    – Den fråga tvisten rör är vanligt förekommande. Uppvisar en häst besvär hos köparen är ofta köparen och säljaren oense kring frågan om problematiken är ryttarrelaterad eller knuten till eventuella kliniska besvär hos hästen – samt även oense om tidpunkten för problematikens uppkomst, säger Victoria Leinehed.

    – Att ett röntgenfynd hos en häst har klinisk relevans är inte alls säkert. Det är vanligt förekommande att friska hästar som presterar väl har röntgenförändringar som inte alls, eller i mindre mån, påverkar användbarheten hos hästen. Att en häst är behäftad med röntgenfynd behöver därför inte innebära att det är ett köprättsligt fel på hästen, menar hon.

    Victoria Leinehed är även bekant med det omvända.
    – Naturligtvis finns det ett stort antal hästar som besväras av röntgenförändringar av olika slag, oberoende av ridning och yttre omständigheter. Det är en veterinär som tar ställning till den frågan samt värderar röntgenfyndets betydelse efter undersökning av hästen.
    – Att hästar säljs med allvarliga röntgenfynd som har klinisk relevans är tyvärr vanligt förekommande inom hästbranschen och väldigt sorgligt. Det skapar stora olägenheter för både säljare och köpare men framförallt ett stort lidande för hästen.

    – Vad som kan accepteras och vara inom normala gränser får man bedöma i det enskilda fallet och kan variera beroende på användningsområde, pris, ålder med flera faktorer, säger Victoria Leinehed.

    Inga enkla svar

    Knäckfrågan är inte helt enkel att svara på, menar hon.
    – Beteendeproblem hos en häst kan härröra från veterinärmedicinska bekymmer men även förekomma i form av så kallade lynnesfel. Det relevanta i sammanhanget är oftast att ta ställning till vad beteendet beror på samt om beteendet funnits vid riskövergången, det vill säga hos säljaren, eller först uppkommit hos köparen.

    Fel på hästen eller fel på ridningen – går det ens att avgöra?
    – Har en häst fungerat utmärkt tillsammans med säljaren under många år kan det finnas anledning att ifrågasätta varför hästen beter sig annorlunda hos köparen. En häst är en levande vara och är till sin natur föränderlig. Det innebär att hästen kan påverkas av yttre omständigheter såsom miljö, ryttarbyte, byte av underlag, och så vidare.

    – En häst som har ridits på ett visst sätt i en viss miljö under lång tid kan enligt min uppfattning uppvisa problematik om hästen rids på ett helt annat sätt av den nya ryttaren – och kanske till och med får kompensera för en oerfaren ryttares ridning.

    – Det kan även vara så att ett röntgenfynd hos en häst ger besvär först vid påverkan av yttre omständigheter. I de fallen kan säljaren riskera att köparen får rätt vid en rättslig prövning trots att hästen fungerat och presterat väl hos honom eller henne.

    ”Låt affären ta tid”

    Hur kan köparen respektive säljaren gardera sig mot att hamna i den här typen av tvist?
    – Det är svårt att helt gardera sig men det finns möjligheter att minska risken, säger Victoria Leinehed.

    – Säljaren bör vara noggrann med sitt val av köpare och med det menar jag att matcha sin häst med rätt ryttare, att inte sälja till första bästa. Låt affären ta tid – varför inte ta referenser på köparen? Säljaren bör upplysa om all skadehistorik och de behandlingar hästen genomgått samt eventuella beteendeproblem eller egenheter, även om säljaren inte anser att dessa omständigheter varit ett problem.

    – Sedan rekommenderar jag alltid säljaren att för egen del besiktiga hästen innan köpet då det är vanligt att köparen i efterhand hävdar att dolda fel funnits på hästen eller att hästen är halt, och så vidare. Säljaren bör vara noggrann med att se till att köparen behärskar hästen i de situationer som kan tänkas uppkomma, vid markarbete, uteritt och hoppning. Det innebär att säljaren bör uppmana köparen att provrida hästen fler än bara en gång, menar Victoria Leinehed.

    Som köpare bör man på samma vis vara noggrann med valet av häst.
    – Det är viktigt att köpa en häst utifrån egen ridförmåga och erfarenhet. Köparen bör ställa sig frågan om man värderar ett bra temperament snarare än bra stam och  tävlingsresultat.

    – Hästen bör i anslutning till köpet besiktigas på klinik, jag rekommenderar att både säljare och köpare närvarar vid besiktningen. På så vis får de tillgång till samma information på en och samma gång.

    – Slutligen rekommenderar jag både säljare och köpare att skriva ett ordentligt köpeavtal väl anpassat till det specifika köpet.

    Ibland hjälper det dock inte att ”göra alla rätt”, menar Victoria Leinehed.
    – Oaktat dessa råd finns det situationer då ryttare och häst inte passar ihop. Orsaken kanske varken är ryttarrelaterad eller relaterad till problematik hos hästen. Tyvärr händer det att man köper en häst man inte alls passar ihop med, vilket enkelt uttryck beror på att kemin mellan häst och ryttare inte stämmer.

    Det bästa är att göra upp i godo

    I den här typen av tvister, vilket utfall kan man förvänta sig sett till det ekonomiska för köparen respektive säljaren om man driver tvisten till rättegång?
    – Det värsta tänkbara scenariot för köparen i den här typen av tvist är att hon eller han förlorar tvisten genom att domstolen dömer till säljarens fördel, vilket skulle kunna resultera i att köparen står med en för honom eller henne obrukbar häst samt blir ersättningsskyldig för motpartens rättegångskostnader utöver sina egna. Beloppet kan handla om flera hundra tusen kronor.

    – På motsvarande vis riskerar en säljare att förlora en tvist av nu aktuellt slag som i det skedet tvingas ta tillbaka hästen samt utge både köpeskilling och skadestånd, vilket kan röra sig om höga omkostnader som köparen haft för hästen. Vidare blir säljaren oftast ersättningsskyldig för motpartens rättegångskostnader utöver sina egna.

    – Min uppfattning är att det många gånger är ett ekonomiskt risktagande att driva en tvist upp till huvudförhandling. Det mest ekonomiskt fördelaktiga är om köparen och säljaren kan komma överens i ett tidigt skede, vilket dock är svårt om både säljare och köpare har en bestämd uppfattning kring situationen.

    Försäljningsannonsen är viktig

    Hur annonsen formuleras vid försäljning av en häst är något som kan ha bäring vid en eventuell tvist, enligt Victoria Leinehed.
    – Jag anser att annonsen kan ha stor betydelse i sammanhanget och det finns mycket man ska tänka på vid formuleringen av annonsen. Det ligger i både säljaren och köparens intresse att affären blir så bra som möjligt.

    – Säljaren bör vara fullständigt uppriktig och ärlig i annonsen genom att hålla sig till sanna fakta om hästen samt även upplysa om relevanta omständigheter. Ofta framgår träningsnivå och tävlingsresultat av annonsen. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte finns någon garanti för att köparen ska kunna prestera på samma vis med hästen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden