Hästägartips
26 februari 2022 20:48
Ridsportplus

Så fodrar du när mjölkbaren stänger

FoderAtt skiljas från sin mamma är en stor omställning för ett föl. Men när det gäller fodret finns sätt att göra övergången lättare, enligt foderexperten Eva Johansson.

Så fodrar du när mjölkbaren stänger
Det avvanda fölet behöver runt 70-75 Megajoule energi och 700-750 gram smältbart råprotein per dag vid normal uppfödningsintensitet. Detta gäller en häst av varmblodstyp som ska väga runt 550-600 kilo som vuxen. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är ofta svårt att få fölungar i 6-månadersåldern att äta tillräckligt med energi och protein genom bara grovfoder. Det berättar Kraffts foderexpert Eva Johansson.
    — Även om fölen har fri tillgång kanske de inte äter så mycket som vi vill att de ska göra. Det kan se ut som att de står och äter och äter, men ofta får de inte i sig så många kilo, säger Eva Johansson.

    Hon rekommenderar torrare grovfoder, gärna med ts över 65 procent, för då behöver inte fölet äta så många kilo för att få i sig näringsämnena.
    – Ge fölet ett välgödslat och relativt tidigt skördat grovfoder, då är proteinhalten högre. Det är melodin för de här fölungarna.

    Grovfoderanalysen avgör vilket kraftfoder fölet behöver

    Eva-sommar--16-kopiera
    Eva Johansson är foderspecialist på Krafft sedan 20 år tillbaka. Hon är själv uppfödare.

    Genom grovfoderanalys går det att avgöra vilken sorts kraftfoder fölet behöver. Generellt sett bör det ha låg stärkelse- och sockerhalt, och mycket protein av bra kvalitet. Proteinet är uppbyggt av olika aminosyror, och aminosyran lysin är en av de viktigaste till växande unghästar.
    — Även den som har ett anpassat kraftfoder bör dela upp det i flera givor, kanske sex om dagen om det ska passa fölungens mag-tarmkanal. Detta är ju praktiskt svårt såklart, men det är viktigt framför allt i avvänjningsskedet, säger Eva Johansson.

    För att göra avvänjningsfasen mindre drastisk för fölet är det bra att vänja fölet vid kraftfodret redan medan sto och föl är tillsammans. Då blir åtminstone fodret en konstant.
    — Det är lite kämpigt för fölen när mjölkbaren har stängt. Om fölet inte vant sig vid det nya fodrets konsistens kan det ta några veckor innan de har kommit upp i tillräcklig mängd och då kan de stå stilla i tillväxten och till och med tappa i vikt.Om fölet vant sig vid kraftfodret innan avvänjningen blir inte tillväxtsvackan så markant.

    Tillväxtkurvan det första året är väldigt brant för åringarna.
    — Vi vill hålla kurvan så jämn som möjligt utan en massa gupp på vägen.

    Vänj fölet med kraftfoder innan avvänjningen

    Normalt sett är det bra att börja vänja fölungen vid kraftfoder vid fyra månaders ålder om fölet ska avvänjas vid sex månader.
    – Men det går att ge smakportioner vid två till tre månaders ålder, en liten näve några gånger per dag.

    Hur är det då bäst att fodra fölet? Eva Johansson talar sig varm om ”creep feeding”, där enbart fölet kan ta för sig av maten eftersom mamman är för stor för att komma åt.
    – Creep feeding ett jättebra sätt att stänga ute mammorna och låta fölen vänja sig vid foder.

    En annan metod är att låta föl och sto äta  mat ur samma krubba.
    — Men vissa mammor är elaka och glupska och vill ha kraftfodret själva. Om det är fallet kan fölungen stå i boxen bredvid mammans och äta sitt foder. Ätkapaciteten hos föl är väldigt låg, de äter otroligt sakta. Ibland har de bara fått i sig några tuggor och sedan är det slut för att mamman är så glupsk.

    Om fölet kan äta med sin mamma gäller det att kraftfodret passar även fölet.
    — Så länge det är ett foder som är anpassat för ett digivande sto eller en fölunge är det inte ett dugg farligt att fölet äter med mamman. Det är skillnad om stoet äter korn och havre med mycket stärkelse som är svårsmält för tunntarmen. Då rekommenderar jag inte att fölet äter med stoet.

    För att illustrera fölets behov visar Eva Johansson staplar i diagram. Medan det vuxna, lågdräktiga stoet behöver sex gånger så mycket protein som energi så är behovet för det avvanda sexmånadersfölet hela tio gånger så mycket protein som energi.
    — Möt upp med protein och se till att näringen kommer i rätt proportioner.

    Mycket stärkelse kan trigga tillväxten

    Ett skäl till att undvika stärkelse till fölet är att det kan trigga tillväxten.
    — För mycket stärkelse och socker ökar blodsockret och det gör att insulinet ökar. Då triggas tillväxthormonet och vi kan få svullna tillväxtzoner. Det är superviktigt att titta på själva råvaruinnehållet i det foder som används. Det ska vara hög andel protein av de bästa aminosyrorna, framför allt lysin och inte för hög andel socker och stärkelse.

    Fotnot: Texten är baserad på ett digitalt föredrag arrangerat av SWB.

    Fakta

    8 tips för fodring av föl

    • Gärna fler utfodringstillfällen till yngsta fölen, fri tillgång på grovfoder.
    • Driv inte på tillväxten med för mycket energi.
    • Analysera grovfodret och anpassa kraftfodret därefter.
    • Grovfodret ska vara anpassat och inte för blött.
    • Se till att fölet får protein som är lättsmält, i tillräcklig mängd.
    • Ge foder med låg andel stärkelse..
    • Fri tillgång på vatten, gärna i hink eller kar.
    • Ge mineraler i tillräcklig mängd och i rätt balans om det fattas i foderstaten.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden