Träningstips
25 mars 2022 11:14
Ridsportplus

Träning i full galopp

GaloppträningVad gör en ridhäst på galoppbanan Bro Park? Svaren kan vara många — bättre kondition för vissa hästar, ökad livsglädje för andra. En gång i veckan är det icke galopphästar som tränar på banan.

Träning i full galopp
Thea Gråberg galopptränar sina hopp- och fälttävlanshästar två gånger i veckan. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På dagarna är det smäckra engelska fullblod som tränar på galoppbanan Bro Park. Men när skymningen börjar lägga sig rullar transporterna in. Först ut är ponnyer av blandad karaktär. Ett gäng shettisar från galoppridskolan Lilla Rörby Ryttarklubb ska rida kvallopp för att se om de är redo att starta löp, men här finns också ponnyer som tävlar hoppning.

    Snart trummar ponnyben in på upploppet, vissa av dem med ryttare i galoppsadel, andra i hoppsadel.
    – Det är så skönt för dem att få galoppera långa sträckor, hästarna kan välja vilket tempo de vill gå i så länge de är på bettet. Och de behöver inte gå i någon särskild form, eller bara på volter, säger Cecilia Gråberg som ansvarar för ridhästträningarna från Svensk Galopps sida.

    Traningtips_galopp_04
    Banorna brukar öppna för träning i april. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Träna kondition bra för alla

    Hon menar att det är bra för alla hästar, från skogsmullar till dressyrhästar, att träna kondition. Men det behöver inte handla om snabb galopp.
    – De får gå i det tempo de tycker är okej. Det gäller att inte hålla på för länge, för banan är två kilometer lång och det suger en del eftersom underlaget är lite tyngre. Det ska absolut inte bildas mjölksyra, för med det kommer skador, säger Cecilia Gråberg.

    Hon har aldrig hört att någon ridhäst som deltagit blivit halt av att gå på banan.
    – Tvärtom har vi haft utdömda ponnyer som inte kan gå dressyr eller hoppning, som klarar att galoppera eftersom det är rakt fram. Alla volter dödar, oavsett om det är skritt, trav eller galopp.

    Visserligen finns det svängar på banan, men de är doserade, ganska stora och rakorna är på 500 meter.
    – Det är inte något som belastar på det sättet.

    Att underlaget ser ut som det gör beror på att galopphästarna som tävlar här går i 60 till 70 kilometer i timmen. De tränas inte heller så länge på banan, berättar Cecilia Gråberg.
    – Först går de i walker och sedan är det ett varv, först lite långsammare och sedan lite fortare.

    Hur ridhästarna tränas är upp till varje ryttare.
    – Men om jag ser att någon kör för hårt säger jag till, säger Cecilia Gråberg.

    Vanligast med fälttävlansryttare

    Det är fälttävlansryttare som är de vanligaste gästerna på banan. En av dem är Lisa Vrang Cubano, som till vardags driver Finntorps gård utanför Flen.
    – Hemma är det svårt att hitta längre sträckor att galoppera på så att hästen får upp pulsen. Min häst är ganska stor så det gäller att underlaget är vettigt också, säger hon.

    Hennes vän Moa Berrek har pulsklocka på sin 5-åring för att hålla koll på hur tufft arbetet blir. Hon kommer så ofta hon kan till galoppbanan.
    – Det känns tryggt och säkert med de vita staketen längs banan. Om hästen går emot staketet trycks den bara mjukt inåt igen, säger Moa Berrek.

    Vissa tycker att det är en kul grej, andra att hästen behöver ett avbrott från det vanliga arbetet och vissa vill träna kondition.

    Caroline Oldmark

    Näst vanligaste grenen bland de stora hästar som besöker Bro Park är hoppning. Caroline Oldmark är på plats med sin Jarant LV, som är sju år och tävlar 1,20-hoppning.
    – Vi är här och konditionstränar och bygger muskler. Sedan är det lite miljöträning också. Ambitionen är att vara här en gång i veckan men det blir lite när det finns möjlighet, säger Caroline Oldmark.

    Hon gillar att underlaget är bra och preppat, och att det är en säker och inhägnad miljö.
    – Det finns bra raksträckor och det är ingen trafik, så det kan inte hända något.

    Men det finns också en inspirationsdel, att fundera över hur andra typer av hästar tränas.
    – Det är väldigt kul att hämta inspiration från andra grenar än hoppning och dressyr.

    Traningtips_galopp_02
    Lisa Vrang Cubano och Moa Berrek åker från Flen till Bro för att träna. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Ett helt gäng som tränar galopp

    Caroline Oldmark är del i ett gäng som åker och tränar galopp då och då.
    – Vissa tycker att det är en kul grej, andra att hästen behöver ett avbrott från det vanliga arbetet och vissa vill träna kondition.

    Men det gäller att se upp med underlaget.
    – Vi är noga med att rida ett halvt varv i lugnare tempo och ett halvt varv i högre tempo. Det gäller också att bygga på över tid, senare på säsongen kanske det blir två varv med lite vila emellan.

    Caroline Oldmark har aldrig varit med om att en häst blivit halt av träningen på banan.
    – Nej, och inte heller känts ofräsch på något sätt.

    En vanlig anledning till att hopphästar tränas på banan är att de inte orkar med hela hinderbanor, berättar Cecilia Gråberg.
    – De har tappat farten och kommer hit för att få upp konditionen. Genom åren har vi sett många sådana hästar och det är roligt när det kommer mejl som berättar att hopptävlingar har gått bra igen.

    Det finns även tre-fyra dressyrhästar som kommer regelbundet. Hästägaren Katarina Hägglöf har med sig en dressyrponny och en äldre dressyrhäst, och hon förklarar varför.
    – Vi vill konditionsträna på ett bra och säkert underlag där hästarna får sträcka ut, säger hon.

    Traningtips_galopp_15
    Don Gayble (val f -05 e Don Charly-Uttini) var framgångsrik på dressyrbanorna men skadades. Numera är han läromästare och gillar att gå i lugnt tempo på galopp-banan, här med Ginny Karlsson-Åhlund i sadeln. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Ponnygalopp var ingången

    Barnen tränade ponnygalopp när de var små och saknade det när de vuxit ur shettisarna.
    – Då fick vi tips om att åka till Bro och rida på banan. Många dressyrryttare har visat intresse och vill hänga på, så snart är det säkert fler, säger Katarina Hägglöf.

    Ponnyn följer upplägget för kvällen och får gå tillsammans med en grupp ponnyer som tränar starter, olika tempon eller vad som står på agendan.
    –Den äldre dressyrhästen får gå ensam i eget tempo runt för att inte dras med i en högre fart än han kanske klarar just nu.

    För Cecilia Gråberg är det extra roligt att se hästar som mest går dressyr.
    – Dressyrhästarna är alltid superglada när de är här. De tycker att det är så skönt att få sträcka på sig.

    Fakta

    Ridhästträning på galoppbana

    Bro Park och Jägersro har öppet för icke galopphästar en kväll i veckan mellan april och oktober-november, beroende på när det blir kallt. I Göteborg är det öppen träning på lördagar.

    Anmälan sker gång för gång, och en avgift tas ut: 150 kronor för ponny (då ingår instruktör) och 190 kronor för häst.

    För att få delta gäller föranmälan. Detaljer finns här.

    Fakta

    Hästälskare

    Traningtips_galopp_24
    Cecilia Gråberg Foto: Sandra Nordin Johansson
    • Namn: Cecilia Gråberg.
    • Ålder: 47 år.
    • Gör: Anställd på Svensk Galopp som ungdomsansvarig, jobbar mycket med rekrytering.
    • Familj: Gift med jockeyn Per-Anders Gråberg. Två barn, Thea, 18 år, hopp- och fälttävlansryttare, och Filippa, 13 år, fotbollsspelare.
    • Bakgrund: Bland annat som amatörjockey och arbetsryttare.
    • Utmärkelse: 2021 års hederspris i galopp på ATG:s Hästgala. Del av motiveringen: ”Det sägs att bakom varje framgångsrik man står en stark kvinna. Cecilia Gråberg finns visserligen vid sidan om sin framgångsrike man Per-Anders, men framför allt är hon kvinnan som står bakom en hel sport. Ponnygaloppsporten.” 
    • Bor: I villa i Åkersberga.
    • Gör helst på fritiden: Umgås med mina barn, och det gör jag mycket eftersom det blir mycket tävlingar för dem.
    • Häst jag minns: Mikkado, döttrarnas löphäst som vann SM i galopp. Nu står han på vår gård och är pensionerad skogsmulle.
    • Skillnaden mellan sig själv och maken: Jag älskar hästarna, kanske lite för mycket. Jag vet inte hur många ex-galopphästar jag släpat hem. Per-Anders älskar galoppsporten – och adrenalinet.

    Cecilia Gråberg om …

    … hur träningen läggs upp:
    ”Fälttävlansryttarna gör ofta intervaller med sina hästar, medan hopphästar, dressyrhästar och ponnyer går ut och gör ett varv. När det gäller stora hästar bestämmer ryttarna själva hur de tränar, medan det finns instruktör för ponny.

    Våra egna hästar, som tävlar hoppning och fälttävlan, galopptränar två gånger i veckan, men inte fort. Jag vågar inte säga vad som passar andra.”

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden