Sverige
1 april 2022 06:25

Screeningtest avslöjar glömd avföring

Teknisk utvecklingAtt inte mocka efter sig är en av de vanligaste konflikterna i stallmiljö. Det visar en ny studie som nu fått företaget Vidilab att sjösätta helt ny teknik.

Screeningtest avslöjar glömd avföring
Ny teknik gör det nu möjligt att screena hästträck som hamnat på oönskade ställen. Foto: iStock

Kvarlämnade träckhögar på vägar, stallgångar och ridbanor orsakar inte bara dålig stämning ute i stallarna och på tävlingsplatser. Det kan även leda till rejäla grannkonflikter, inte sällan med polisanmälningar till följd.

En ny studie, som tagits fram av polismyndigheten i samarbete med studenter vid Exkrementfakulteten vid SLU visar att konflikterna kring fekalier eskalerat det senaste året.

– Det är framförallt i storstadsregionerna vi ser den här trenden, med allt fler anmälningar, framförallt längs Djurgårdskanalen där både hästekipage och fotgängare ska samsas om utrymmet. Det är tydligt att någonting nu måste göras, anmälningarna tar alldeles för mycket tid i anspråk för myndigheten, säger Brent Baiis, utredare på polisen i Stockholm city.

Screenar träckbollar

Veterinärmedicinska laboratoriet Vidilab, som ägnar sig åt parasitologisk diagnostik i Sverige, har bistått studien med sin expertis. Någonting som lett till att man nu sjösätter en helt ny teknik, så kallad fekaliescreening.

– Vi står med Sveriges största träckregister med tanke på alla maskprover som årligen tas. Larmrapporterna från polisen gör att vi under vintern sett över metoden att även screena träck som hamnat där man inte vill att den ska vara, säger Anette Irejerdnerul, marknadsansvarig på Vidilab till Ridsport.

Vidilab_02
Vidilabs stora register av träck får nu ytterligare ett användsområde när screeningen av oönskade högar drar igång. Foto: Sandra Nordin Johansson

För den som upptäckt en hög på ovälkommet ställe finns flera sätt att gå till väga.

– Det enklaste är att ta en genomskinlig platspåse i literstorlek, fyll den med två till tre av de träckbollar du hittar. Lägg sedan påsen i ett vadderat kuvert, med medföljande lapp om plats och tidpunkt du hittat den innan du skickar in den. Vi screenar sedan av mot parasitregistret för att se om det blir en träff. Det kommer inom kort även gå att skicka in bildbevis via en app, förklarar Anette Irejerdnerul.

Det kommer enligt Vidilab även att gå att identifiera flera hästar som inte finns i deras träckregister.

– Javisst, detta eftersom det kommer att gå att identifiera föräldradjuren via träcken och då kan man spåra avkomman på det sättet också, säger Anette Irejerdnerul.

Mängdrabatt för tävlingsarrangörer

Priset för screeningen är något dyrare än ett vanligt träckprov, 499 kronor per ovälkommen hög.

– Vi kommer lansera ett mängderbjudande till tävlingsarrangörer. Jag vet till exempel att Falsterbo Horse Show har haft väldiga problem med ryttare och hästägare som låter högarna ligga. Nu blir den typen av lättja ett minne blott, säger Anette Irejerdnerul.

Istock-1339111515
Metoden att screena hästträck kan även användas i större inackorderingsstall. – Det finns alltid folk som säger att de mockat i hagen, men så ser man att nej, det är inte alls gjort. Dessa personer tror jag nu kommer ändra beteende, säger Maja J:sen på Södertälje Ridskola, som även har en del inackorderingar att handskas med. Foto: Lirpa Rul

Glädjande nyhet

På Södertälje Ridklubb, som årligen arrangerar tolv större tävlingar, tas nyheten om den nya screeningen emot med glädje.

– Jag lägger omkring fem till sju timmar på att plocka de här ovälkomna träckhögarna varje tävlingshelg. Det är tid man ju hellre hade lagt på annat. Det spelar ingen roll hur stora och tydliga plakat vi skriver, somliga skiter rent ut sagt i allt, säger Maja J:sen, ridlärare på Södertälje Ridskola.

Hon får medhåll av klubbens sportchef Jenny Andersson, som hoppas att de labb som ägnar sig åt parasitologisk diagnostik även ska lansera produkten på hästägarnas mindre fyrfota familjemedlemmar.

– Hästarnas skit är en sak, vi hästmänniskor är ju inte så knussliga av oss. Men hundskiten, det är en helt annan liga. Kan vi även börja komma åt den typen av högar kommer vi spara både tid och pengar, det är jag alldeles övertygad om, säger hon till Ridsport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden