Sverige
30 mars 2022 19:35
Ridsportplus

Ägare till ridsportbutik dömd för utpressning

Olaga tvångNär ägaren till ridsportbutiken blev blåst på handpenningen för en hästtransport ilsknade han till. Nu har han dömts för försök till utpressning.

Ägare till ridsportbutik dömd för utpressning
Ägaren till ridsportbutiken skickade hotfulla sms. Arkivbild: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det hela började med att ägaren till ridsportbutiken skulle köpa ett hästsläp av en person på Blocket. Butiksägaren betalade 4 000 kronor i handpenning, men sedan slutade mannen som sålde släpet att svara. Butiksägaren fick aldrig hästsläpet och han fick inte heller sina pengar tillbaka. Han gjorde då en polisanmälan samtidigt som han försökte komma i kontakt med säljaren.

    Säljaren hade angivit en adress för sitt företag, där det bodde två personer som enligt egen utsago inte hade någon koppling till Blocketmannen. De hade dock blivit kontaktade av flera personer som försökte komma i kontakt med samma säljare på Blocket. Paret fick även hans post hem till sig.

    När butiksägaren försökte komma i kontakt med Blocketsäljaren hörde han av sig till mannen och kvinnan som bodde på adressen. Detta eftersom han trodde att det var de som hade lurat honom.

    Skulle gå illa

    Först fick mannen på adressen ett samtal från den lurade butiksägaren. Han var mycket upprörd och började direkt hota med att ”fel person” skulle komma på besök om han inte fick sina pengar tillbaka. Mannen som bodde på adressen försökte förklara att han inte hade något samröre med Blocketsäljaren men fick inget gehör.

    Kvinnan på adressen har också berättat att hon hade två missade samtal och två röstmeddelanden, där en manlig röst sa att det skulle gå illa för henne om de inte betalade. Både mannen och kvinnan som fick påringningarna upplevde det som mycket obehagligt. Efter samtalen fick paret också hotfulla sms. Butiksägaren bekräftar att han har ringt och messat, men han är lite oklar över vad han egentligen har sagt.

    Olaga tvång bevisat

    Tingsrätten anser att det är bevisat att butiksägaren genom olaga tvång har försökt tvinga paret att betala 4 000 kronor till honom. Det har också varit ett rimligt utfall att paret skulle kunna ha betalat honom. Det har därför funnits en risk för att utpressningen hade kunnat fullbordas.

    Butiksägaren döms därför för försök till utpressning i två fall, vilket innebär ett straffvärde på en månads fängelse. Med hänsyn till att butiksägaren är tidigare ostraffad, bortsett från två ordningsböter för trafikförseelser, sätts dock straffet till villkorlig dom med dagsböter à 50 dagar gånger 50 kronor. Han ska också betala 800 kronor till brottsofferfonden.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden