Veterinärt
28 april 2022 10:58
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Ny metod för att skruva fast lösa benbitar på föl

Ingrids insikterVid Zangersheide testas nu ett nytt sätt att operera OCD hos föl. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson berättar om denna gång - fler forskningsnotiser hittar du här.

Forskningsnyheter: Ny metod för att skruva fast lösa benbitar på föl
OCD-rönten av has. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vid Zangersheide i Belgien har man sedan flera år god koll på förekomsten av OCD (lösa benbitar) hos föl. Deras veterinär röntgar systematiskt fölens knän vid sex månaders ålder, för att kontrollera eventuella spår av OCD. Om sådan upptäcks har de börjat testa ett nytt sätt att operera, redan på fölen.

    Det är kirurgen Hans Wilderjans som har utvecklat en metod för att skruva fast benbiten som håller på att lossna. Detta görs med nedbrytbara skruvar som försvinner efterhand som benbiten växer fast. Denna typ av operation måste göras tidigt i fölets liv. Wilderjans har använt metoden i tio år och ser ett ökat intresse för den, i takt med att priserna på föl stiger. Eftersom det finns en viss risk att en permanent OCD i ett bakknä orsakar problem längre fram i hästens liv, vill många uppfödare förebygga det.

    Samtidigt visar forskningen att en stor procent av OCD i bakknä och has hos föl självläker. I de flesta fall har benbiten i regel vuxit fast och förbenats vid åtta till nio månaders ålder hos SWB och holländska varmblod. Det innebär att det kan vara onödigt att operera unga föl.

    Källa: If you can detect OCD at an early age, you can prevent worse. Zangersheide nyhetsbrev feb-22.


    Tavling-tr-veterinar-check----fj-6085
    FEI:s blodsregel bör utvidgas, anser danska veterinärer. Foto: Fredrik Jonsving

    Munskador döms inte rätt

    l FEI:s regel om blod från hästens mun medför oftast uteslutning för ekipaget. Samma sak borde gälla skavsår i munnen, även om dessa inte blöder. Det anser den danska veterinären Mette Uldahl och hennes kollegor, som har undersökt bettrelaterade skador hos 342 danska tävlingshästar.

    Långvarigt och ensidigt tryck från bettet kan ge olika former av skador i hästens mun, där många är mer som blåmärken än öppna sår. En del ger ärrvävnad, andra orsakar pigmentbortfall i området.
    – Munskador borde bedömas likadant som blod från munnen, sammanfattar Mette Uldahl. Det borde ingå som en faktor i bedömningen av om hästen är i tävlingsmässigt skick eller ej.

    Källa: Pre-competition oral findings in Danish sport horses and ponies competing at high level. M Uldahl et al, Animals 2022.


    Kastning av föl

    43 fullblodsston i Kina har kastat sina föl på grund av EHV-1, märkligt nog av den neurologiska formen.

    Källa: Outbreak of neuropathogenic equid herpesvirus 1 causing abortions in Yili horses of Zhaosu, North Xinjiang, China. P Tong et al, BMC Vet Res.


    Istock-1278397705
    Forskning pågår kring att gelinbaka stamceller som injeceras. Foto: iStockphoto

    Gelinbakade stamceller

    I Kanada pågår forskning kring att kapsla in stamceller i hydrogel, för att på så sätt förlänga tiden som stamcellerna finns och verkar i leden efter en injektion. De gelinbakade stamcellerna är främst tänkta att använda vid artros, där det är positivt med en mer långsam usöndring av celler än en direkt sådan, vilken sker vid injektion med ”nakna” stamceller.

    Källa: Gelcoated stem cells could be next step for horses with osteoarthritis. www.horsetalk.co.nz  mars -22.

    Fakta

    Tre fakta om ull

    Istock-1207362002
    Fårull lämpar sig till hästarnas ylletäcken. Foto: iStockphoto

    Fårullens speciella egenskaper gör den lämplig bland annat i hästarnas ylletäcken:

    1. Ull är värmande även i blött tillstånd. Den kan absorbera upp till 35 procent av sin egen vikt.
    2. Ullfibern är ljud-absorberande, värmeutjämnande och motverkar dålig lukt samt statisk elektricitet.
    3. Man kan böja en ullfiber 20 000 gånger utan att den går av,  jämfört med bomullens 3 000 gånger och viskosens 75 gånger.

    Källa: Swedish Wool

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden