Sverige
19 april 2022 10:19
Ridsportplus

Ny lag kan få veterinärer att välja bort besiktningar

KonsumentköplagenÄndringarna i konsumentköplagen kan innebära både dyrare besiktningskostnad och även att en del veterinärer slutar erbjuda hästbesiktningar. Det säger Katarina Brunstedt, veterinär på Stockholms Hästklinik.

Ny lag kan få veterinärer att välja bort besiktningar
Veterinärbesiktning blir i det närmaste obligatoriskt vid hästköp i framtiden. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den nya uppdaterade konsumentköplagen som träder i kraft 1 maj innebär bland annat att det blir en ökad undersökningsplikt för den som köper en häst. Det är ett steg mot att särskilja hästen i lagen som likställer levande djur med till exempel vitvaror.

    Men hur långt sträcker sig undersökningsplikten och vilket ansvar hamnar på den veterinär som genomför besiktningen som ligger till grund för köpet?

    Katarinabrunstedt
    Katarina Brunstedt, veterinär. Foto: Stockholms Hästklinik

    – Jag upplever att många köpare ser besiktningen som en garant för deras ekonomiska investering i hästen. Ett värde som ska behållas oavsett vad som händer framåt, säger Katarina Brunstedt, veterinär på Stockholms hästklinik.

    Tidskrävande tjänst

    Hon menar att det inte är en helt okomplicerad roll att besiktiga en häst inför köp. Mycket för att man som veterinär har ett ansvar gentemot både köpare och säljare.

    – En häst är ju en levande varelse precis som vi människor och det kommer alltid att finnas om och men. Det finns ingen standardprodukt. Den bästa hästen för en person kan visa sig vara den sämsta för en annan, säger Katarina Brunstedt.

    Enligt Katarina Brunstedt är köpbesiktningar en relativt tidskrävande uppgift då uppdraget ofta följs av samtal från både säljare och köpare, inte minst i de fall när hästen inte har godkänts.

    – Det är inte ovanligt att man kan få samtal från såväl en frustrerad säljare som kanske dess tränare på ena sidan och en oförstående köpare på andra sidan.

    Hur ser ni på Stockholms Hästklinik på den nya lagen?
    – Risken finns att det faller ett större ansvar på oss veterinärer. Att samtalen blir fler och från fler. Man kan tänka sig att intressenter hör av sig i ett tidigare skede, det vill säga redan innan man har bestämt sig för att gå vidare till en besiktning, säger Katarina Brunstedt.

    Kan man säga något om priset?
    – Det är svårt att säga exakt hur det kommer påverkas, men det kommer förmodligen att ske förändringar. Kanske kommer besiktningar prissättas på andra parametrar, så som hästens värde eller annat. Jag tror att det redan idag finns en tanke bland veterinärer på den riskpremie för framtida tvister som kanske borde ingå i priset. Det finns även röster som lutar åt att inte längre ta sig an besiktningar av samma anledning, säger hon.

    Att det förekommer tvister kring hästköp är en av grunderna för lagändringen. Enligt hästavdelningen på Sveriges Veterinärförbund är det i dagsläget svårt att se vad förändringen kommer att få för praktiska konsekvenser.
    – En möjlig följd skulle kunna bli att köparna efterfrågar fler och mer omfattande undersökningar, skriver Tove Särkinen kommunikationsansvarig på förbundet i ett mejlsvar kring den nya lagen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden