Avelsnyheter
2 maj 2022 08:49
Ridsportplus

Tyska hingstprov i gungning

FörändringarDe tyska hingstproven reformeras i år och kortas – på försök. Ett beslut som även påverkar Sverige.

Tyska hingstprov i gungning
De större tyska avelsförbunden har accepterat de nya riktlinjerna och inför det nya pilotprojektet. Där testas 3-åringarna bara två-tre dagar i stället för 14 dagar som tidigare. Foto: Kiki Beelitz

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Förändringarna av de tyska hingstproven beror på en ändrad syn på hur unga hästar, och hingstar i synnerhet, hanteras. För att klara ett 14-dagarsprov på våren anses det krävas för mycket träning för tidigt i de 3-åriga hingstarnas liv. Kravet på att hingstar ska utvärderas under ryttare går emot reglerna för hästvälfärd i Tyskland.

    I år sjösätts därför ett pilotprojekt där 14-dagarsproven ersätts av ett kortare anlagstest på två till tre dagar med start i april. Hingstar födda sent på året får tidigast starta i maj. Testet genomförs med uppstallning och hingstarna rids av testanläggningens ryttare som i praktiken blir testryttare.

    Provresultaten skulle vara jämförbara

    Det tyska förbundet ville med sin hingstprovsreform 2011-2012 att alla prov skulle genomföras i regi av ridsportförbundet och inte vara regionalt avelsförbundsspecifika eller generella i sin testning. De nya proven blev disciplinuppdelade och det lades stor vikt vid att provresultaten skulle vara jämförbara för att viktiga data skulle kunna utvinnas och jämföras. Pilotprojektet ruckar på den ordningen.

    Hos hingsthållare i Tyskland och Danmark möts det nya korta anlagstestet med jubel. Det är bättre för dem att ta en hingst ur avel bara två-tre dagar än 14 dagar när säsongen börjat, plus eventuell tid mellan olika provtagningar.

    För ett antal år sedan anpassade DWB sitt 10-dagars ”indsyningstest” till att klara det tyska 14-dagarskravet för de som önskade ett sådant, läs: Helgstrand Dressage och Blue Hors.

    Påverkar ekonomin i förlängningen

    Nu hade Helgstrand Dressage i stället anmält 16 hingstar till de korta tyska proven och endast nio hingstar totalt skrevs in i DWB:s 10-dagarsprov. Det är något som påverkar ekonomin för provet i förlängningen. DWB vet dock att det gäller att anpassa sig för att överleva. De har redan deklarerat att de i år accepterar det korta anlagstestet som grund för betäckningslicens.

    För svenska uppfödare med planer på att använda en utländsk hingst via ett-sto-licens eller för hingsthållare med utländska samarbeten har det varit väntans tider. SWB dröjde lite med besked men den 6 april kom beskedet att det korta anlagsprovet accepteras, av SWB benämnt kortprov, om hingsten uppfyller SWB:s hälsokrav.

    Oklart om svenskt bruksprov skulle accepteras

    Det är oklart om svenskt bruksprov skulle kunna accepteras av framför allt det tyska ridsportförbundet. Bruksprovets längd för 3-åriga hingstar ligger i linje med pilotprojektets korta anlagstest men eftersom det hålls tidigt i mars går det emot de tyska hästvälfärdsriktlinjerna om ridning på unga hästar.

    Fakta

    Kraven

    Sedan 2012 har Tyskland haft ett system med obligatoriska 14-dagarsprov för att 3-åriga hingstar ska få användas i avel. Det har krävts 2-dagars sportprov för 4- och 5-åringar alternativt ett 50-dagarsprov för att få livsvarigt betäckningstillstånd.

    SWB har accepterat både 14-dagarsprov och 50-dagarsprov med vissa poängkrav som underlag för att kunna visas som direktkvalificerad eller lösa ett-sto-licens.

    Obstinata avelsförbund

    Alla avelsförbund i Tyskland lyder under det tyska ridsportförbundet, FN. Tidigare har FN arrangerat hingstprov efter respektive disciplin av olika längd men i fallet med detta pilotprojekt är det annorlunda.

    Det är både oroligt och stökigt inom FN sedan DSP och Trakehnerförbundet gått emot tidigare lagda riktlinjer och deklarerat att de låter alla 3-åriga hingstar betäcka och registrerar deras avkommor i stamböckerna utan att hingstarna genomfört anlagstest. FN har krävt rättning i ledet och nu har de större förbunden anslutit sig till den centrala linjen och ett antal anlagstest är planerade hos respektive avelsförbund med början i april.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden