Sverige
18 april 2022 09:32
Ridsportplus

Större krav på hästköparen med ny lag

KonsumentköplagenHästköp ska lyda under konsumentköplagen även i framtiden, men en del ändringar införs. Köparen får större ansvar för att undersöka hästen innan affär.

Större krav på hästköparen med ny lag
Hästar går även fortsättningsvis under konsu­ mentköplagen, men köparens undersökningsplikt ökar. Foto: Paula da Silva/Arnd.NL

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Lena-malmgren
    Lena Malmgren

    En ökad undersökningsplikt gäller för privatpersoner som ska köpa häst efter den 1 maj.
    − Det innebär att det blir än viktigare att köparen är med vid hästbesiktningen, säger Lena Malmgren, veterinär och ordförande i Veterinärförbundets hästsektion.

    Hästaffärer kommer att lyda under konsumentköplagen även framöver, men det blir en del nya förutsättningar. Bland annat läggs ett större ansvar på köparen att undersöka hästen före köp, och köparen kan sedan inte hänvisa till fel som hen borde ha upptäckt vid en sådan undersökning.
    − Det kan säkert bli så att fler köpare vill ha rygg och hals röntgade vid besiktning, men exakt vad följderna blir vet vi mer om när lagen varit i kraft en tid, säger Lena Malmgren.

    Hon hoppas att köpare väljer att vara med på besiktningen så att de kan följa vad som händer där.
    − Det är viktigt att veterinären kan ha en diskussion med köparen om eventuella fynd och vad de kan ha för betydelse. Om köparen inte är med kan det bli problem senare.

    Många drar sig för att röntga rygg och hals

    Malin-wikstrom-portratt
    Malin Wikström

    Hästjuristen Malin Wikström ser en fördel i att köparen nu får en undersökningsplikt, vilket inte funnits tidigare när en privatperson köpt häst av en näringsidkare.
    − Sedan är naturligtvis frågan hur mycket som ska undersökas. Det är många som i dag drar sig för att röntga rygg och hals före köpet, men inte har problem med att lägga pengar på det senare, om hästen inte lever upp till förväntningarna.

    Malin Wikström hoppas att saluprocessen ska skötas mer noggrant av både säljare och köpare i framtiden och har därför tagit fram ett detaljerat köpeavtal som hon säljer till näringsidkare.
    − Många tvister uppstår just på grund av att kontraktet inte tydliggör vad som framkommit angående hästen innan köpet har gjorts upp.
    − I avtalet ska det vara tydligt att köparen förstått vad hen fått ta del av om hästen angående eventuella egenskaper och fysiologisk status men även eventuella utfästelser från säljarens sida om hästen, säger Malin Wikström, som inte vågar tro att den nya lagstiftningen kommer att leda till färre tvister.
    − Men med bra avtal kommer tvisterna att bli färre.

    Råder alla företagare att ha en försäkring med rättsskydd

    Lina-wiman-foto-privat
    Lina Wiman

    Uppfödaren och hästföretagaren Lina Wiman var initiativtagare till en namninsamling om att flytta hästförsäljningar till köplagen.

    Hon var även initiativtagare till ett öppet brev till justitieministern i fjol.
    − I den nya lagstiftningen kan man i alla fall avtala bort att säljaren är ansvarig för fel som upptäcks de sex första månaderna, så det är ett steg i rätt riktning.
    – Men jag råder alla företagare att ha en försäkring med rättsskydd, och att i den mån det är möjligt ta referenser och kolla upp köparen.

    Läs mer på sajten i morgon: Ny lag kan få veterinärer att välja bort besiktningar

    Fakta

    Omvänd bevisbörda kan avtalas bort

    Lagen reglerar affärer mellan näringsidkare och privatpersoner, och har nu en separat lagtext kring affärer med levande djur.

    För dessa gäller nu en särskild undersökningsregel som innebär att om konsumenten före köpet har undersökt djuret eller utan godtagbar anledning låtit bli att följa näringsidkarens uppmaning att undersöka det, får konsumenten inte som fel åberopa vad han eller hon borde ha märkt vid undersökningen.

    Under sex månader efter köpet gäller omvänd bevisbörda, vilket innebär att säljaren måste bevisa att fel som upptäcks under denna tid inte fanns vid köpet. Detta kan dock parterna avtala bort.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden