Avelsnyheter
13 april 2022 15:49
Ridsportplus

Lyckade saludagar på Flyinge: ”Vi hittade minst två hästar var”

Hästrekrytering”Visningsdagarna” är ett samarbete mellan Beridna högvakten, Försvarsmakten, Flyinge, Strömsholm samt Hovstallet för att rekrytera SWB-hästar. Nu har den första saludagen hållits på Flyinge, vilket resulterade i ett flertal affärer. "Det här är en ny väg för oss." Det säger en nöjd Hans Eriksson, biträdande generalsekreterare vid Beridna högvakten, som just nu saknar hästar i vaktparaden.

Lyckade saludagar på Flyinge: ”Vi hittade minst två hästar var”
I april 2022 arrangerades en Visningsdag på Flyinge. Foto: Marielle Andersson Guye

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under rubriken ”Visningsdagarna” lanserades i början av året två visningsdagar, där ägare till svenska varmblod har möjlighet att visa upp sina hästar för en gemensam rekryteringsgrupp. Bakom idén står de anrika hästorganisationerna Föreningen för den beridna högvakten/Beridna högvakten, Försvarsmakten, Flyinge, Ridskolan Strömsholm samt Hovstallet, i samarbete med SWB.

    Nu har den första saludagen ägt rum på Flyinge och det blev en lyckad tillställning med ett 20-tal anmälda och visade hästar.
    – En del hade åkt 35 mil för att visa upp sin häst, och det var en väldig blandning av hästar. Det var tre 2-åringar, sedan sträckte det sig upp till 11 år, berättar Hans Eriksson, biträdande generalsekreterare vid Beridna högvakten, som köper hästar till Försvarsmakten beridna vaktparad.

    – Det fanns både fuxar, skimlar och någon svart, det var ston, valacker och även någon hingst. Det fanns de som var små och de som var stora, men alla var av rasen svenskt varmblod.

    Köper inte skimlar och ston

    – Det fanns tre grupper som ville köpa hästar och alla tre hittade flera hästar som de var intresserade av – som de nu förhandlar vidare om för att göra affär, säger Hans Eriksson.

    Med väldigt olika krav och önskemål föll det sig ganska naturligt vilka hästar som var intressanta för respektive organisation.
    – Vi vill exempelvis inte köpa 2-åringar men det gör Flyinge och Strömsholm. Vi köper inte heller skimlar och ston, där faller det också bort en del, säger Hans Eriksson.

    Visningsdagarna
    Ett 20-tal hästar visades. Foto: Marielle Andersson Guye
    Visningsdagarna
    Beroende på ålder visades hästarna lösa, eller uppsuttet. Foto: Marielle Andersson Guye
    Visningsdagarna
    En del hästar var små och andra var stora. Foto: Marielle Andersson Guye

    Det blev alltså inga slagsmål?
    – Det fanns en del hästar med mer än en intressent, men det hade vi klarat ut i förväg hur vi skulle göra då. Vi förstod att situationen kunde uppstå och ville inte hamna i en sits där vi bjuder över varandra. Därför hade vi lottat om vem som skulle ha första tjing, och nästa gång får den ställa sig sist i kön, förklarar Hans Eriksson.

    Hade ni hoppats på fler anmälda hästar?
    – Det var nog väldigt lagom för att vara första gången. Vi har aldrig gjort det här förut, vi hade en idé om hur det skulle genomföras och nu kan vi dra lite erfarenheter till nästa gång.
    – Man ska hinna titta på hästen också, den ska exteriörbedömas och det kanske är någon som vill provrida. Det får inte bli forcerat. Både intressenten och säljaren måste få tid på sig och det måste göras på ett korrekt sätt.

    ”Helt annan dynamik”

    Hans Eriksson drar paralleller till 50- och 60-talet när försvaret hade massor av hästar och satte in en annons med tid och plats dit man kunde komma för att sälja sin häst.
    – Då köpte försvaret 200 hästar varje år och om det kom 40 hästar, köpte man 30. Nu är aveln mer sportinriktad och det har blivit svårare för oss att hitta hästar som passar vår verksamhet.

    Organisationernas totala behov är cirka 30-40 hästar årligen, varav andelen till Beridna högvakten är 10-12 per år.

    – Idag säljs hästarna ofta via internet och vår hästanskaffningsansvarig kollar nätet varje dag. Ser han någon får han störta iväg och titta på hästen på tisdagen, annars är den såld på torsdagen. Det är en helt annan dynamik i marknaden, och då behövde vi hitta en ny modell som inte är lika forcerad.
    – Fördelen här är att vi slipper åka 20 mil åt ett håll ena dagen och 20 mil åt andra hållet andra dagen för att titta på hästar. Samtidigt slipper säljaren ta emot tre olika besök på en vecka. Nu visas hästarna för alla samtidigt, det blir rationellt för både säljare och köpare.

    Under pandemin har efterfrågan på hästar ökat kraftigt, vilket har fått priserna att gå upp.
    – Idag betalar vi 140 000-150 000 kronor, upp till 200 000 kronor för en häst. Men vi får se vad som händer den närmaste tiden, även foderpriserna har gått upp och det kan innebära att alla inte har råd att ha kvar sina hästar, säger Hans Eriksson.

    Visningsdagarna
    Lynnet är viktigt, speciellt om man ska paradera på Stockholms gator. Foto: Marielle Andersson Guye
    Visningsdagarna
    Föreningen för den beridna högvakten förser försvaret med hästar till vaktparaden. Foto: Marielle Andersson Guye
    Visningsdagarna
    Provridningen är ett viktigt moment. Foto: Marielle Andersson Guye

    ”Många rookies”

    Pandemin har gjort att det inte har ridits några beridna vaktparader. När det nu drar igång igen gör ett generationsskifte i stallet att det finns färre hästar att tillgå. Normalt rider 52 ekipage i paraden och nu kan det bli så mycket som tio färre, det vill säga 42 ekipage.

    – Så är det bara. Det är många som har gått i pension, och under drygt två år har det inte varit några beridna högvakter. Det finns många rookies i sammanhanget, och det är viktigt att de får tid på sig för att komma in i jobbet. Det måste vara trygga hästar, säger Hans Eriksson.
    – Om vi köper en 3-åring på Flyinge innebär det förstås inte att den kan vara med i paraden veckan efter. Men vi försöker hitta några äldre hästar varje år också, som kan komma in snabbare.

    Stort intresse för optionsprogram

    ”Visningsdagarna” är ett gemensamt initiativ för främja den svenska hästaveln, till detta har Beridna högvakten adderat ”Optionsprogrammet” som ytterligare ett sätt att rekrytera hästar på lite längre sikt. Tio SWB-uppfödare årligen kommer att erbjudas platser och endast fuxston är välkomna eftersom Beridna högvakten av tradition består av fuxfärgade valacker.

    Lämpliga hingstar kommer att väljas ut till stona i samråd mellan optionsprogrammets uppfödare och Beridna högvaktens hästrekryteringsgrupp. Uppfödaren erbjuds sedan en årlig premie från tidpunkten för konstaterad 90 dagars dräktighet till och med tre års ålder förutsatt att en fuxhingst föds. Programmets sista steg innebär att hästen säljs till Beridna högvakten till i förväg överenskommet pris.

    – Det har varit väldigt stor intresse, hela 50 stoägare har hört av sig och nu har vi valt ut de tio som vi vill gå vidare med i år, berättar Hans Eriksson.

    – Det är också ett sätt att stötta och stimulera aveln till att inte bara fokusera på sportegenskaper, utan den typen av hästar som vi behöver för vår verksamhet.

    Nästa visningsdag går av stapeln på Strömsholm den 19 september och det går att anmäla intresse redan nu – läs mer här.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden