Veterinärt
22 april 2022 11:21
Ridsportplus

Hon benar ut problemfölen

Experten tipsarFinns det felaktiga benställningar hos föl som kan rätta till sig själva? Och när ska de olika felställningarna åtgärdas? Rose-Marie Clark, specialist på fölets ben och hovar, tipsar.

Hon benar ut problemfölen
Rose-Marie Clark brinner för benkorrigering och ser också hur aveln ändrat förutsättningarna för benställningar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    En fölunges ben måste rättas till vid rätt tidpunkt.
    – Det handlar om timing. Allt man gör med en fölunge måste göras i rätt tid. Inte för tidigt, och inte för sent, säger hovslagaren Rose-Marie Clark.

    Hon menar att hovslagaren bör kallas ut två veckor efter det att fölet fötts.
    – Det är jättebra att en hovslagare kollar att allt ser bra ut. Man ser rätt tydligt om något är på gång. Hovslagaren kan se hur fölet rör sig genom att kolla under fötterna, det är sällan hästägare kan göra det.

    Fölets hov växer dubbelt så fort

    Rose-marie-clark1-180514-rt
    Rose-Marie Clark Foto: Roland Thunholm

    Därefter bör hovslagaren komma efter två till tre veckor.
    – En fölhov växer dubbelt så fort som hoven på en vuxen häst, säger Rose-Marie Clark.

    Alla hovslagare som är godkända av Jordbruksverket har utbildning i fölhovar.
    – Men det är inte alla som vill ta hand om föl. Dels för att fölungar kan vara rätt farliga när de far runt, dels är det många som tycker att de inte kan föl för att de gör för få.

    För att hjälpa de hovslagare som känner sig oerfarna brukar Rose-Marie Clark bistå digitalt, till exempel genom att hästägaren filmar medan hovslagaren på fältet tar hand om fölet.
    – Det är så fränt. Det går också att jobba via mejl med bilder.

    Attityderna kring fölets ben och hovar har skiftat, även om det finns ett visst  ”motstånd” kvar.
    – Ofta är det äldre hästkarlar som säger ”det där rättar till sig”, för det gjorde det för 40 år sedan. Men hopp- och dressyrhästarna har ändrat sig, de felaktiga benställningarna ser annorlunda ut nu och de rättar kanske inte till sig, säger Rose-Marie Clark.

    Behöver olika underlag för fram- och bakben

    Ett problem är föl som är veka bak och har ballerinasyndrom fram.
    – Det har eskalerat, det var inte lika vanligt förut. Och det är problematiskt för då ska fölet gå på ett underlag med frambenen och ett annat med bakbenen.

    Underlaget har alltså betydelse. För föl med ballerinasyndrom är sand bäst, underlaget får absolut inte vara hårt.
    – På stora stuterier har de ofta en stor sandbox där sådana föl kan gå.

    En häst som går på ballarna, eller har veka kotor, ska däremot ha hårt underlag.
    – Inte betong, men fast underlag.

    X-benhet kan rätta till sig

    Finns det då inga benställningar som kan rätta till sig av sig självt?
    – Jo, x-benthet, om den inte är väldigt uttalad. Men det rättar oftast till sig på bekostnad av att hästen blir inåttåad. Det är kotan som kan ta stryk av x-bentheten. Rekommendationen ibland är alltså att åtgärda även x-benthet.

    Metoderna för att åtgärda benställningarna ser olika ut i de olika fallen. Ibland kan specialbeslag behövas, i något fall är det operation som gäller.

    Fakta

    Fem benställningar att se upp med

    Veka-kotor
    Veka kotor

    1. Går på ballarna/veka kotor

    • Vad? Hästen går på ballarna och har långa, veka kotor. Både muskler och senor har töjts ut.
    • När? Agera så fort det någonsin går.
    • Åtgärd: Om fölet är bara några dagar gammalt kan det räcka med att det går på en plan yta. Om det finns fölputa kvar kan det hjälpa att verka bort lite av den, men i andra fall behövs specialbeslag. Underlaget ska inte vara mjukt. Fölet ska inte stå på betong, men på fast underlag.

    2. Bockhov

    Bockhov-ballerinafol
    Bockhov
    • Vad? Bockhov kan utvecklas om fölungen växer fort. Senan blir kortare så att fölet står på tå.
    • När? Ofta syns tendens till bockhov när fölet är fyra månader gammalt. För bästa resultat ska behandling sättas in genast. Om fölet behöver opereras blir resultatet bäst om det inte är över sex månader gammalt.
    • Åtgärd: Om bockhov upptäcks i tid kan verkning och specialbeslag hjälpa så att senan blir längre. Om fölet är äldre än fem månader rekommenderar Rose-Marie Clark att operera fölet på ett djursjukhus. Då kapas djupa böjsenans förstärkningsband så att hoven kommer i rätt läge. Samtidigt görs beslagsåtgärder.

    3. Windswept

    Windsvept-bak
    Windswept
    • Vad? Benen är sneda framifrån eller bakifrån sett. Ena benet är hjulbent och det andra är kohasigt. Det kan handla om bara framben, bara bakben eller att alla fyra benen är påverkade.
    • När? Om fölungen kan gå brukar behandling sättas in efter 10-14 dagar. Ju större och tyngre fölet blir desto svårare blir det. Fölungar ökar fort i vikt och redan vid en månads ålder är det svårare att åtgärda allvarliga problem.
    • Åtgärd: Skoning med specialbeslag.

     

    4. X-bent

    X-bent-v,f-1
    X-bent
    • Vad? Bruten benaxel, oftast i framknäet, så att hovarna står bredare än övre delen av benen. X-bentheten kan ofta försvinna av sig självt, men då kan hästen bli inåttåad och kotorna kan ta stryk.
    • När? Ta kontakt med hovslagare när hästen är 10-14 dagar.
    • Åtgärd: Verkning och specialbeslag. Kraftigt x-benta ska ha möjlighet till riktig vila och inte bo ihop med en massa andra hästar. ”Ett islandsföl som bodde i flock hade måttlig x-benthet, men efter en vecka då den tvingades hänga med flocken hade tillståndet förvärrats mycket”, berättar Rose-Marie Clark.

    5. Ballerinasyndrom

    Ballerina
    Ballerinasyndrom
    • Vad? Fölet föds och står på tå. Problemet kan även uppstå efter ett tag, och har ofta att göra med för hårt underlag.
    • När? Det är läge att ringa ut hovslagaren genast.
    • Åtgärd: Beslag kan hjälpa fölet. Även veterinär kan hjälpa genom en medicin som gör att muskulaturen slappnar av. Underlaget får inte vara för hårt, från den lilla tåspetsen är det bara några millimeter in till hovbenet och det gör ont om fölet står på hårt underlag. Sand är bra.

    Skon som anpassas

    Hovslagare har ofta inte alla storlekar på skor i bilen. Rose-Marie Clark har konstruerat Rose Foal Shoe som kan användas till de flesta fölhovar eftersom den går att anpassa. Skon vidgas vartefter hoven växer.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden