Sportnytt
27 april 2022 11:02
Ridsportplus

FEI diskuterar krav på vaccination mot EHV-1

FEI Sports ForumOm tre år kan det bli obligatoriskt att vaccinera internationella tävlingshästar mot EHV-1. Problemet är bara att inte alla länder har godkänt vaccin mot EHV-1, liksom att det i dag inte finns något vaccin som ger ett säkert skydd mot viruset.

FEI diskuterar krav på vaccination mot EHV-1
FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström. Foto: FEI

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under tisdagen på FEI Sports Forum var smittskydd och veterinära frågor ett av ämnena, och mycket tid ägnades åt hur FEI ska agera angående EHV-1.

    Lutz Goehring, veterinär med infektionssjukdomar hos häst som specialitet, höll en presentation som landade i ett antal slutsatser.

    En är att vaccination som enda åtgärd inte räcker, utan man måste också arbeta med smittskydd och att snabbt isolera sjuka hästar. En annan slutsats är att det krävs en vaccinationstäckning på 85 procent för att vaccinationen ska ge full effekt.

    Vaccinkrav kan inte gälla överallt

    FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström fortsatte med att presentera två möjliga sätt att komma vidare:
    − Att FEI fortsätter följa situationen och lägger ett förslag om obligatorisk EHV-vaccinering av alla internationella tävlingshästar till General Assembly, tidigast år 2023.

    − Att FEI kräver EHV-vaccinering av alla internationella tävlingshästar senast år 2025 – i de länder som har tillgång till vaccinet.

    20 länder saknar vaccin

    En enkät visar att 20 av världens ridsportnationer inte har något EHV-vaccin, och de vaccin som finns i dag måste utvecklas eftersom inget av dem utlovar skydd mot att hästen ska drabbas av EHV-1.

    − Det saknas studier kring vaccinets verkan och det är ett problem. Det finns heller ingen vetenskaplig grund för vilka intervaller det bör vara mellan EHV-sprutorna, sade Göran Åkerström.

    Krävs andra regelverk

    Under överskådlig tid kommer det därmed vara helt nödvändigt att de olika nationella förbunden har ett eget starkt regelverk kring smittskydd, så att sjukdomsutbrott kan hanteras, tävlingar avbrytas och hästar som kan vara smittade eller sjuka isoleras.

    FEI kommet att undersöka olika metoder för att ta tempen på hästar, och låta de officiella funktionärerna på tävlingsplatser göra stickprov för att kontrollera att tempen är korrekt angiven på hästar på en tävling.

    FEI vill också etablera en akutgrupp med veterinärer och andra experter, som kan rycka ut vid ett utbrott och samla in fakta.
    Förslagen om översynen av FEI:s veterinära regelverk i sin helhet.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden