Sverige
23 juni 2022 15:18
Ridsportplus

”Vi måste stoppa pyralidanvändningen nu”

GårdenHur kan missformade växter hos trädgårdsodlare ha något med hästgödsel att göra? Ganska mycket, visar det sig vid en närmare granskning. Vi talar om hästgödselns inverkan vid missväxt med trädgårdsexperten Lena Israelsson.

”Vi måste stoppa pyralidanvändningen nu”
Stallgödsel kan orsaka missbildade växter. Foto: Katja Jassey/privat/Ulf Nilsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De senaste tre åren har vanliga hemmaodlare upptäckt att många växter – framför allt tomat, potatis, chili och ärtor – har blivit missbildade på olika sätt. I en undersökning gjord av Fritidsodlingens riksorganisation (FOR) uppgav närmare 30 procent av dem att den misstänkta källan var lokal stallgödsel. Detta beror på rester av bekämpningsmedel i de foder som djuren har ätit – hö, halm eller kraftfoder. Det behövs bara några få mikrogram per kilo av medlet i gödseln för att känsliga växter ska bli skadade.

    Problemet har aktualiserats genom trädgårdsexperten och journalisten Lena Israelsson, känd bland annat från trädgårdshandböcker och artiklar om odling.

    Lena-israelsson
    Den välkända trädgårdsjournalisten Lena Israelsson är bekymrad över att hobbyodlares grönsaker missbildas på grund av pyralid i hästgödseln.

    Hur upptäckte du det här sambandet mellan gödsel och missväxt?
    – Redan 2019 hade jag problem med några tomatplantor och det ökade året därpå. Då fick jag slänga närmare 70 plantor, där bladen hade krullat ihop sig så att tillväxten stannade av.
    – När jag tog upp det i min blogg fick jag massor av reaktioner, bland annat hade tomatodlare i Norge haft samma problem.
    – Efter hand förstod vi att det berodde på rester av bekämpningsmedlet pyralid. Det behövs så oerhört lite för att skada växter ur samma familj som ogräset det ska bekämpa.

    Hur har ett bekämpningsmedel med så långvarig effekt kunnat godkännas?
    – Det förbjöds på 70-talet i Sverige eftersom ämnet är svårt att bryta ner och det var svårt att förutse negativa konsekvenser på lång sikt. Men 2011 blev det åter tillåtet eftersom EU-medlemskapet innebär en harmonisering av växtskyddsmedel inom unionen.
    – Ogräsmedlen godkänns med tanke på användningen på åkern, inte de skador som låga halter av pyralider kan orsaka hos de fritidsodlare som använt gödsel från behandlade åkrar.

    Hästägare vill bli av med hästgödseln och många fritidsodlare vill ha den. Hur ska vi få det här att gå ihop?
    – Jag vet att LRF har gått ut med färsk information om hur halm och gödsel ska hanteras, men dels fokuserar de mest på aminopyralid, som används i mycket liten skala och där produkterna inte får lämna gården, dels ger de luddig information om halm och gödsel där klopyralid har använts – att den inte får användas till kompost eller i växthus på gården. Användning i andra sammanhang verkar inte omfattas.
    – Det finns en uppmaning att köpare av behandlad halm ska informeras om detta och att köpare av halm, jord och gödsel rekommenderas att fråga säljaren om klopyralid har använts. Men för hästägare kan det vara omöjligt att veta om klopyralid har förekommit någonstans i foderkedjan.

    Hur ska man komma tillrätta med detta?
    – Vi håller på att samla namnunderskrifter som ska överlämnas till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson, där vi kräver ett stopp för pyraliderna nu.
    – Enskilda EU-länder har möjlighet att förbjuda pyralider. Det måste finnas något av de övriga 51 tillåtna ämnena som kan användas mot ogräset.

    Fakta

    Omöjligt att hitta källan

    Fritidsodlarnas bekymmer berör även hästnäringen, då det är önskvärt att hästgödsel ingår i ett kretslopp där dess fördelar kommer till nytta.

    Det finns fem miljoner fritidsodlare i Sverige och de har hittills utgjort en bra kundkrets för hästgödsel. Nu gör risken för pyralider dem försiktiga.

    Det är mycket svårt att säga vilka hästar som genererar gödsel med klopyralidrester. Möjligen kan den häst som enbart äter grovfoder som kommer från icke besprutade åkrar ge ren gödsel. För hästar som äter kraftfoder är det omöjligt att veta.

    Eftersom klopyralid är ett godkänt bekämpningsmedel ställs inga krav för gränsvärden för rester i foder.

    Kraftfoderproducenter uppger att de inte kan lämna några garantier för att deras spannmålsråvaror inte kommer från odlingar där denna substans har använts.

    Det krävs mycket förfinade analysmetoder för att hitta den gödsel som kan skada växterna. Sådana analyser görs i Nederländerna och Norge och kostar mellan 1  000 och 3 000 kr.

    Hästägare behöver inte vara oroliga för att hästarna påverkas på något vis, pyraliderna tas inte upp i kroppen på de djur som äter fodret, utan går direkt ut i urin och gödsel.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden