Krönika
16 juli 2022 08:25

Sigrid Bergåkra om att föda upp Grand Prix-barn

Gästkrönika"Alla som vinner bor inte i Skåne, heter något adligt eller har en rik, ryttarkänd familj", det säger Ridsports gästkrönikör Sigrid Bergåkra. Istället är det engagemang och att jobba mot ett mål som kan vara den vinnande faktorn.

Sigrid Bergåkra om att föda upp Grand Prix-barn
Sigrid Bergåkra är unghästutbildare, tävlingsryttare, B-tränare, lantbrukare, uppfödare, delägare och tränare på Naturlära Ridgymnasium på Bergåkra gård i Vallsta, Hälsingland. Foto: Roland Thunholm

Jag har fått frågan om hur man föder upp Grand Prix-barn. Jag skrattade och tackade för komplimangen. Frågan syftade inte på resultaten utan mer på det brinnande intresset, det egna drivet och glädjen i ridningen, som skiner om döttrarna. Att tävla svår klass kräver något helt annat än bara en hobbyinsats. Hos oss är det häst 24/7.

Hur är det då med arv och miljö, vilket påverkar mest? Hur kan vi kombinera detta för både häst och ryttares optimala sportsliga framgångar, den bästa hållbarheten och det härligaste livet?

ALLA som vinner bor inte i Skåne, heter något adligt eller har en rik, ryttarkänd familj.

Jag vågar mig på att slå hål på framgångsmyter såsom adress, efternamn, härstamning och inkomst. ALLA som vinner bor inte i Skåne, heter något adligt eller har en rik, ryttarkänd familj.

Jag känner mig så priviligierad att just jag fick bli mamma till tre hästtjejer. Dock inte för att de är hästintresserade – oavsett vilken sport de hade valt hade jag stöttat. Frågan är bara i vilken omfattning jag klarat att jonglera livet då. Mina barn har fått växa upp med en ensamstående heltidsföretagare som balanserat vardagen genom att stretcha dygnets alla timmar maximalt. Men barnen har alltid kommit först.

”Fett värt ” – nu när vi nästan är i mål när den yngsta dottern gått ut grundskolan. Känns fint när alla tre fortfarande väljer att ha mig som sin närmsta att anförtro sig åt, när det blåser på toppen och när de vill berätta något som de är stolta över, eller bara planera vardagslunken som ofta går i ökad trav-tempo hos oss.

Att stå tillbaka lite själv i vissa sammanhang under deras uppväxt har varit en bidragande framgångsfaktor, egen tid är något hittepå som föräldrar inte behöver i alltför stora doser om man sysslar med hästar och har gård.

Genom vårt hästintresse förenas vi i familjen med sådant som fattas i samhället numera; djupa samtal och ständigt framåtblickande mot nästa mål.

Att bli älskad oavsett resultat gäller för både 2- och 4-benta.

Det är så få unga som har mål numera. Det är viktigt att få längta och sträva efter något. Vårt mål är att vi vill gärna tävla på samma tävling ihop! Att ha skoj tillsammans. Att bli älskad oavsett resultat gäller för både 2- och 4-benta.

Så här är det: förutom vårt genetiska arv påverkas våra egenskaper, både fysiska och psykiska, av den miljö vi lever i. Det betyder att våra beteenden inte behöver vara genetiskt programmerade.

Så skit i arvet – en kreativ och sund miljö är värt allt. Unna dig en sådan!

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden